Business-overblik: Julekalender, øl og valgfri seng: Kunder og ansatte tvunget til at overnatte i IKEA

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Dagens største erhvervshistorier er samlet til dig her. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephane Mahe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, og velkommen til dagens Business-overblik, der som altid klæder dig på med de vigtigste erhvervshistorier.

I aftes var der endnu en gang pressemøde i Statsministeriet, hvor Mette Frederiksen (S) igen og igen gentog opfordringen om at lade sig vaccinere – hvad end det er første, anden eller tredje gang.

Men ikke flere omfattende restriktioner nu. Derimod er der en omgang friske nyheder lige her.

Særlige lønpakker til sygeplejersker strider mod dansk model

Det vil skabe splid i fagbevægelsen og bryde med principperne i den danske model, hvis et politisk flertal vælger at afsætte midler til sygeplejerskerne i de igangværende finanslovforhandlinger. Sådan lyder budskabet fra fagforbund og arbejdsmarkedsforskere. Det skriver Berlingske.

»Det ville være at blande sig i den danske model, hvis regeringen afsætter en pose penge til at hæve sygeplejerskernes løn. Så udbryder tredje verdenskrig, fordi det vil betyde, at alle andre skal betale,« siger Mona Striib, der er forbundsformand for FOA.

Hun bakkes op på Twitter af formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard:

»Vi mener, at alle faggrupper skal tilgodeses. Politikere, som aktivt forsøger at begunstige enkelte grupper frem for det fællesskab, som får sygehusene til at køre, bør lede efter et andet job. De har tabt forbindelsen til virkeligheden,« skriver hun.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Goldman Sachs forventer mindre godt aktieår i 2022

Det er ikke, fordi det bliver noget dårligt aktieår, når vi går ind i 2022. Det bliver bare ikke lige så godt som i år. Sådan lyder analysen fra den globale chefstrateg i Goldman Sachs, Peter Oppenheimer. Det skriver Børsen.

Forklaringen skal findes i de lave renter og høje inflation. Goldman Sachs tror på en stigning på cirka ti procent til S&P 500 næste år.

»I en verden med negative realafkast skal du nok købe lidt flere reelle aktiver. Aktiver, der afspejler væksten i den fysiske økonomi. Det er for eksempel råvarer, men også visse aktier,« siger chefstrategen.

Dansk kvinde forsøgt voldtaget i søpraktik

En 24-årig dansk kvinde blev i foråret forsøgt voldtaget under sin søpraktik hos det store danske rederi Hafnia. Kvinden fortæller nu, anonymt, sin historie til Berlingske.

Og meget tyder på, at det ikke er noget særsyn, at kvindelige søfarende bliver udsat for seksuelle krænkelser. Der findes ingen nøjagtig viden om omfanget, men Lisbeth Skræ, der er lektor på Svendborg International Maritime Academy, har tidligere beskæftiget sig med emnet. Hun siger i dag:

»Jeg har selv været søfarende, og baggrunden for at undersøge det var, at vi ved at tale med andre kvinder fandt ud af, at vi alle havde været udsat for nogle krænkelser. Men der var ikke nogen, der havde sagt det højt.«

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

Følg Morgenposten på mobil

EU-plan vækker glæde hos rådgivningshuse

De danske rådgivnings- og ingeniørvirksomheder Niras og Rambøll er ovenud tilfredse med den nye globale investeringsstrategi Global Gateway, som EU-Kommissionen fremlagde onsdag. Det skriver Børsen.

EU vil mobilisere omkring 2.235 milliarder kroner over syv år til investeringer i blandt andet Afrika, Tyrkiet og flere nabolande.

Rambølls koncerndirektør for infrastruktur, Peter Heymann Andersen, siger at det er »positivt, at EU melder sig på banen. Vi kan jo se, at Europas leverandører bliver fortrængt af andre initiativer rundt omkring«.

EU har dog ikke nærmere defineret planerne og investeringerne endnu.

Kunder og ansatte overnatter i IKEA

Vejret var onsdag aften så voldsomt i Nordjylland, at IKEA i Aalborg måtte tilbyde overnatning til seks kunder og mellem 20 og 25 ansatte, som ikke kunne komme hjem på grund af vejret. Det skrev DR onsdag aften.

»Vi har set julekalender, og nu har vi fundet lidt spil frem, noget risalamande, nogle af vores populære kager, noget kaffe og sodavand. Og i dagens anledning skal der være fest, så vi har også en enkelt øl, og så bliver der mulighed for at se lidt fodbold,« sagde Peter Elmose, der er market manager, til DR.

Han fortalte samtidig, at der blev åbnet til forretningen, så man kunne finde sig en seng eller sofa at overnatte i.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet følger med i i dag:

  • Frygten for omikron bevæger investorerne og markederne. Smittespredningsrisiko vs. symptomer bliver igen dagens aktiefokus
  • De amerikanske aktier gik fra stort plus til tilsvarende lige så stort minus, og dagens aktiefest endte med en kæmpe nedtur. Hvor meget indflydelse får det fra morgenstunden i en dansk aktieoptik?
  • Jerome Powell advarer om, at stigende inflation vil afspejle sig i pengepolitikken. Indtil videre har det dog ingen effekt haft på de amerikanske markedsrenter. Hvornår sker det?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: -1,34 procent
  • S&P 500: -1,18 procent
  • Nasdaq: -1,83 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.40:

  • Japan Nikkei: -0,44 procent
  • Hongkong Hang Seng: +0,11 procent
  • Japan Nikkei: -0,07 procent