Business-overblik: Lagkagehuset har brugt »mange millioner dollar« i strid modvind – alligevel satses der stort på ét marked

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Ejerkredsen bag Lagkagehuset overvejede at droppe USA efter at have tabt et stort millionbeløb. Nu sker der det helt modsatte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til det første Business-overblik i ugen, hvor dagene nu ikke kan blive længere.

Læs om, at finansuroen nu giver pensionisterne en økonomisk øretæve, at Litauen lukker for varetransport gennem landet til den russiske enklave Kaliningrad, at Tyskland er klar med nye tiltag mod gasmanglen, at danskernes rekordstore gæld til det offentlige nu igen forsøges hentet hjem, at Lagkagehuset trods et katastrofeår nægter at opgive satsningen i USA, at USA overvejer at fjerne ekstratolden på visse kinesiske varer, og at norsk hotelkonge nu skifter navn på sin store kæde. Først dog til sommerens store feriesamtaleemne: flystrejker.

Flystrejker skaber problemer i flere lande

Flystrejken i Norge, som har ramt SAS, Norwegian og Widerøe, fortsætter, efter at partnerne søndag aften skiltes med hårde ord, og i lufthavnen i Bruxelles er alle afgange mandag aflyst.

I Norge gik 31 flyteknikere i strejke lørdag morgen efter mislykkede forhandlinger. Søndag aften forsøgte parterne igen at blive enige men ifølge erhvervsnyhedstjenesten E24.no uden held. Norsk Flytekniker Organisasjon og arbejdsgiverorganisationen NHO Luftfart hævder, at dialogen står »bomstille« og skyder samtidig skylden på hinanden.

Flyteknikerne ser »ingen reel forhandlingsvilje fra arbejdsgiversiden«, mens arbejdsgiverne taler om »helt ekstreme lønkrav« og siger, at flyteknikerne må »realitetsorientere sig«.

Mandag ventes flere flyteknikere at blive taget ud til strejke, så fly dermed begynder at blive aflyst.

Det sker i fuldt omfang i Bruxelles, som følge af en national strejke. Her bliver alle afgange og ankomster nu aflyst, skriver den belgiske avis De Standaard. Lufthavnen har været særligt bekymret for problemer i sikkerhedskontrollen.

Ny, strammere kurs skal knække danskernes rekordstore gældskurve

Danskernes gæld til det offentlige – som politibøder, licens og skatterestancer – er rekordstor. Men det skal en ny politisk aftale forsøge at ændre på.

Søndag har et politisk flertal i form af regeringen, SF, Radikale Venstre og De Konservative indgået en aftale, der blandt andet betyder, at Gældsstyrelsen får større beføjelser til at inddrive gæld, skriver Finans. Aftalen forventes at blive præsenteret mandag af skatteminister Jeppe Bruus (S):

»Det handler først og fremmest om at knække gældskurven og sikre os, at flere danskere kommer af med deres gæld,« siger ministeren til Finans.

Gælden var i 2021 144,5 på milliarder kroner, mens den i 2020 var på 134,9 milliarder kroner.

Fremover skal Gældsstyrelsen kunne foretage lønindeholdelse på al gæld til det offentlige, hvor det før kun var nogle gældsposter – også hos dem, der har de laveste indkomster.

Dog mener ministeren, at det nu vil blive nemmere at komme ud af den offentlige gæld, fordi et af de mange punkter i aftalen er, at rentetilskrivningen på gælden til det offentlige bliver halveret.

Rædselsår giver pensionister økonomisk øretæve

De styrtdykkende aktier og stigende renter har kostet danske pensionsopsparere mindst 400 milliarder kroner i år, men værst ramt er de, der har sparet pension op på markedsrenteordninger. Flere end 200.000 pensionister kan se frem til lavere udbetalinger næste år.

Det viser en opgørelse fra FPension, skriver Berlingske.

Søren Andersen, selvstændig aktuar hos FPension, finder det ikke usandsynligt, at der kan komme en nedgang i pensionsudbetalinger på 15 procent næste år, hvis udviklingen fortsætter som hidtil på de finansielle markeder.

»Det er dem, der er på pension med en udbetaling fra en markedsrente, der virkelig kommer til at mærke det. De får en lavere udbetaling fra deres pension til næste år. Hvis pensionsselskaberne regner med, at der kommer et afkast på tre procent, men du allerede nu har fået et negativt afkast på syv procent, så kan du nok se frem til en nedgang i udbetalingerne fra pensionen på ti procent il næste år,« siger han.

Lagkagehuset har brugt »mange millioner dollar« i strid modvind – alligevel satses der stort på ét marked

Siden bagerkæden Lagkagehuset i 2019 åbnede sin første butik i USA, er virksomheden løbet ind i et væld af problemer – alligevel fortsætter den med at satse stort på markedet, skriver Børsen.

I 2022 vil Lagkagehuset åbne flere butikker i udlandet, både i USA og London, end i Danmark, efter at der i forvejen er brugt »millioner af dollar« på satsningen, siger topchef i Lagkagehuset Jason Cotta til mediet:

»Det har absolut potentialet til at blive vores største marked.«

Udfordringerne har ellers været store i de første leveår. Ud over coronapandemien blev centralbageriet i New York, hvor virksomheden har startet sit amerikanske eventyr, i september 2021 oversvømmet af orkanen Ida. Og så er amerikanernes købevaner »markant anderledes« end danskernes, siger direktøren, og her var man ikke opmærksom på at tilpasse brandet godt nok.

