Business-overblik: Lars Tvede henter millioner til at udvikle krystalkugle

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Lars Tvede kaster sig ud i at spå om fremtiden ved hjælp af en moderne krystalkugle, der blandt andet rummer kunstig intelligens. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, og velkommen til torsdagens Business-overblik.

Her følger dagens vigtigste erhvervshistorier. Vi skal i dag se på regnskaber fra en perlerække af hovedstadens mest profilerede restauranter, hvor af mange led enormt hårdt i coronaåret 2020. Derudover kommer vi forbi erhvervsmanden Lars Tvede, de danske perspektiver i et stort klimaudspil fra EU samt et nyt våben til Skattestyrelsen i kampen for at dæmme op for kriminalitet.

Vil du have dagens vigtigste historier direkte i ørerne, så lyt til Morgenposten – Berlingskes nyhedsoverblik:

Følg Morgenposten på mobil

Lars Tvede får investering på ti millioner til krystalkugle

Serieiværksætteren Lars Tvede er ude på noget af en mission.

Med hjælp fra kunstig intelligens, forskning og komplekse datasæt vil han i sin virksomhed Supertrends forsøge at spå om fremtiden. Og virksomheden har nu fået tilsagn om ti millioner kroner fra internationale investorer.

Det skriver Børsen.

Ifølge avisen vil Supertrends crowdsource forudsigelser om fremtidens innovation fra blandt andet forskere og iværksættere.

Virksomheden har udviklet en søgemaskine, der suger information fra databaser og medier verden over. Og tanken er, at den med hjælp fra kunstig intelligens skal kunne give et billede af fremtidsmulighederne for en specifik branche eller teknologi.

Coronakrisen har ramt toprestauranter på økonomien

Restaurationsbranchen har været blandt coronakrisens store tabere, da spisesteder landet over – ad flere omgange – har været nedlukket.

Og selv hovedstadens mest hypede og dekorerede restauranter er blevet ramt, viser en kortlægning af nye regnskaber for 2020, som Berlingske har lavet.

Et eksempel er koncernen bag Madklubben, som driver en lang række spisesteder. Her lød overskuddet i 2019 på godt 16 millioner kroner, men sidste år blevet det i stedet til et underskud på 16 millioner kroner.

»Det har været en vild rutsjebanetur med åbning og lukning og åbning og lukning. Jeg er egentlig stolt af, at vi kommer ud med et lille positivt driftsresultat. Det er store afskrivninger, som påvirker regnskabet ufatteligt negativt, og som gør, at vi på papiret laver et stort, sort hul i jorden,« siger ejer Anders Aagaard.

Skattestyrelsen får nyt våben mod hvidvask

De danske skattemyndigheder får nu et nyt våben i kampen mod skatteunddragelse og hvidvask.

Det skriver Finans.

Det er en ny tilladelse fra Skatterådet, som giver Skattestyrelsen mulighed for at få indsigt i hidtil uigennemsigtige pengestrømme fra for eksempel internetbaserede banker i udlandet.

»I takt med, at den finansielle sektor investerer mere og mere i at leve op til hvidvaskreglerne, så vil dem, der ønsker at omgå reglerne, flytte sig et andet sted hen. Der skal vi som myndigheder følge med og søge at være til stede disse steder,« siger Kim Tolstrup, underdirektør i Skattestyrelsen til Finans.

Enorm klimapakke er guf for dansk erhvervsliv

Onsdag eftermiddag udsendte EU et kæmpe klimaudspil med navnet »Fit for 55«, som skal fungere som en rettesnor for, hvordan de 27 EU-lande rent faktisk skal nå det fælles mål om at have reduceret udledningen af drivhusgasser med mindst 55 procent i 2030.

Og udspillet bliver betegnet som godt nyt for Danmarks mange virksomheder, som beskæftiger sig med klima, grøn omstilling og energioptimering.

Det skriver Berlingske.

»For de grønne virksomheder er der noget super interessant i direktivet omkring at hæve målet for vedvarende energi betragteligt. Der bliver virkelig sat grøn strøm til sektoren, og inden for vindbranchen har vi over 30.000 danske arbejdspladser,« siger Ulrich Bang, klima- og energichef i Dansk Erhverv.

Tre ting at holde øje med

Simon Kristiansen, senior investeringsstrateg i Nordea, har noteret sig disse tre punkter for i dag:

Traditionen tro skyder bankerne regnskabssæsonen i gang, og denne regnskabssæson kan have store implikationer for markedet. Ikke nok med at investorerne skal forholde sig til en indtjeningsvækst, der bliver usandsynlig høj grundet basiseffekten fra samme periode sidste år, de skal også navigere i, hvor stort et problem flaskehalse, manglende arbejdskraft og inputomkostninger bliver fremadrettet. Og først står den altså på en opdatering fra finanssektoren, for i dag fremlægger Morgan Stanley, BNY Mellon og US Bancorp regnskab.

Joe Biden og Angela Merkel mødes i dag, og særligt et emne står højt på listen – Nord Stream 2 gasledningen. Særligt frygter USA, at ledningen vil øge Europas afhængighed af russisk gas.

Én, som fortjener en lang sommerferie, er centralbankchefen Jerome Powell. Han sad gennem et møde med Repræsentanternes Hus i går, hvor han blandt andet gjorde det klart, at Fed er klar til at reagere, hvis inflationen mod forventning viser sig at være vedvarende høj. Udtalelsen falder, sammen med at de seneste tal fra USA viste, at forbrugerpriserne steg 5,4 procent i juni i forhold til året før. Det har fået dele af markedet til at frygte, at verdens største økonomi er i risiko for at overophede. I dag torsdag fremlægger Powell sin halvårlige status på pengepolitikken foran Kongressen, så hold øje med det og hvordan obligationsmarkedet tolker talen.

Markederne lige nu

USA lukkekurser onsdag

Dow Jones +0,13 procent

S&P 500 +0,12 procent

Nasdaq -0,22 procent

Indeks torsdag 06.30

Japan Nikkei -0,98 procent

Hongkong Hang Seng +1,22 procent

Kina CSI +0,23 procent