Business-overblik: Krisen skal ramme topchefernes lønninger – ellers »får man en hulens ballade«

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Lars Marcher, professionelt bestyrelsesmedlem, investor og tidligere mangeårig topchef i Ambu, siger til Finans, at det er nødvendigt, at topchefernes lønninger også dykker, når kurserne gør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen, og velkommen til torsdagens hurtige og effektive Business-overblik.

I dag skal vi forbi renterne, den politiske aftale om at indefryse sin energiregning og topchefernes lønninger i krisetid.

Men der blev som bekendt udskrevet folketingsvalg i går, og derfor starter vi i Berlingske Business, der tager temperaturen på dansk økonomi – og som forhåbentlig kan klæde dig på til de mange diskussioner om retningen for selvsamme.

God læselyst!

Bliv klædt på til valg: Berlingske tager temperaturen

Dansk økonomi er i en fase, hvor slutningen på et bragende opsving enten kan blive blid eller hård. Inflation, energipriser, et svækket boligmarked og deprimerede forbrugere peger hårdt nedad. Men andre faktorer er positive.

Berlingske tager i dag temperaturen på dansk økonomi lige nu, hvor krystalkuglen er så sløret, at det er mere end vanskeligt med særligt stor overbevisning at forudse, hvad »normalt« er på den anden side af den nuværende turbulens.

Situationen lige nu er, at jobfesten klinger af, at inflationen forbliver en gøgeunge, at sparsommelighed rammer forbruget af varer, at Københavns boligmarked fører an i nedturen, at en konkursbølge i erhvervslivet og en pludselig stramning af finansvilkårene kan ventes, og at de stærke statsfinanser står til at blive svækket.

Læs selv med i de skarpe herrer Ulrik Harald Bie og Frederik M. Juels gennemgang, og bliv klogere og godt klædt på til valgkampen økonomiske debatter.

To dages rentefald er slut

To vilde dage med store rentefald sluttede onsdag.

Da steg statsrenterne med 0,2 procentpoint efter pæne nøgletal fra USA og eftertanke i markedet, skriver Børsen.

I Danmark lå den tiårige rente onsdag eftermiddag på omkring 2,5 procent efter en stigning på 14 basispunkter. Det er dog mindre end mandag morgen, hvor renten var oppe på 2,6 procent.

»Når vi får gode tal, stiger renterne på forventningen om en mere aggressiv pengepolitik. Og stigende renter giver negative aktiemarkeder,« forklarer chefanalytiker Niels Christensen fra Nordea til avisen.

Andre analytikere ser rentestigningerne som en reaktion på de kraftige rentefald i begyndelsen af ugen.

Kun hver ottende vil udskyde energiregningen – selvom det kan være en lukrativ mulighed

Kun en lille andel af danskerne forventer at bruge den nye ordning, som giver mulighed for at indefryse en del af regningen til el, gas og varme og afdrage den udskudte regning i løbet af de kommende fem år.

Det skriver Berlingske.

Konklusionen kommer fra en ny undersøgelse, som er gennemført af Norstat for konsulent- og analysevirksomheden Moos-Bjerre.

Men faktisk kan energilånet ud fra et privatøkonomisk perspektiv være værd at overveje for langt flere.

Læs mere på Berlingske Business.

Krisen skal ramme topchefernes lønninger – ellers »får man en hulens ballade«

Landets topchefer har det med at skumme en del af fløden, når aktiemarkedet er i grønt, og det hele kører derudad. Den slags ses på lønsedlen.

Men i en tid som denne – september var den værste danske aktiemåned siden før finanskrisen – bør de mange bonusprogrammer i vvirksomhederne også vise, at de virker, når det går den anden vej.

Det skriver Finans, der har talt med en række topchefer om incitamentsprogrammernes slagside.

»Lige nu falder aktierne måske med 30 pct., men om to år kan de lige så godt være oppe med 60 pct. Man kan ikke skifte strategi i forhold til disse optionsprogrammer, for så får man en hulens ballade i forhold til det håndtryk, man har med aktionærerne, nemlig at man deles om det sure og det søde,« siger Lars Marcher, professionelt bestyrelsesmedlem, investor og tidligere mangeårig topchef i Ambu, til avisen.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Simon Kristiansen, senior investeringsstrateg i Nordea, har kig på de store makrotal i dag:

  • Makrotal er for tiden i fokus, ikke underligt givet snakken om mulig recession i USA og Europa i 2023. Vi får i dag et pejlemærke for, hvordan den europæiske private sektor klarer sig under pres fra høje energipriser. PMI tal for byggesektoren i Tyskland og Storbritannien er værd at holde øje med i dag.
  • Ugen har været fyldt med centralbanktaler, og torsdag er ingen undtagelse. Mest spændende er referatet fra det seneste ECB møde i september. Men det er også værd at holde øje med taler fra Feds Evans, Cook, Waller og Mester.
  • IMF holder den årlige konference næste uge, og allerede i dag får vi lidt en forsmag på, hvad der er i vente. Chefen for IMF, Kristalina Georgieva, holder tale ved Georgetown University, og det bliver interessant at følge oventuelle kommentarer om vækstforventningerne.

Det sker på markederne

Indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser onsdag

  • Dow Jones -0,14 procent
  • S&P 500 -0,20 procent
  • Nasdaq -0,25 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.40

  • Japan Nikkei +0,95 procent
  • Hongkong Hang Seng -0,43 procent
  • Kina CSI -0,55 procent

Tak, fordi du læste med!