Alligevel satses der stort, for salget i en gennemsnitlig New York-butik er det højeste på alle kædens markeder.

Litauen lukker for varer til Kaliningrad

Som følge af EUs sanktioner mod Rusland lukkede Litauen lørdag for varer, der skal gennem landet for at nå frem til den russiske enklave Kaliningrad.

Ifølge regionens guvernør, Anton Alikhanov, betyder sanktionerne mod blandt andet kul, metaller, byggematerialer og avanceret teknologi, at omkring halvdelen af alle de varer, Kaliningrad importerer, ikke kan nå frem, skriver det britiske nyhedsbureau Reuters.

Til gengæld sejler to skibe varer mellem Kaliningrad og Sankt Petersborg i Rusland, og syv flere skibe vil komme i drift senere i år, sagde guvernøren.

Kaliningrad ligger lukket inde mellem Polen og Litauen og er dermed ikke landfast med Rusland. Forsyningerne sker fra Rusland via jernbane- og gaslinjer gennem Litauen.

Tyskland klar med tiltag mod gasmangel

Den tyske regering står nu klar med ekstra lånepenge, som det statslige Kreditanstalt für Wiederaufbau kan bruge til at sikre mod den gasmangel, der har ramt landet, efter at Rusland har skruet ned for forsyningerne.

Det siger den tyske energiminister, Robert Habeck, ifølge det amerikanske nyhedsbureau Bloomberg.

Regeringen arbejder også på tiltag, der skal nedbringe forbruget af gas i erhvervslivet, og er klar til at fyre op i flere kulkraftværker for at holde forbruget af gas nede på et minimum.

Alt sammen skal det sikre, at der er gasreserver nok, når det bliver vinter, og der er behov for varmen.

»Forsyningssikkerheden er i øjeblikket garanteret. Men situationen er alvorlig,« siger Robert Habeck.

Gasforsyningerne fra Rusland gennem Nord Stream-rørledningen er skåret ned med 60 procent.

USA overvejer at fjerne ekstratold på kinesiske varer

Den amerikanske regering overvejer at fjerne nogle af de ekstra toldsatser, som er blevet lagt på udvalgte varer fra Kina, og samtidig indføre et midlertidigt stop for skat på gas som et forsøg på at tøjle benzinpriserne og inflationen, som nu er den højeste i 40 år.

Ifølge den amerikanske finansminister, Janet Yellen, tjener nogle af de ekstra toldsatser, som præsident Donald Trump indførte, »intet strategisk formål, men øger omkostningerne for forbrugerne«, hvorfor Joe Biden overvejer at fjerne dem, skriver Reuters.

Janet Yellen vil dog ikke sige, hvilke toldsatser der præcis er tale om, eller hvor hurtigt de kan blive fjernet.

Den amerikanske energiminister Jennifer Granholm siger ydermere til tv-stationen CNN, at præsidenten overvejer en pause i beskatningen af gas.

Donald Trump lagde ekstra told på varer for hundreder af milliarder af dollar i 2018 og 2019 under en voldsom optrapning af handelskrigen mod Kina.

Norsk hotelkonge skifter navn på stor kæde

Hotelkæden Nordic Choice Hotels skal fra 2023 hedde Strawberry (engelsk for »jordbær«).

Det meddelte den norske hotelkonge Petter Stordalen på koncernens årlige konference.

»Målet er at være den mest spændende rejselivsaktør i hele Norden, og så må vi videreudvikle selskabet. For at markere skiftet skal selskabet skifte navn til Strawberry,« siger Petter Stordalen i en pressemeddelelse.

Strawberry hedder også hans investeringsselskab, der ejer Nordic Choice Hotels. Kæden planlægger samtidig over de næste ti år at fordoblet antallet af hoteller.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet holder øje med i dag:

  • Det amerikanske aktiemarked er lukket i dag, og dagens danske marked vil være mere roligt, end vi har oplevet de seneste uger. Det er investorerne formentlig glade for. De seneste uger har været lidt for hektiske for de flestes smag. Kan de danske aktier rejse sig i dag og har den dårlige stemning og kursfald kulmineret?
  • Investorerne er i vildrede med udviklingen i A.P. Møller Mærsk-aktien. Efter rentestigningen fra Federal Reserve faldt aktien i sidste uge tonstungt på risikoen for en amerikansk recession. På kort sigt er raterne høje og indtjeningen meget solid, men forud lurer en ratenormalisering eller endog underafkøling for 2023, som betyder en helt anden og mere normal containerindtjening.
  • Nedturen i bitcoin og andre kryptovalutaer har været meget massiv, og måske er der en spill-over-effekt også til aktierne. Efter de seneste dages nedtur er der måske kortsigtet »våbenstilstand«. Her til morgen stiger Bitcoin igen til 20.000-dollarniveauet.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser fredag:

Dow Jones: -0,13 procent
S&P 500: +0,22 procent
Nasdaq: +1,43 procent

Asien – indeks mandag kl. 06.50:

Japan Nikkei: -1,11 procent
Hongkong Hang Seng: +0.16 procent
Kina CSI: +0,03 procent

Tak fordi du læste med!