Business-overblik: Lang næse til tusindvis af boligejere – ingen penge retur fra Skat

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Tusindvis af boligejere står til at få en lang næse. Der kommer alligevel ingen penge retur fra Skat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, kære læser.

Velkommen til ugens andet Business-overblik. Vi har som altid været aviserne igennem, så du kan være opdateret på de vigtigste erhvervsnyheder fra morgenstunden.

Lukningen af Irma giver fortsat genlyd. Den tidligere Irma-topchef er oprørt og mener ikke, at Irma fortjener at dø. Coops topchef siger, at lukningen er et slag mod discountbølgen og lover godt nyt til københavnerne. Tusindvis af husejere får en lang næse i stedet for at få penge tilbage fra Skat. Og så er der udsigt til rekordstore aktieudbytter.

God læselyst!

Coop-topchef: Irma-lukning er et slag mod discountbølgen

Lukningen af Irma-kæden, som tirsdag gav mange et chok, betyder ifølge Coops topchef ikke, at det er slut med Irma-ånden. Han har en ny kæde på vej og har samtidig godt nyt til københavnerne.

Topchef Kræn Østergaard Nielsen lover over for Berlingske, at den nye kæde under navnet Coop vil få mange elementer med fra Irma, især butikkerne i hovedstaden.

»Der vil komme rigtigt meget, som man kender fra Irma i de nye butikker. Og vi kommer til at tilpasse os lokalt, så de butikker, som kommer til at ligge i københavnsområdet, vil få flere velkendte Irma-varer end butikkerne i Vestjylland,« siger han.

Fremover vil flere hundrede butikker – samlingen af Kvickly, SuperBrugsen og Irma i kæden Coop – sælge varer a la Irma frem for kun de 65 Irma-butikker, som nu forsvinder 1. april.

»Vi ser fusionen af de tre kæder som et slag mod discountbølgen. Vi har selv vores discountkæde 365, som vokser godt, men vi ønsker ikke et Danmark, som kun skal have discountbutikker, og derfor samler vi os og tager det bedste fra alle tre kæder,« siger Kræn Østergaard Nielsen.

Tidligere Irma-boss i oprør: Irma fortjener ikke at dø

Coop-ledelsens beslutning om at tage livet af den 137 år gamle Irma-butikskæde, der for mange københavnere er lidt af en institution, har sendt tidligere Irma-boss Alfred Josefsen på barrikaderne.

Han, der var direktør for Irma 1999-2012, har kendt til beslutningen siden november og kalder den hverken »rationel« eller »klog«.

Det skriver Berlingske.

»Jeg tror ikke, at det er særligt fornuftigt at konvertere Irma-butikkerne til Coops andre formater. Føler det kundesegment, som Irma henvender sig til, virkelig, at de mangler nogle discountbutikker? Det tror jeg ikke på. Det her er ikke en strømlinet, rationel og klog beslutning,« siger Alfred Josefsen.

Han har siden november kæmpet imod lukningen på de indre linjer.

Læs interviewet med Alfred Josefsen i Berlingske.

Boligejere får alligevel ikke penge fra Skat

I over ti år har tusindvis af boligejere gået rundt og glædet sig til, at de har udsigt til at få penge tilbage fra Skat, når boligskattereformen indfases. Men det kan mange af dem godt glemme alt om, skriver Finans.

Siden reformen blev vedtaget for syv år siden, har Skat regnet med, at lidt over 700.000 boligejere skal have penge tilbage, fordi de har betalt for meget i ejendomsskat. Men det tal er drastisk skåret ned med 185.000, så det nu i alt 530.000 boligejere, der står til at få skat tilbage.

»De 185.000 lever i lykkelig uvidenhed. Ingen ved hvem de er. Gruppen, der skal have penge tilbage, er bare svundet ind,« konstaterer Henning Boye Hansen, der er chefkonsulent hos revisionsselskabet, BDO.

Gennemsnitligt får den halve million boligejere omkring 25.000 kroner tilbage fra Skat.

Rekordstore aktieudbytter i udsigt

Har du aktier i en eller flere af landets store virksomheder, har du udsigt til en større gevinst.

Ifølge Børsen ser foråret 2023 nemlig ud til at blive et rekordår, når de danske børsselskaber forventes at udbetale 131 milliarder kroner i udbytte.

Mærsk forventes at levere det største udbytte i danmarkshistorien for et enkeltselskab. Således forventes Mærsk at udbetale svimlende 84 milliarder kroner i udbytte ifølge tal fra Bloomberg.

Men træerne vokser som bekendt ikke ind i himlen, og på trods af udsigten til de store udbytter i foråret forventer flere eksperter, at festen snart kan være forbi.

Michelle Nørgaard, der er senioraktiestrateg i Jyske Bank, siger til Børsen, at marginerne begynder at blive udhulet i fjerde kvartal, selvom regnskabssæsonen indtil nu har set bedre ud end frygtet. Det betyder, at der vil være færre penge til aktionærerne i fremtiden.

Samtidig kigger vi ind i en usikker fremtid, hvor der kan være en recession på vej, hvilket vil få virksomhederne til at være mere tilbageholdende med, hvad de vil udbetale, fortæller hun.

Således skal man heller ikke forvente, at Mærsk vil sætte endnu en rekord, når der skal udbetales udbytte næste år. Jacob Pedersen, der er aktieanalytiker i Sydbank, vurderer, at blandt andet et opremsende fragtmarked, inflation og et en forbrugsafmatning vil betyde, at man må forvente et lavere udbytte fra shippinggiganten i de kommende år.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har i dag fokus på disse punkter:

  1. Novo Nordisk aflægger sit fjerdekvartalsregnskab, og det bliver den altoverskyggende danske, finansielle begivenhed. Novo Nordisk skuffer næppe på indtjeningen, men spørgsmålet er, om aktien er steget for meget til, at forventningerne kan indfris?
  2. Ørsted afleverede førtidigt sit kvartalsregnskab og 2023-forventninger 19. januar. Derfor er spændingen mindre, når regnskabet offentliggøres i dag. Skuffelsen var til at føle på, og aktien faldt tæt på ti procent på dagen. Kan Ørsted overbevise investorerne om, at væksten er på vej tilbage efter 2023?
  3. I aften kl. cirka 19.30 kommer renteannonceringen fra Federal Reserve i USA. Det mest sandsynlige er en stigning på 0,25 procent, og at der kommer flere mindre stigninger. Når renteannonceringen kommer, er der næsten garanti for større kursudsving lige efter. Sker det igen i dag?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones: +1,09 procent
  • S&P 500: +1,46 procent
  • Nasdaq: +1,67 procent

Asien – indeks onsdag kl. 06.40:

  • Japan Nikkei:+0,04 procent
  • Hongkong Hang Seng: +0,28 procent
  • Kina CSI: +0,11 procent

Tak, fordi du læste med!