Business-overblik: Kæmpe gevinst – danskerne har tjent 120 milliarder kroner på de lave renter

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Næsten som Joakim von And kan danskerne bade i gevinsterne af flere års lave renter. De negative af slagsen er noget nær en dråbe i havet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens Business-overblik. Vi kommer vidt omkring og starter med erhvervslivets etiske dilemmaer i Kina, danskernes kæmpegevinst på flere års lave renter, modebranchens fremmarch i udlandet og statslige ansattes ulyst til at køre grønt.

Danske topchefer går på listefødder i Kina

Danske virksomheder står over for svære dilemmaer i Kina. Kombinationen af en geopolitisk konfrontation med Vesten og strammere regler i Kina udfordrer vestlige virksomheder og deres værdier.

En rundspørge til fem danske virksomheder, som alle har stærke interesser i Kina, viser, at lysten til at tale om det følsomme tema er begrænset.

Novo Nordisk, Mærsk, Carlsberg, LEGO og Danfoss, der normalt gerne fortæller om deres produkter og deres samfundsansvarlighed, er tavse, når det gælder etiske dilemmaer i Kina, skriver Børsen.Modeeksport slår rekord, og væksten fortsætter

Danske modevirksomheder har trodset coronaen og solgte i 2021 for over 36 milliarder kroner i udlandet.

Coronapandemien har helt åbenlyst ikke påført den danske modebranche senfølger. Eksporten af tøj, accessories og sko tog i 2021 et ordentligt hop opad og satte ny rekord.

I de første 11 måneder af 2021 eksporterede den danske modebranche for 36,2 milliarder kroner. Det er 17 procent mere end i 2020, da coronavirussen gav modefirmaerne en kraftig mavepuster.

Og de godt 36 milliarder kroner er små ti procent mere end i 2019. Så eksporten, der bortset fra 2020 er steget hvert år siden 2012, har nu passeret før-coronaniveauet. Branchen venter ovenikøbet, at den bliver endnu større i år, skriver Børsen.

Nikolai Klausen, der er direktør for brancheforeningen Wear under Dansk Erhverv og for modebutiksejernes organisation Dansk Detail, er af den klare opfattelse, at 2022 generelt for modebranchen bliver bedre end 2021.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Danskerne har tjent svimlende beløb på lave renter

Private har betalt store beløb i negative renter, men store realkreditlån og anden gæld betyder, at de faldende renter har givet langt større gevinster, som samlet løber op i svimlende 120 milliarder kroner. Det viser en analyse fra Finans Danmark.

»Det er bredt, at befolkningen har nydt godt af de faldende renter, og det glæder mig, at vi kan sætte solide tal bag den pointe,« siger Niels Arne Dam, analysedirektør i Finans Danmark.

Besparelserne skyldes, at danskerne har sparet væsentligt mere på de faldende renteudgifter på deres boliggæld og bankgæld, end de har betalt i negative renter på deres indlån i bankerne. Indlånet har i alt kostet danskerne en regning på tre milliarder kroner i negative renter, skriver Finans.dk.

Statens folk fravælger det grønne gear – sværger til dieselbiler

2021 blev det helt store gennembrudsår for grønne biler, som i det private erhvervsliv for første gang kørte fra antallet af nye dieselbiler. I staten er sagen en ganske anden. Her blev der købt flere dieselbiler end i 2020, og kun 1,5 procent af den aktive vognpark er i dag grøn, skriver Berlingske.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at det private erhvervsliv og resten af det offentlige i form af regionerne og kommunerne ligesom danskerne privat er i gang med en hastig omstilling til en grøn vognpark af personbiler.

Men heller ikke 2021 blev året, hvor staten fulgte trop. Torsdag skal finansministeren i samråd om sagen om sagen og redegøre for statens indkøb af personbiler.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har øje på de ustabile markeder, hvor store fald har kendetegnet de seneste dage.

  • Store bankregnskaber fra Bank of America og Morgan Stanley afslutter runden med de amerikanske bankregnskaber. Regnskaberne har været gode, men i det gennemsnitlige tilfælde ikke gode nok til at trække aktiekurserne op i forhold til de høje forventninger. Stigende renter er nok godt for bankerne, men udsigten til stigende inflation og dermed stigende lønninger mudrer det aktiebillede.
  • Der var en generelt negativ amerikansk stemning på aktiemarkedet i går. Har den allerede forplantet sig i den nedtur, som de danske aktier fik i går?
  • Det danske aktieindeks danser kinddans med en ti procents korrektion, som er drevet af høj prisfastsættelse og stigende renter. Der er derfor al mulig grund til at holde øje med netop udviklingen i den amerikanske 10-årige renter, som er investorernes målepunkt for den videre udvikling.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones: -1,51 procent
  • S&P 500: -1,84 procent
  • Nasdaq: -2,60 procent

Asien – indeks onsdag kl. 06.20:

  • Japan Nikkei: -2,67 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,14 procent
  • Kina CSI: -0,35 procent