Business-overblik: Jernboss er nødt til at lukke produktion på grund af rekorddyr strøm

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Finans har talt med et dansk jernstøberi, der lukker produktionen indimellem, fordi elpriserne gør det for dyrt at holde produktionen kørende. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens Business-overblik. Vi opdaterer dig, som altid, på dagens vigtigste erhvervsnyheder. I dag ser det ud til, at varmen fortsætter.

I dag skal det handle en hel del om elpriserne, mens vi også runder et bredt fald i huspriserne fra juni til juli.

Vi starter dog hos Tesla-milliardæren Elon Musk, der har set sig nødsaget til at rette en misforståelse.

God læselyst.

Elon Musk: Det var bare en spøg med Manchester United

»Nej, det er en spøg, som har kørt længe på Twitter. Jeg er ikke i færd med at købe noget sportshold.«

Med den salut afviser verdens rigeste mand, Tesla-topchef Elon Musk, onsdag morgen på Twitter, at han skulle være ved at købe den engelske fodboldklub Manchester United.

Det havde han ellers tidligere skrevet på Twitter, og den melding løb hurtigt verden rundt, inden han fire timer senere lagde rygtet i graven.

Elon Musk har tidligere brugt Twitter til usandsynlige udmeldinger, vel vidende, at han har en enorm følgerskare, også blandt medierne.

Mangemilliardæren står midt i et juridisk slagsmål efter sit forsøg på at købe Twitter for 44 milliarder dollar. Siden fik han kolde fødder og trak tilbuddet tilbage med henvisning til, at der er for mange falske konti på Twitter, men aftalen betinger, at han så skal betale en milliard dollar. Slagsmålet skal for retten i oktober.

Manchester United, som lige nu ligger i bunden af Premier League-turneringen, er ifølge det amerikanske magasin Forbes værdisat til 4,6 milliarder dollar.

Virksomhed frygter, hvad de rekordhøje elpriser kan føre til

Elpriserne har aldrig været højere i Danmark.

I sidste uge blev den gennemsnitlige prisrekord slået på børsen Nord Pool, det fælles nordiske spotmarked, mens det højeste prishop nogensinde blev set tirsdag aften.

En beregning, Danske Bank har foretaget for Berlingske, viser, at den årlige eludgift for en familie med to børn med den nuværende pris vil stige med 15.230 kroner i forhold til prisen i august sidste år. Det svarer til en øget udgift på 1.270 kroner om måneden.

Men det er selvsagt ikke kun familierne, de høje priser rammer. Det er også industrien.

Jørn Krogager, topchef i jernstøberiet Mat Dania, mente allerede sidste år, at elpriserne var vanvittige, skriver Finans.

Dengang lå elprisen på dyre dage på 0,75-1,00 kroner pr. kilowatt-time. I dag er prisen normalt tre gange højere. Og da elprisen sidste uge rundede fire kroner i nogle timer, blev virksomhedens eldrevne smelteovne sat på pause.

»Vi lukker sommetider ned for produktionen, fordi det simpelthen ikke kan betale sig for os at producere. Det er grotesk, men det er virkeligheden,« siger Jørn Krogager til avisen.

Han er bekymret. Bekymret for, at det hele bremser, hvis ikke energimarkederne retter sig op, eller der bliver grebet ind fra politisk hold.

Mens vejrforholdene medfører tørke rundt om i Europa, nyder én branche godt af det herhjemme

Tørken har ramt landbruget i store dele i Europa hårdt.

Men ikke herhjemme, hvor kornhøsten lover godt. Rigtig godt.

»Jeg vil sige, at det har været en af de bedste og nemmeste høster, jeg har oplevet. Og jeg har trods alt været med i 30-35 år. Så udfordringerne har været små,« siger landmand Leif Juul Sørensen til Børsen.

Og han er ikke alene. Foreløbige tal fra høsten tyder på, at det bliver en god høst for danske planteavlere.

Det gode år skyldes både de høj markedspriser og vejrforholdene, som er ideelle for planteavl.

Boligpriserne dykker i det meste af landet: »Det er ret voldsomme tal – og formentlig kun begyndelsen«

Det har været ventet. Nu går det løs. Og det er kun lige begyndt, advarer økonomer.

I juli faldt salgspriserne på både huse og ejerlejligheder i næsten samtlige regioner. Samtidig er antallet af handler på det laveste niveau i mange år, viser nye tal fra Boligsiden, som er ejendomsmæglernes fælles boligportal.

»Det her er ret voldsomme tal for boligmarkedet,« lyder reaktionen fra cheføkonom Jeppe Juul Borre, Arbejdernes Landsbank, til Berlingske.

På landsplan faldt huspriserne 1,0 procent fra juni til juli til en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 17.722 kroner, mens ejerlejlighederne har taget et prishug på 1,5 procent, så man nu slipper med 35.252 kroner pr. kvadratmeter.

Læs mere om prisudviklingen i din region her.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er de tre ting, Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, holder øje med:

  • Carlsberg lettede på kapslen og opjusterede sine forventninger til helåret i sidste uge. I dag kommer der lidt flere farver på regnskabstallene.
  • Lundbeck opjusterede for et par uger siden sine forventninger til 2022. Investorerne mangler dog stadig at blive noget klogere på, hvordan udviklingen har været for de enkelte produkter: Hvor godt det går med salget af deres migrænemiddel Vyepti, og de håber at få en fornemmelse for, om der er muligheder for flere opjusteringer senere på året.
  • Coloplast har skuffet investorerne i år. I forbindelse med 1. kvartalsregnskabet blev forventningerne nedjusteret. Holder Coloplast fast i disse forventninger, eller er der mulighed for en positiv præcisering?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

  • Dow Jones: +0,71 procent
  • S&P 500: +0,19 procent
  • Nasdaq: -0,19 procent

Asien – indeks onsdag kl. 07.00

  • Japan Nikkei: +1,06 procent
  • Hongkong Hang Seng: +1,05 procent
  • Kina CSI: +0,83 procent

Tak, fordi du læste med!