Business-overblik: Iværksætter fik ballade med kongehuset – det satte gang i salget

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Ballade om brugen af kong Frederik 9.s navn tvang smykkefirma til at skifte det ud. Det har skabt gang i forretningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til en ny uge og dens første Business-overblik.

Læs om, hvordan der er ny frygt for havnelukninger i Kina og dermed nye forsyningsproblemer, hvordan ballade med Kongehuset viste sig at være en god forretning for en iværksætter, hvordan den kritiske mange på industriarbejdere nu volder Produktionsdanmark store problemer og om stor politisk uenighed om varmehjælp til hårdt prøvede danskere.

Men først til en sag om madspild.

Den første container er fyldt med kartofler. Den næste får os til at måbe

Supermarkederne kasserer årligt 96.000 ton mad. Affaldscontainere hos Netto, Rema og SuperBrugsen bugner af varer.

Berlingske er taget på tur i de københavnske supermarkeders skraldespande med madspildsaktivist Matt Homewood, der har en universitetsgrad i klimaforandringer og har specialiseret sig i fødevarers indvirkning på klima og biodiversitet.

Der er både madvarer som rugbrød og 12 pakker leverpostej at finde, men også legetøj og køkkenting.

»Madspild fylder meget i det globale klimaregnskab. Hvis madspild var et land, så ville det kun blive overgået af Kina og USA, når det gælder udledning af CO2. Madspild står for ti procent af den globale udledning af klimagasser,« siger Matt Homewood.

Men hvorfor ender så meget mad stadig som affald? De danske supermarkeder siger, at de arbejder for at reducere madspild. Et bud på forklaringen bag de fødevarefyldte containere lyder fra Salling Groups chef for samfundsansvar Henrik Vinther Olesen på høj smitte blandt personalet.

»Det kan medføre, at vi nogle steder på grund af travlhed ikke når at håndtere varerne, som vi plejer,« siger han i artiklen.

Dyk ned i artiklen og i supermarkedernes skraldespande her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Frygt for nye coronalukninger af havne i Kina

Bekymringerne for, at spredningen af omikronvirussen skal lukke havnene i Kina og dermed gøre det endnu vanskeligere at få varer ud af landet, breder sig.

»Vores råd er at skynde sig at få varerne ud af Kina. Måske er det allerede for sent,« siger chefanalytiker Peter Sand fra analysehuset Xeneta til Finans.

Forsyningsproblemerne har allerede sendt fragtraterne på himmelflugt, og Kina har før lukket vigtige havne helt efter kun få sygdomstilfælde.

De seneste uger har der været flere udbrud af omikron i Kina, og byer nær vigtige havne ved Shanghai og Beijing er blevet lukket.

Ifølge rederigiganten Mærsk har spredningen dog ikke hidtil betydet, at der sendes færre containere ind og ud af landet, men det kan ændre sig og betyde månedlang forsinkelse, hvis havnene lukker, vurderer eksperter over for Finans.

Iværksætter fik ballade med Kongehuset: Det satte gang i salget

Det danske smykkefirma IX Studios med iværksætter Louise Mygind Andersen i spidsen har mere end fordoblet dets omsætning oven på balladen med Kongehuset, der betød, at firmaet måtte skifte navn.

Det skriver Finans.

Louise Mygind Andersen var med i tv-programmet »Løvens Hule«, hvor hun præsenterede sit firma som Frederik IX Studios. Hun fik penge med derfra til sit livsværk, men forbrugerombudsmanden mente, at brugen af kongens navn var i strid med markedsføringsloven, så det blev ændret til IX Studios.

I dag har virksomheden, som Louise Mygind Andersen ejer 90 procent af, seks medarbejdere og har omsat for fem millioner kroner mod 1,8 millioner året før og venter at nå ti millioner kroner i omsætning og et årsresultat på fire millioner kroner i indeværende regnskabsår.

Politisk uenighed om varmehjælp til danskerne

Stigende energipriser har fået varmeregningen til at brage i vejret og truer flere steder med at sætte familier på gaden.

Derfor har klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) indkaldt alle partier i Folketinget til drøftelse tirsdag, skriver Berlingske.

I november 2021 afsatte regeringen 100 millioner kroner til en varmepakke til fordeling blandt kommunerne til dem, der rammes hårdest. Den svenske regering har sat seks milliarder svenske kroner af til 1,8 millioner ramte husholdninger.

Forslagene fra de politiske partier forud for forhandlingerne stikker i vidt forskellige retninger, hvorfor ingen ved, hvordan det ender.

»Jeg kan godt være bekymret for, at der er nogle familier, som ikke kan klare det. Det er en alvorlig sag, og vi håber, at regeringen udmønter nogle penge til de mest udsatte,« siger beboerformand Hans Laustsen fra Farum Midtpunkt nord for København.

Kritisk mangel på industriarbejdere: »Hele produktionsdanmark står med en kæmpe udfordring, som minder os om 2008«

Ledigheden i Dansk Metals a-kasser er nede på samme niveau som før finanskrisen i 2008. I 18 af landets 98 kommuner er ledigheden blandt industriarbejdere under én procent. Udvider man spændet til to procent, gælder det hele 61 af kommunerne.

Det skriver Børsen.

At mange kommuner er mere eller mindre støvsuget for ledige industriarbejdere, bringer branchens tanker tilbage til finanskrisen.

»Det var jo den der skide finanskrise, som startede i 2008. Dengang var det ligesom i dag, hvor maskinfabrikken kan bruge alle de medarbejdere, vi kan skaffe dem,« siger formand i Dansk Metals afdeling i Thy-Mors Erik B. Kristensen. Her har de en ledighedsprocent på 0,9.

»Vi har det fuldstændigt samme problem med at finde arbejdskraft, som vi havde i 2008, og hele produktionsdanmark står med en kæmpe udfordring, som minder os om 2008,« siger administrerende direktør for Sjørring Maskinfabrik i Thisted Klaus Kalstrup.

Og den lave ledighed har konsekvenser. Ifølge tal fra Danmarks Statistik har 38 procent af virksomhederne produktionsbegrænsninger på grund af manglende medarbejdere.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet holder i dag særligt øje med disse tre ting:

  • De danske aktier har fået læsterlige kursklø de første to handelsuger af 2022. Fortsætter det i dag, eller var fredagens yderligere nedtur på 2,33 procent en form for kulmination?
  • Novo Nordisk har tabt ca. 15 procent af sin markedsværdi de seneste uger. Ca. 2/3 af den kommer fra lavere indtjeningsforventninger, mens den sidste 1/3 kommer fra generel markedsnervøsitet. Er den midlertidige svaghed ved at være indpriset?
  • Udenlandske investorer investerer i flok i Danmark. Der var fredag nærmest et synkront fald i store danske selskaber som DSV, A.P. Møller Mærsk og Novo Nordisk, som alle faldt med ca. 4 procent. Er de udenlandske investorer ved at have tømt de kortsigtede aktielommer?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: -0,56 procent
  • S&P 500: +0,08  procent
  • Nasdaq :+0,59  procent

Asien – indeks mandag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: +0,81  procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,79  procent
  • Kina CSI: +0,57  procent