Business-overblik: Kæmpe dansk fabrik til 7,5 mia. kr. skal producere grøn energi

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

En milliardinvestering skal sørge for, at havvindmøller ud for den danske vestkyst kan være med til at producere grønt brændstof til shippinggiganter, og samtidig er en dansk ejendomsinvestor initiativtager til en ny fond, hvis mål er at investere i 20 teknologier, som hver især har potentiale til at løse de største grønne udfordringer i storbyerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Godmorgen og velkommen til dagens Business-overblik, hvor du som altid bliver opdateret med dagens store erhvervshistorier. Genåbningen af dele af den danske samfundsøkonomi kommer til at præge dagen, men her fra morgenstunden, er det et par store grønne investeringer, der præger billedet.

God dag – og god læselyst!

Fond vil skyde milliarder i grønt brændstof

En milliardinvestering skal sørge for, at havvindmøller ud for den danske vestkyst kan være med til at producere grønt brændstof til shippinggiganter som A.P. Møller-Mærsk og grøn kunstgødning til blandt andet Danish Crown og Arla. Det skriver bl.a. Børsen.

Den danske fondsforvalter Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) vil opføre et power-to-x-anlæg (ptx) i Esbjerg, som med en kapacitet på 1 gigawatt lige nu står til at blive det største i Europa. Et power-to-x-anlæg kan omdanne elektricitet til en anden form for energi. Strøm fra vindmøller og solceller kan for eksempel omdannes til grøn brint gennem elektrolyse. Det er et anlæg for grøn ammoniak, som CIP vil opføre i Esbjerg. Anlægget forventes at stå klar i 2026 og forventes at koste op mod 7,5 mia. kr. at etablere.

»Den grønne omstilling kræver, at vi også får omdannet elektriciteten fra den vedvarende energi til brint og electrofuels som metanol eller som i det her tilfælde ammoniak. Derfor er det vigtigt, at vi får bygget et power-to-x-anlæg i stor skala, så vi får det hele i gang,« siger Michael Hannibal, partner hos CIP, til Børsen.

Amazon: Svenske firmaer er skuffede over salget

Flere svenske virksomheder, der sælger på Amazon i Sverige, er skuffede over salget på den svenske platform, og det får nu den amerikanske onlinekoncern til at reagere, skriver Børsen.

Amazon er således i færd med at hyre »lokale specialister,« der skal hjælpe svenske virksomheder med at sælge på Amazons platform i Sverige.

Det skriver Nick Caplin, der er senior manager i Amazons europæiske PR-afdeling, i et svar til Børsen.

Ifølge ham skyldes det salgsniveau, som flere svenske virksomheder er skuffede over, at Amazons markedsplads er »et nyt koncept for mange nordiske erhvervsdrivende.«

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Erhvervslivet er klar til at trykke på startknappen, men det har én særlig risiko

Regeringen har sent mandag meldt nyt ud om genåbningen af samfundet i denne uge. Erhvervslivet har længe efterspurgt genåbningen, men med den følger også risikoen for at skulle lukke ned igen ved nye smitteudbrud. Det kan koste dyrt for den enkelte virksomhed at skulle åbne og lukke ned igen, men det er risikoen værd, lyder det.

Det skriver vi på Berlingske.

For selvom der kan være en genåbning på vej, som medfører en vis risiko for nye nedlukninger, så er det alligevel værd at tage chancen og genåbne nu.

Sådan lyder det blandt andet fra Brian Mikkelsen, der er administrerende direktør i Dansk Erhverv:

»Risikoen for at skulle lukke igen har hvilet over danske erhvervsliv i snart et år, og det kan ikke garanteres, at det vil ske igen. Men jeg tror og håber på, at tiden med de totale nedlukninger er forbi her fra foråret i takt med, at vaccinationerne udrulles, vejret bliver bedre og eventuelle udbrud kan håndteres lokalt,« siger han i en skriftlig kommentar.

Ejendomsinvestor rejser en milliard kroner til nye grønne løsninger

Den danske ejendomsinvestor Mikkel Bülow-Lehnsby vil sætte fart på udviklingen af nye teknologier til fremtidens CO2-neutrale storbyer. Som initiativtager til den nye grønne venturefond 2150 har han og ejendomsselskabet NREP derfor rejst næsten en milliard kroner til at jagte nye grønne løsninger. Det skriver Finans.

»Jeg har været frustreret over, at vi har vist nogle bæredygtige løsninger, som ikke er blevet bredt ud. Derfor er det gået op for mig, at vi er nødt til at tænke anderledes. Hvis vi gerne vil have forandringen til at ske, skal vi være en facilitator af løsninger. Så kan det godt være, at alle projekterne ikke ender hos os, men så får vi rykket ved tingene,« siger Mikkel Bülow-Lehnsby til Finans.

Målet med den nye fond er at investere i 20 teknologier, som hver især har potentiale til at løse de største grønne udfordringer i storbyerne.

Tre forhold, investorerne skal være opmærksomme på i dag:

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har bl.a. forkus på grønne aktier, der er faldet kraftigt:

Jyske Bank aflægger sit 2020 regnskab. Investorerne vil ikke mindst spejde efter 2021 forventningerne og udlodning af årets resultat/tilbagekøb af egne aktier. Nordea og Danske Bank har meldt en forsigtigt udbytteplan ud, og det gælder formentlig også for Jyske Bank

De seneste uger har der været en betydelig korrektion i de grønne aktier. Således er Ørsted faldet mere end 25 pct. fra årets højeste, og også Vestas aktien er faldet. Udenfor Danmark har der også været betydelige kursfald. Investorerne er blevet bevidst om at prisfastsættelsen af de grønne aktier er tårnhøj. Fortsætter den tendens?

De amerikanske IT-aktier er kommet i bakgear. I går kom turen for alvor til Tesla, hvis aktie faldt med 8,5 pct.. De stigende renter er en større aktieudfordring for de ekstremt højt vurderede vækstaktier. Begynder investorerne at få en nervøs aktiehånd i de aktier, som har givet investorerne et kanonafkast de seneste år?

Det sker på markederne

USA – lukkekurser mandag:

Dow Jones +0,09 procent
S&P -0,77 procent
Nasdaq -2,46 procent

Asien – indeks tirsdag kl. 06.20:

Japan Nikkei +0,46 procent
Hongkong Hang Seng +1,96 procent
Kina CSI +0,47 procent