Business overblik: Lars Seier i spidsen for kryptosatsning til trecifret millionbeløb

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse èn artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret

Lars Seier Christensen. Artkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

God morgen,

Vi tager hul på efterårsugens anden dag med rigmanden Lars Seiers hidtil største sats efter Saxo Bank og bringer næste historie i føljetonen om gummistøvledronningen Ilse Jacobsen, som har uorden i butikken. Blandt internationale nyheder er Microsoft-stifters død og nyt spendabelt budget fra den italienske regering.

1. Lars Seier i spidsen for kryptosats til trecifret millionbeløb

Saxo Bank-rigmanden Lars Seier Christensen står nu frem i Børsen med sin hidtil største sats, siden han opbyggede banken sammen med Kim Fournais. Det seneste år har han haft et hold på 30 programmører, videnskabsmænd og forretningsfolk i Aarhus, London, Marbella og Zuf i Schweiz til at bygge et nyt blockchain-netværk helt fra bunden. Lars Seier Christensen står selv i spidsen for projektet, som er døbt Concordium.

I begyndelsen af næste år vil han gennemføre en kapitalrejsning, hvor han har en liste på 50-100 private investorer, velhavende familier og venturefonde, der skal være med til at skyde et trecifret millionbeløb i netværket. Lars Seier mener ikke, at det er acceptabelt i en moderne verden for centralbanker og myndigheder, at brugerne ikke kan identificeres. På Concordium vil relevante myndigheder altid kunne få adgang til navnene, hvis de har grund til at grave i det, oplyser han.

2. Voldgift afviste Ilse Jacobsens forklaring om konkurs i kurbad

Da Ilse Jacobsen gik konkurs med sit kurbad i 2016, hævdede hun, at det var en ingeniørfejl, der var skyld i krakket, fordi projektet endte med en markant større varmeregning end forudset. Et halvt år forinden var Voldgiftsnævnet nået frem til en helt anden konklusion.

Nævnet behandlede således en tvist mellem Ilse Jacobsen og totalentreprenøren på kurbadet, DK Byg, en lokal virksomhed i Hornbæk, som havde anlagt sag med krav om 2,5 mio. kr., og Voldgiftsnævnet endte med at dømme Ilse Jacobsen til at betale tre mio. kr. til DK Byg.

3. Microsofts ene grundlægger Paul Allen er død

Paul Allen, som medstiftede Microsoft sammen med Bill Gates, er død 65 år gammel. De mange penge, han har tjent på IT-giganten, helt præcist har Bloomberg opgjort hans formue til 26,1 mia. dollar, har han brugt på investeringer i professionel sport, kabel-tv og ejendomme.

»Mit hjerte er knust med nyheden om, at min ældste og kæreste ven er død,« siger Bill Gates i en udtalelse. »Paul var en sand partner og kær ven. Personlige computere ville ikke have eksisteret uden ham.« Paul Allen trådte tilbage som medlem af ledelsen i Microsoft i 1983 på grund af sin sygdom, skriver Bloomberg.

Paul Allen havde i en årrække en tilknytning til Danmark, og havde i perioder sin luksusyacht liggende i inderhavnen i København.

4. Italiens regering klar med budget inden EU-deadline

Italiens koalitionsregering har godkendt et budget for 2019, som vil sænke pensionsalderen, give delvis amnesti for skatterestancer og afsætte flere penge til landets fattige, skriver Financial Times. Budgettet kom i hus i sidste øjeblik, og Italiens premierminister Giuseppe Conte sagde, at regeringen lige netop nåede EUs deadline inden mandag midnat.

Budgettet forventes at blive første skridt i vanskelige forhandlinger med Bruxelles om koalitionsregeringens planer om at udvide de offentlige udgifter. Italiens budgetunderskud er oppe på 2,4 pct. – langt over det tidligere EU-godkendte mål på 0,8 pct.

Den italienske regeringen er imidlertid ubekymret, og lederen af højrepartiet Leaque mener, at planerne vil lukke op for jobmuligheder for hundredvis af tusinder af unge mennesker.

Tre ting, investorerne skal holde øje med i dag

Investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, har udvalgt tre begivenheder, der er værd at rette blikket mod.

Johnson & Johnson kommer med deres 3. kvartalsregnskab lidt over middagstid, dansk tid. I den forbindelse vil salgstallene for Genmabs Darzalex blive offentliggjort

Efter lukketid kommer amerikanske Netflix med deres 3. kvartalstal. Der er næsten garanti for større kursudsving, når Netflix rapporterer, hvor det især er indgangen af nye kunder – over eller under det forventede, som bevæger aktiekursen

Kl. 11.00 kommer den tyske tillidsindikator ZEW. Den er ikke ligeså vigtig og relevant som IFO, men bruges af en del som en stemningsindikator.