Business-overblik: Kæmpetab for danske investorer i rædselsmåned

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

A.P. Møller - Mærsk er et af de selskaber, der er blevet ramt hårdt af aktienedturen i september. Arkivfoto: Amr Abdallah Dalsh/Reuters/Ritzau-Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens bud på de vigtigste nyheder om økonomi og erhvervsliv.

I dagens overflyvning skal vi forbi Mærsk, der ikke ser årene med store tab komme tilbage, og til det danske aktiemarked, der står foran den værste måned i 11 år. Og kan Arne og hans venner få Arne-pension, hvis de er nedslidte, som statsministeren siger? Men først til de danske aktier.

Danske aktier styrer mod værste måned i 11 år

September er på vej til at blive den værste måned for danske aktier siden 2011, skriver Børsen.

Med tre handelsdage tilbage står C25-indekset til at tabe 11,4 procent. Det er ikke set værre siden den europæiske gældskrise rullede gennem finansmarkederne i 2011, hvor de største danske aktier samlet mistede 14,7 procent i august det år.

»Det er et meget hårdt marked. Mange dage ser vi børsen åbne pænt, tag i dag for eksempel, hvor vi er oppe knap en procent, men så går der en halv time, og så er vi stort set i nul igen. Det er skrækkeligt. Sådan nogle uger, hvor fire af dagene er i minus, det trækker tænder ud,« siger Michael Voss, der står bag Fundamental Fondsmæglerselskab.

Aktier som DSV, Bavarian Nordic, Vestas, A.P. Møller - Mærsk, Rockwool og GN Store Nord er blandt de værst ramte eliteaktier med fald på mellem 17 og 28 procent bare denne måned. De to førstnævnte vægter tungt i Michael Voss’ portefølje.

Mærsk-finansboss: Tiden med vilde udsving er forbi

De vilde udsving i Mærsks indtjening er fortid, siger virksomhedens finansdirektør til Børsen. Han siger, at det også gælder, selvom verden bliver ramt af en økonomisk nedtur

»Mærsk er et anderledes selskab indtjeningsmæssigt og fra et investorsynspunkt. Det er en stabil værdiskaber og ikke en cyklisk værdiskaber, der to år senere destruerer værdi,« siger Patrick Jany, finansdirektør i Mærsk.

Mærsk har været gennem år med meget høj indtjeningen, og historisk er de perioder blevet afløst af en tid med tab.

Men finansdirektør siger, at virksomheden i dag er en anden, efter at Mærsk i 2016 besluttede at sælge energiaktiviteterne og transformere konglomeratet til en integreret, global logistikkoncern. Siden har Mærsk opbygget et netværk af landtransport, flytransport, lagerhåndtering, lange kontrakter og faste kunder, og det giver koncernen mulighed for i højere grad at være herre over egen indtjening.

Nu afliver myndighed Mette Frederiksens påstand om Arne-pension

Selv da Kim Bildsøe Lassen rettede på Mette Frederiksen (S) under den første statsministerduel på DR1, holdt statsministeren fast i sin påstand.

»Det er en pension, man kan få, når man har været på arbejdsmarkedet i en lang periode. Den har ikke noget med nedslidning at gøre,« lød det fra tv-værten i introduktionen til en debat om retten til tidlig pension, også kendt som Arne-pension.

»Jo, det har den,« indskød Mette Frederiksen og holdt fast trods en ihærdig Kim Bildsøe.

Men en håndværker på Vestegnens afvisning fra Udbetaling Danmark, der står for at udbetale Arne-pensionen, fortæller en helt anden historie, skriver Berlingske.

Han kun har »41,942 års anciennitet på arbejdsmarkedet« – det svarer til 41 år og 344 dage, 21 dage mindre end det kræver at få tildelt retten.

Oppositionen retter skarp kritik af statsministeren for bevidst at vildlede om ordningen.

»Vi har et ord for, når man påstår noget, som man ved ikke passer. Mange er bange for at sige det højt, men det, statsministeren gør her, er jo at lyve,« siger LAs Ole Birk Olesen.

Her er tre ting, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har i dag fokus på blandt andet Carlsberg.

Carlsberg afholder kapitalmarkedsdag. Hvad byder tiden efter Rusland på, og hvor udfordret er selskabet af de stigende råvarepriser og tilbageholdende forbrugere, kan være nogle af de temaer, som investorerne vil forsøge at få svar på.

Der står stadig pengepolitik på investeringsmenuen, og derfor vil der igen blive holdt øje med en række taler fra nationalbankfolk i USA og Europa.

Den amerikanske dollar fortsætter sin fremmarch, og her til morgen koster en dollar 7,78 danske kroner. Det er et meget klart og meget tydeligt tegn på den ekstreme nervøsitet, der er hos investorerne.

Markederne lige nu

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA lukkekurser tirsdag

Dow Jones -0,43 procent
S&P 500 -0,21 procent
Nasdaq +0,25 procent

Asien – indeks onsdag kl. 06.40:

Japan Nikkei -2,05 procent
Hongkong Hang Seng -2,34 procent
Kina CSI -0,75 procent

Tak, fordi du læste med. God dag!