Business-overblik: It-kriminalitet giver eksplosion i forsikringspriser

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Forsikringer mod cyberkriminalitet stiger voldsomt i pris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (arkiv)

Godmorgen og velkommen til torsdagens overblik over dagens første nyheder om erhverv, finans og økonomi.

Vi begynder med en historie fra Finans om, at it-kriminalitet giver en eksplosion i forsikringspriser. Forsikringsbranchen har enorme underskud på cyberforsikring, og det giver stigende priser og dårligere dækning til virksomhederne.

Sådan lyder meldingen fra forsikringsdirektører og forsikringsmæglere. Cyberkriminaliteten i Danmark har nået et niveau, der giver forsikringsselskaberne store underskud på at sælge forsikringer mod it-kriminalitet.

»For hver gang vi får 100 kr. i forsikringspræmie, har vi udbetalinger på langt over 200 kr. Det er et blodrødt marked for forsikringsselskaberne. Både i Danmark og globalt, og vi har de seneste fire år haft så store tab, at det ikke længere er sikkert, at vi kan genforsikre os de kommende år,« siger Rasmus Jørgensen, administrerende direktør i HDI Danmark, til Finans.

Den amerikanske centralbank fyrer op under renterne – danske boligejere kan blive ramt

Det hører også med til morgenens overblik, at den amerikanske centralbank, Fed, i aftes offentliggjorde sine planer for dels det årelange opkøbsprogram, der har holdt renterne nede, dels sine egne rentesatser.

Som forventet vil Fed nu skrue ned for sine opkøb med 30 milliarder dollar om måneden. Det betyder, at banken er færdig til marts i stedet for juni, som det oprindelig var planlagt.

Samtidig betyder den fremrykkede afslutning af opkøbsprogrammet, at der er udsigt til en hurtigere stigning i den pengepolitiske rente.

»Ifølge de opdaterede fremskrivninger så forventer den amerikanske centralbank nu, at man vil sætte renten op hele tre gange til næste år,« konstaterer Mikael Olai Milhøj, chefanalytiker i Danske Bank.

Voldsomt julepres puster forsynings­krise og fragtrater op

Børsen skriver, at priserne på luftfragt i det kaosramte og julestressede fragtmarked på få måneder er flerdoblet.

Flaskehalse og forstyrrelser i forsyningskæderne i den travle juleperiode har sendt pakkerne over i fly, og det har over de seneste måneder op til tredoblet priserne på luftfragt på de asiatiske ruter.

»Presset og efterspørgslen, som vi ser lige nu, er uhørt,« siger Max Knagge, administrerende direktør i SAS Cargo, til Børsen.

I øjeblikket koster det 66 kroner at flyve et kilo last fra Shanghai til København, mens det kostede 20-26 kroner pr. kilo før pandemien.

Fra egne spalter kan vi byde på historien om, at Lars Sandahl Sørensen, der er administrerende direktør i Dansk Industri, stempler ind i debatten om virksomhedernes nye succeskriterier.

Hver fjerde dansker har droppet et socialt medie

Danskerne er for første gang begyndt at fravælge de sociale medier. I de seneste tolv måneder er 24 procent holdt midlertidig eller fuldstændig op med at bruge et eller flere sociale medier. Mange af dem har gjort det i bekymring for, hvordan deres personlige data bliver brugt.

Det viser en stor kortlægning, som revisions- og rådgivningsfirmaet Deloitte har foretaget, skriver Berlingske.

4.000 danskere, svenskere og nordmænd er spurgt i det store, årlige undersøgelse »Digital Consumer Trends«.

»Privacy (beskyttelsen af privatlivets fred, red.) er en af årsagerne til, at relativt mange fravælger sociale medier, for når de siger ja til alt, siger de også ja til, at de, der står bag de sociale medier, kan bruge deres data,« siger Frederik Behnk, som er partner og leder af Deloittes afdeling for teknologi, medier og kommunikation, til avisen.

Erhvervslivets førstemand kræver handling bag usynlig kontrakt

Da Lars Sandahl Sørensen i forsommeren 2019 blev ny administrerende direktør for landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, oplevede han tydeligt den udbredte frustration, som han mødte i erhvervslivets inderste kamre i perioden omkring valgkampen.

»Frustrationen var kæmpestor, for erhvervslivets vilkår var overhovedet ikke et tema. Forholdene for at skabe indtægter til samfundet var ikke på agendaen i nogen som helst debatter med nogen som helst partier. Man talte kun om, hvad man ville bruge flere penge på, ikke hvor pengene skulle komme fra,« siger Lars Sandahl Sørensen i dag.

Siden er der sket meget. Vækst og profit er ikke længere nok til at være en succes i det moderne erhvervsliv.

Nu mødes virksomhederne af både krav og forventninger om at adressere klimaudfordringerne. Om at sikre ordentlige arbejdsvilkår. Om at forbedre ligestillingen i samfundet. Fortsæt selv listen.

For erhvervslivet har fået nye succeskriterier.

Men når erhvervslivet gør en indsats for samfundet, skal samfundet også leve op til sin del af kontrakten ved at sikre gode vilkår for virksomhederne, lyder det fra Lars Sandahl Sørensen i et interview med Berlingske.

Følg Morgenposten på mobil

Tre ting, investorerne skal holde øje med:

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet peger på tre forhold, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • ECB-chef Christine Lagardes tale efter den amerikanske centralbanks renteannoncering i dag vil der blive holdt godt øje med. Fed signalerede onsdag, at de vil udfase QE hurtigere og hæve renten flere gange i 2022, hvorimod ECB indtil videre har signaleret, at de tager tingene roligt. Fortsætter det sådan?
  • Det nærmest vrimler med PMI-nøgletal fra Tyskland, eurozonen, Japan og USA i dag. PMI er en af de tillidsindikatorer, som investorerne holder øje med.
  • Investorernes reaktion efter Feds annoncering var trods alt lidt overraskende. Renterne står bomstille, aktierne steg markant, og den amerikanske dollar blev lettere svækket. En ting er den umiddelbare effekt, men hvad med de efterfølgende dage?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones +1,08 procent
  • S&P 500 +1,63 procent
  • Nasdaq +2,15 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.15:

  • Japan Nikkei +1,79 procent
  • Hongkong Hang Seng -0,64 procent
  • Kina CSI +0,25 procent