Business-Overblik: IT-komet bag MobilePay-app vil tilbage på børsen

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Julie Galbo, der som risikochef i Nordea her ses sammen med den nu tidligere koncernchef Casper von Koskull ved åbningen af Nasdaq-børsen i Helsinki for et par år siden, er hentet ind som bestyrelsesformand for det danske IT-selskab, der forbereder sig på at vende tilbage til børsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lehtikuva/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til en ny uges første hurtige overblik over de vigtigste erhvervsnyheder.

Vi når rundt om, hvordan selskabet bag både MobilePay og NemID-appen nu igen vil børsnoteres, hvordan pensionskunder risikerer at miste hundredtusindvis af kroner, hvis de siger ja til at opgive deres opsparing med den garanterede minimumsrente, hvordan coronakrisen nu får indflydelse på danskernes lønstigninger, hvordan regeringen forlænger bonusfristen for aflivning af mink, og hvordan Nets, der står bag Dankortet, nu er blevet solgt til en italiensk bankgigant.

IT-komet bag MobilePay-app vil igen børsnoteres

IT-selskabet Trifork, der blandt andet har været med til at udvikle appen til MobilePay og NemID, arbejder på at vende tilbage som børsnoteret selskab inden for de næste 13 måneder.

Det skriver Børsen.

Trifork, der er stiftet i 1996 i Aarhus, var fra 2007 til 2014 børsnoteret i København, men er nu flyttet til Schweiz. Det ejes af stifter Jørn Larsen, der er adm. direktør for de omkring 700 ansatte, samt kapitalfonden Gro Capital.

Som forberedelse er den tidligere risikochef og medlem af topledelsen i Nordea, Julie Galbo, hentet ind som formand, ligesom den adm. direktør i VP Securities, Maria Hjorth, er blevet medlem af bestyrelsen.

Skifte af opsparing kan koste pensionskunder store beløb

Pensionskunder risikerer at miste hundredtusindvis af kroner, hvis de skifter den traditionelle opsparing med garanteret minimumsrente ud med et produkt med markedsrente.

Sådan advarer to førende pensionseksperter gennem Finans.dk.

Tusinder har ellers valgt at tage imod penge fra deres forsikringsselskab for at opgive den traditionelle garanti om en minimumsforrentning, men de får stort set aldrig fuld pris for det, afslører Finans.dk. Pensionsselskaberne må nemlig lave antagelser om kundernes adfærd, og det påvirker priserne.

»Der kan sagtens være et par hundrede tusinder kroners forskel på, hvad en kunde med et pensionsdepot på en mio. kroner får udbetalt, hvis han opgiver sin garanti,« siger aktuar Søren Andersen, der er direktør i pensionsmæglerselskabet FPension, til Finans.dk.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Nets fusionerer med italiensk betalingsgigant

Betalingskortvirksomheden Nets er solgt til italienske Nexi i en handel til 45 mia. kroner. Det oplyser Nets i en pressemeddelelse.

Nets og Nexi har forhandlet om en fusion siden starten af november.

Nets adm. direktør, Bo Nilsson, bliver bestyrelsesformand. Han kalder fusionen for »en vigtig milepæl«.

»Fra vores afsæt i Danmark og Norge har vi de seneste år udviklet os til at være en europæisk aktør, der i kraft af en stærk innovationskraft og en stor indsats fra vores medarbejdere har været med til at forme den industri, vi befinder os i, som bliver stadig mere international,« siger han.

Nets blev så sent som i 2017 solgt i en stor handel, da kapitalfonden Hellman & Friedman købte og afnoterede selskabet fra fondsbørsen i København.

Siden har Nets gennemført en række fusioner og solgt dele af sine aktiviteter til amerikanske Mastercard.

Læs historien her.

Regeringen forlænger bonusfrist for aflivning af mink

Regeringen ønsker at forlænge fristen for aflivning af mink under ordningen, der giver minkavlere et beløb per aflivet dyr.

Det oplyste Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse kort før midnat natten til mandag.

Fristen for den såkaldte »tempobonus« vil således blive rykket fra mandag 16. november til torsdag 19. november.

Lovgrundlaget i ordningen skal dog først falde på plads, før det er muligt at udbetale bonussen. Dette forhandler regeringen blandt andet med de øvrige partier om i øjeblikket.

Ordningen betyder, at minkavlere får en bonus for hurtig aflivning af deres dyr. Forlængelsen vil ikke betyde ændringer i beløbet, skriver ministeriet i pressemeddelelsen.

Du kan læse historien her.

Coronakrisen rammer danskernes lønforhandlinger

De tre store fagforeninger, DM (tidligere Dansk Magisterforening), Djøf og IDA (Ingeniørforeningen), oplever alle, at coronakrisen har ramt lønforhandlingerne hos næsten en tredjedel af deres privatansatte medlemmer.

Krisen betyder udskudte lønforhandlinger, et farvel til aftalte lønstigninger og enkelte, der er gået ned i løn.

DM har netop lavet en undersøgelse, hvor de har spurgt deres privatansatte medlemmer, hvordan det er gået med den årlige lønforhandling.

Her svarer 28 procent, at coronakrisen har påvirket forhandlingerne. 13 procent har oplevet, at lønforhandlingerne er blevet enten aflyst eller udskudt, mens fem procent har oplevet, at aftalte lønstigninger enten er aflyst eller udskudt. Der er også en mindre gruppe, som er gået ned i løn, og nogle, der har fået udskudt eller aflyst bonusordninger.

Ifølge tal fra DM bliver den gennemsnitlige lønstigning for alle fagforeningens privatansatte på 3,2 procent i år. Det er en ganske pæn stigning, men samtidig den laveste siden før finanskrisen.

Læs hele historien fra Berlingskes Frederik M. Juel her:

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, begynder ugen med fokus på disse tre ting:

  • Det amerikanske aktieindeks S&P 500 satte fredag ny indeksrekord efter stigninger på 1,3 pct. I dag er der lagt op til nye stigninger, som også vil trække de europæiske aktier med op. Hvor langt kan den positive amerikanske udvikling trække de europæiske aktier?
  • I Europa/Storbritannien kører Brexit-forhandlingerne formentlig fortsat i slæbegear. Deadline nærmer sig, og enten skal der findes en løsning inden længe, eller også skal forhandlingerne skubbes igen ind i 2021. Brexit.forhandlingerne har været henvist til bagsædet, når det drejer sig om vigtigheden for investorerne. Gælder det stadig?
  • Investorerne håber, at Pfizer/BioNtech har vaccineløsningen, og i løbet af denne uge vil Moderna formentlig også give et indblik i, hvor langt de er kommet. Bliver det ugen, hvor investorerne for alvor tør tro på, at enden på covid-19-udfordringerne kan skimtes?

Det sker på markederne

Aktier USA, lukkekurser fredag:

  • Dow Jones +1,37 pct.
  • S&P 500 +1,36 pct.
  • Nasdaq +1,02 pct.

Indeks mandag kl. 06.30

  • Japan Nikkei +2,03 pct.
  • Hongkong Hang Seng +0,52 pct.
  • Kina CSI +0,94 pct.