Business-overblik: Lækket rapport skaber panik hos britiske virksomheder

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

En ny lækket rapport om konsekvenserne af et hårdt Brexit ryster den britiske transportbranche. I rapport bliver det slået fast, at et hård Brexit kan skabe mangel på blandt andet benzin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Toby Melville

God morgen og hermed første overblik over de vigtigste business-nyheder i denne uge. Denne gang med nyt om søgsmål mod Novo, bagsiden af den lave rente og amerikanske investorer, som tror på hjælp fra den amerikanske regering for at undgå at den amerikanske økonomi rammer ind i en recession. Men vi starter med en historie fra det engelske, hvor en ny rapport om konsekvenserne af Brexit skaber panik.

1
Breixt kan skabe krigstilstande i fredstid

En helt ny rapport om konsekvenserne af et hårdt Brexit skaber uro i det britiske. Det er et officielt dokument, der er blevet lækket fra den britiske regering, som oplister ti konsekvenser af, hvad der kan ske ved et Brexit uden nogen aftale. Rapporten har fået et parlamentsmedlem og det britiske erhvervsliv til at råbe vagt i gevær.

Det skriver The Guardian.

I rapporten står det blandt andet beskrevet, at et hård Brexit kan skabe mangel på fødevarer, medicin og benzin. Medlem af det britiske parlament Tom Brake fremhæver, at rapporten viser sandheden om, at et hårdt Brexit vil give krigslignende tilstanden i en fredstid. Alt sammen noget, som briterne har påført sig selv.

The Freight Tranport Association, der er en af de største britiske transportorganisationer, reagerer specielt på problemet med udsigten til manglende benzin og organisationen fremhæver, at den risiko har regeringen slet ikke fortalt om.

»Det her er første gang, at industrien hører om truslen om, at der kan blive mangel på brandstof. Det er en meget forurolignede situation, fordi det påvirker mulighederne at at flytte gods rundt i landet og ikke bare gods til og fra Europa og det er risiko for tab af arbejdspladser i den sektor, som står for den britiske handel,« lyder fra en talsmand fra organsiationen.

2
Det store faresignal bag den lave rente

Det er rart med en lav rente, når man skal låne penge, men den uhyre lave rente, som kommer de danske boligejere til gode i øjeblikket har også en grim bagside. Den rammer mange danskeres pensionsopsparing og den kan være et varsel om, at der er en ny nedtur på vej i den globale økonomi, som også vil ramme den danske.

Det skriver Berlingske.

Overvismand og professor i økonomi på Michael Svarer fremhæver, at risikoen for et tilbageslag i den globale økonomi er steget hen over det seneste års tid. Dermed er risikoen for et tilbageslag i den danske økonomi også steget, understreger han.

 

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Maj Invest trækker sig fra sag mod Novo

En større sag er på vej mod Novo Nordisk og indtil i fredags var investeringsforeningen Maj Invest med i søgsmålet, men det er Maj Invest ikke længere. Det er institutionelle investorerer fra en række lande, der kræver 11,8 mia. kr. af Novo for påstået misinformation af markedet.

Det skriver Dagbladet Børsen (kærver abonnement).

Maj Invest har valgt at trække sig ud af sagen og har derfor bedt deres advokat Thomas Ryhl fra Njord Law om at kontakte retten i Glostrup og fortælle at Maj Invest ikke længere ønsker at stævne Novo Nordisk.

Det skulle være en kommunikationsfejl, at Maj Invest i f'ørste omgang var med i søgsmålet. Fondsmælgerselskabet Maj Invest rådgiver Investeringsforeningen Maj Invest, og det selskab har Jeppe Christiansen som adm. direktør. Jeppe Christiansen er samtidig næstformand i Novo Nordisk og sidder desuden i bestyrelsen for Novo Holdings.

Men hos Fondsmælgerselskabet afviser direktør Henrik Parkhøj, at Jeppe Christiansen har været involveret i drøftelserne vedførende søgsmålet.

4
Investorerne tror på hjælp fra regeringen

Et af de længste opsving i den amerikanske økonomi kan være på vej til at slutte, og i horisonten lurer faren og spørgsmålet om den amerikanske økonomi ryger ind i en recession. Det får nu de amerikanske investorer til at forvente en hjælpende hånd fra den amerikanske regering, der har luftet muligheden for at lave en ny række af skattelettelser.

Det skriver Financial Times. (kræver abonnement).

Et af de mest sikre faresignaler for en recession kom i sidste uge, da den lange rente blev lavere end den korte. Det er første gang det skete siden sommeren 2007, og det bliver af mange regnet for et signal om, at en ny nedtur er på vej i økonomien.

Men Larry Kudlow, som er økonomisk rådgiver for Det Hvis Hus insiterer på, at den amerikanske økonomi er i ret god form, og han ser slet ikke muligheden for en recession. Han sagde samtidig, at Trumps administration ser på muligheden for skattelettelser muligvis finansieret af indtægter fra tolden på de kinesiske varer.

Tre forhold investorer skal holde øje med:

Seniorstrateg i Nordea, Andreas Østerheden, fremhæver tre ting investorerne skal holde øje med i dag:

  • Markedsudviklingen har den seneste uge været påvirket af særligt rentemarkedernes pessimisme, og i sidste uge blinkede et meget fulgt recessionssignal rødt for første gang i 10 år. En vigtig parameter for investorernes vurdering af det økonomiske opsving er fortsat udviklingen i konflikten mellem USA og Kina.
  • På den økonomiske nøgletalsfront er der ikke meget at holde øje med. Udover handelsdata fra Japan over natten, får vi senere på dagen julis reviderede inflationstal fra Eurozonen. Inflationen har generelt været langt under ECB’s målsætning, og det svagere vækstmomentum gør at udsigterne til en højere inflation har længere udsigter.
  • På den pengepolitiske front kan det være relevant at følge Feds Rosengren, når han taler i dagens løb. Senere på ugen bliver det interessant bliver det at følge Feds årlige konference i Jackson Hole, hvor man skal diskutere udfordringerne for pengepolitikken.

Det sker på aktiemarkederne:

De asiatiske aktieinvestorer - og især de kinesiske - har fundet storformen frem mandag smittet af Wall Streets stigning fredag og med ekstra medvind fra Kinas centralbank, der har ændret referencerentefastsættelsen, hvilket vurderes at ville reducere omkostningerne for virksomhederne.

Indeks:

  • Nikkei 225 i Japan: 0,6 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: 1,9 pct.
  • China Shanghai Composite: 1,5 pct.
  • Sydkoreas Kospi: 0,7 pct.