Go' mandag morgen og velkommen til ugens første business-overblik.
Foran os ligger en uge med masser af nyheder, så der er ikke andet for end blot at springe ud i det. Først begynder vi med vismændene, der har svært ved at rekruttere kvinder, hvorefter vi drøner videre til Danske Bank, der nu må sande, at danskerne ikke glemmer så let. Vi slutter her på Berlingske, hvor Finanstilsynet advarer mod Blackstone-indgreb.
Kvinder ønsker ikke at være vismænd
Nabanita Datta Gupta er netop blevet udpeget til vismand. Og det er noget helt særligt. Hun er nemlig kun den anden kvindelige vismand, som er blevet udpeget, siden 1962 hvor vismandsinstitutionen blev oprettet. I samme periode er 44 mandlige vismænd blevet udpeget.
Det skriver Børsen her til morgen.
Det hænger sammen med, at kvindelige professorer i økonomi er stærkt underrepræsenterede, ligesom flere kvinder gennem årene har takket nej til jobbet, siger overvismand Michael Svarer til Børsen.
»Det er et meget krævende bijob. Det er noget, der koster i forhold til familieliv, og hvis man er en kvinde, der har relativt unge børn, så kan det være, at man vælger at prioritere forskningskarrieren og familielivet. Det er tit det, vi har mødt,« fortæller overvismanden.
Danske Bank har Danmarks mindst tilfredse kunder
Dagens overskrift gemmer på en kedelig overraskelse for Danske Bank.
En ny undersøgelse fra analyseinstituttet Voxmeter, der har indhentet svar fra 51.000 personer om deres syn på egen bank, viser nemlig, at de mindst tilfredse kunder skal findes i Danske Bank – og det er der en helt særlig grund til:
Hvidvask.
Sagen om hvidvask i Danske Banks estiske filialer klæber nemlig til banken, og selv om der nu er blevet skiftet ud i ledelsen, så er danskernes tillid ikke genvundet, selv om kunderne egentlig er godt tilfredse med den rådgivning, de får i banken. At tilliden stadig halter, kan formentlig også kædes sammen med, at Danske Bank nu også er fedtet ind i sagen om investeringsproduktet Flexinvest Fri.
Det skriver Ritzau.
Der er da heller ingen tvivl i Danske Bank om, hvorfor de indtager den kedelige sidsteplads.
»Der er ingen tvivl om, at de sager, vi har haft, har været alvorlige, og det bliver vi straffet for i imagemålinger,« siger Thomas Mitchell, privatkundedirektør hos Danske Bank.
Han understreger over for Ritzau, at Danske Bank står over for et »langt sejt træk«, hvor man skal vise, at det, som er sket, »ikke harmonerer med måden, vi ønsker at drive bank på«.
Lige foran Danske Bank ligger Nordea, som kunderne er utilfredse med på grund af den daglige bankforretning. Lange ventetider, dårligt informationsniveau og sløve systemer er nemlig ikke noget, der huer danskerne.
I den anden ende ligger Arbejdernes Landsbank og Ringkjøbing Landbobank.
Og nu går vi videre til dagens tredje historie, som vi skal finde her hos Berlingske.
Finanstilsynet advarer mod værditab ved Blackstone-indgreb
Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) har siden november forsøgt at hive en aftale i land, som bremser kortsigtede investorers indtog på det danske boligmarked uden samtidig at ramme andelshaverne.
Derfor har boligministeren justeret sit oprindelige udspil fra december. Den oprindelige karensperiode på ti år er forkortet til syv år, ligesom man vil undtage andelsboligforeningsejendomme, der bliver sat til salg, fra karensperioden og dermed undgå yderligere værditab.
Det skriver Berlingske her til morgen. Alligevel advarer Finanstilsynet i begyndelsen af det nye år Boligministeriet mod de værditab, andelshavere kan opleve som konsekvens af ministerens ny oplæg.
»De øvrige tiltag vil imidlertid sænke værdien af ejendommen og dermed belåningsmulighederne for foreningen. Det vil igen kunne føre til en reduktion i værdien af andelsboligbeviset, og dermed belåningsmulighederne af dette,« skriver tilsynet i notatet.
Boligministeren understreger, at han mener, at andelsbolighaverne er blevet skubbet foran det, han mener, er det reelle problem.
»Nemlig hvordan vi sørger for at stoppe den opadgående tendens på priserne på udlejningsejendommene. Og hvordan vi sørger for at stoppe presset fra de udenlandske opkøb og disse aktørers aggressive metoder. Det her udspil adresserer det grundlæggende problem,« siger han.
Det sker i dag
Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har fokus på disse tre punkter i dag.
- Højtstående kinesiske embedsmænd kommer til USA for at underskrive første del af handelsaftalen med USA. Aftalen har været meget længe undervejs. Investorerne vil holde øje med, hvornår forhandlingerne om næste fase starter.
- Iranerne indrømmede lørdag, at de ved en fejl havde skudt et passagerfly ned. Investorerne forholder sig roligt med hensyn til olieprisen. Det skyldes ikke kun, at nedskydningen var en fejl, men også, at olien ikke længere har den samme geopolitiske betydning som tidligere, fordi USA er gået fra at være stor nettoimportør til en lille nettoeksportør.
- I Asien er der spredte aktiekursstigninger, som forventes at sprede sig til Europa og Danmark og give en forsigtig, men positiv start på en ny handelsuge.
Det sker på markederne
Indeks kl. 5.30
Japan Nikkei lukket
Hongkong Hang Seng +0,8 pct.
Kina Shanghai Composite +0,1 pct.
Taiwan Taiex +0,5 pct.
Sydkorea Kospi +0,7 pct.
Singapore STI -0,1 pct.