Business-overblik: Ingen mangel på arbejdskraft til kviktest – podere står i kø for at få job

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Kviktestcentrene bliver nu genåbnet, og der er ingen problemer med at skaffe podere til dem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdagens Business-overblik, der som altid klæder dig på fra morgenstunden med dagens vigtigste erhvervshistorier.

God læselyst!

Opsigtsvækkende melding fra Mærsk: Kræver vaccine at komme på kontoret

Mens smitten atter er begyndt at stige over hele kloden, tager Danmarks største virksomhed et nyt våben i brug i kampen mod coronapandemien.

A. P. Møller - Mærsk vil kræve af de ansatte i både Danmark og en række andre lande, at de skal være vaccineret, hvis de skal have lov at møde fysisk op på kontoret. Det skriver Berlingske.

»Vi vil inden for de næste tre måneder rulle et krav ud om vaccinationen. Det betyder, at hvis du skal være på kontoret, skal du være vaccineret,« siger Søren Skou, topchef i Mærsk, til Berlingske.

Det er opsigtsvækkende, da Mærsk er den første større virksomhed i Danmark, der direkte vil forbyde ansatte at møde op på kontoret, hvis de ikke er vaccineret.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Ny be­ta­lings­løs­ning vil mindske kun­der­nes ge­byr­ud­gif­ter mar­kant

Med en ny betalingsløsning vil fintechvirksomheden November First og selskabet Visma E-conomic bryde det monopol, som danske banker i dag har på de leverandørbetalinger, der foretages mellem små og mellemstore virksomheder. Det skriver Børsen.

Den nye betalingsløsning hedder Smart Pay og er skabt til regnskabsprogrammet E-conomics brugere, så de kan foretage og bogføre betalinger uden at skulle logge ind i deres netbank. Det kan ifølge Lars Engbork, der er administrerende direktør i Visma E-conomic, spare små og mellemstore danske virksomheder for op mod 1,3 milliarder om året.

»Når vores kunder skal betale en faktura i banken, så medfølger en lang og tidskrævende proces, hvor en række opgaver skal gennemføres. Den proces gør Smart Pay mere simpel og sikker samt mindre fejlbehæftet. Virksomhederne kan udenom netbank godkende og betale leverandørfakturaer direkte i E-conomic, hvor de automatisk bogføres og afstemmes med banken,« siger han til Børsen.

Ingen mangel på arbejdskraft til kviktest – podere står i kø for at få job

Der er ingen problemer med at gøre Danmark klar igen til 100.000 daglige kviktest.

Falck, Carelink og Copenhagen Medical har lynhurtigt de omkring 1.500 personer klar, som skal foretage lyntestene, og tilsammen er der omkring 6.400 navne i jobbankerne, hvis der bliver behov for flere, oplyser de til Børsen.

»Vi er blevet fuldstændig overvældet hele weekenden, og vi får ikke problemer med at skaffe personale,« siger Trine Baadsgaard, presseansvarlig i Copenhagen Medical.

I andre brancher som restauranter og hoteller er der fortsat problemer med at skaffe arbejdskraft, og genåbningen af kviktestcentrene vil ifølge cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank lægge ekstra pres på arbejdsmarkedet.

En kviktester, som Børsen har talt med, siger, at »man får bedre løn her, end man gør de fleste andre steder«.

Følg Morgenposten på mobil

Vestas advarer investorer mod endnu mere modvind i 2022

Vindmøllegiganten har fået seriøse kursklø efter en nedjustering af forventningerne til indtjeningen i 2021 i regnskabet. I ét hug er der blevet skåret 49 milliarder kroner af Vestas' markedsværdi svarende til et kurstab på 18,2 procent, skriver Finans.

Det er den anden nedjustering på bare tre måneder, og med aktienedturen øges presset på Vestas-topchef Henrik Andersen. Og ifølge Finans bliver presset næppe mindre af udmeldingen fra finansdirektør Marika Fredriksson om, at det kan blive endnu værre næste år.

»Vi ser ind i et 2022 lige nu, som ser anderledes ud, end hvad vi så i slutningen af 2020. Markant anderledes. Og det tegner til, at det vil ramme hårdere i 2022, end hvad vi har set i 2021,« siger Marika Fredriksson til Finans.

Vestas-ledelsen har i kvartalsregnskabet forklaret, at vindmøllegiganten er udfordret af mangel på komponenter og råvarer, stigende energi- og råvarepriser og store logistiske problemer.

Federal Reserve »fjerner nu gradvist sukkerskålen fra finansmarkederne«

Den amerikanske centralbank fastholder renteniveauet i intervallet 0,00-0,25 procent. Samtidig gøres der klar til at drosle ned for de store obligationsopkøb.  Allerede i november vil Federal Reserve gå i gang med at afvikle den pengepolitiske støtte i form af store obligationsopkøb. Det blev meldt ud onsdag aften dansk tid, skriver Berlingske.

»Som noget nyt fremlægger de en plan for neddrosling i opkøbene, som aktuelt lyder på 120 milliarder dollar om måneden. Neddroslingen begynder allerede i november og bliver i første ombæring skruet ned med 15 milliarder dollar. Og fra og med december skrues yderligere ned med 15 milliarder dollar, så det i december samlet lyder på 90 milliarder dollar om måneden,« skriver cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank i en kommentar.

Herefter lægger centralbanken op til at reducere med yderligere 15 milliarder dollar om måneden, men der åbnes en stor dør for, at nedtrapningen kan justeres løbende, bemærker han.

Mathias Dollerup Sproegel, makroanalytiker i Sydbank, påpeger, at »sukkerskålen dermed gradvist bliver fjernet fra finansmarkederne«.

»Det pengepolitiske pendul svinger i retning af en strammere pengepolitik,« skriver han i en kommentar.

Tre forhold, som investorerne skal holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, holder blandt andet øje med eftervirkningerne af onsdagens mange regnskaber:

  • Efter en hæsblæsende regnskabsdag i går kan investorerne »slappe« lidt af med PMI-nøgletal fra Japan, Tyskland og eurozonen. Samtidig giver den lille jobrapport, ADP, et varsel, før den store amerikanske arbejdsmarkedsrapport, kommer i morgen fredag
  • Det var i sandhed store regnskabsdag i går med kvartalstal fra ikke mindst Novo Nordisk, Ørsted, Vestas og Pandora. Der tegner sig et billede af en sædvanlig regnskabssæson med »god kvalitetsmæssig spændvidde« men overordnet set fornuftige regnskaber. I dag er det blandt andet Matas' tur til at offentliggøre sine tal
  • Vestas’ aktiekurs blev næsten blæst omkuld i går med en ordentlig  kurslussing på over 18 procent. Efter endnu en nedjustering og med udsigt til, at udfordringerne med hensyn til input og transportomkostninger rækker et godt stykke ind i 2022, hvis ikke længere, er det gode spørgsmål, om investorerne forbliver tro mod den grønne omstilling? Selv efter gårsdagens større nedtur er prisfastsættelsen fortsat meget høj.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: +0,29 procent
  • S&P 500: +0,65 procent
  • Nasdaq: +1,04 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.45:

  • Japan Nikkei: +0,76 procent
  • Hongkong Hang Seng: +0,34 procent
  • Kina CSI: +0,75 procent