Business-overblik: Indgreb mod udlejere som Blackstone kan slå stort hul i statskassen

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Det kan blive dyrt for statskassen og komme til at koste job, hvis doligminister Kaare Dybvad Bek (S) kommer til at gennemføre indgrebet mod udlejere, så de ikke kan sætte huslejen op efter renoveringer.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

God morgen og velkommen til torsdagens nyhedsoverblik. I dag med nyt om ATP, hvor næsten alle danskere er tvunget til at spare op og om gyldne håndtryk i finanssektoren. Men vi starter med boligminister Kaare Dybvads (S) mulige indgreb mod udlejere som eksempelvis Blackstone.

Milliardregning for indgreb mod udlejere

Det kan blive en rigtig dyr omgang, hvis regeringen ender med at fjerne udlejernes muligheder for at renovere og efterfølgende hæve huslejerne. Det indgreb kan komme til at koste statskassen to mia. kr.

Det skriver Børsen (kræver abonnement).

Det er boligminister Kaare Dybvad, der vil lave et indgreb. Han har tidligere signaleret, at han vil bremse giganter som amerikanske Blackstone, når de opkøber ejendomme, renoverer boligerne og sætter huslejen kraftigt op.

Men ifølge en rapport, som Copenhagen Economics har lavet for Ejendom Danmark, vil værdierne på de udlejningsejendomme falde med mellem seks og ti mia. kr., hvis indgrebet ender med at blive vedtaget af Folketinget. Det er ejendomme, som de danske pensionsselskaber ejer, og hvor der i dag er omkostningsbestemt husleje.

Rapporten kommer frem til, at indgrebet umiddelbart vil give et dyk på mellem 0,9 og 1,6 mia. kr. i skatten på danskernes pensionsafkast. Derudover vil indgrebet koste op mod 400 mio. kr. i tabte skatteindtægter, fordi håndværkerne får mindre at lave. Det vil også koste op mod 1.800 job blandt håndværkerne. Derved bliver den samlede regning for indgrebet på mellem 1,2 mia. kr. og to mia. kr., konkludere Copenhagen Economics.

I et svar til Børsen henviser Kaare Dybvad til, at der er nedsat en ekspertgruppe, der skal se på anbefalinger til en justering af boligreguleringsloven: Før den er færdig, vil han ikke spekulere i, hvad et indgreb kan komme til at betyde.

Finanssektoren skal genoverveje gyldne håndtryk

Hård kritik hagler ned over den finansielle sektor, der i mange tilfælde giver direktører millionstore afskedspakker, når de fratræder efter blot få måneders arbejde.
Det sker, efter det kom frem, at Nykredit-direktøren Tonny Thierry Andersen, har ventet længe på at blive godkendt som »fit & proper« af Finanstilsynet.

Det skriver Berlingske.

Hvis ikke godkendelsen kommer i hus, risikerer Nykredit nemlig at skulle betale to års løn svarende til omkring 14 mio. kr. til Tonny Thierry, der blot har været ansat i et halvt år.

Gyldne håndtryk i erhvervslivet kan gå ud over troværdigheden, mener eksperter, og derfor råder de nu finansvirksomheder til at gå deres lønpolitik efter i sømmene.

»Jeg har talt for, at finansvirksomheder bør tage forbehold, således at en nyudnævnt bankdirektør selvfølgelig ikke skal have en stor pose penge med sig, hvis myndighederne ikke erklærer ham »fit & proper«,« siger ledelsesprofessor Anders Drejer fra Aalborg Universitet til Berlingske torsdag.

Eksperter kritiserer ATP

Forretningsmodellen for landets største pengetank i form af ATP er under pres. Der skal ske væsentlige ændringer i fremtiden, hvis ATP fortsat skal have en relevans.

Det skriver finans.dk

Det er en af landets førende finansielle eksperter, professor Jesper Rangvid fra Copenhagen Business School (CBS), som sammen med tidligere topchef i Danica Pension Henrik Ramlau-Hansen har analyseret ATP. Henrik Ramlau-Hansen er i dag ansat som lektor og forsker på CBS.

Ifølge Jesper Rangvis har ATP to store problemer. Dels vokser indbetalingerne ikke automatisk i takt med inflationen. Det betyder, at indbetalingerne over tid bliver mindre værd, og det gør det sværere at sikre udbetalinger, som matcher prisudviklingen.

Herudover er 80 pct. af ATPs investeringer placeret i sikre obligationer, der i øjeblikket giver negativ rente. Samlet set er ATP derved ikke noget særlig godt sted at spare op for danskerne, mener Jesper Rangvid.

Han påpeger, at det specielt er et problem for de omkring to millioner danskere, som kun har udsigt til ATP og folkepension den dag, de trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

»For mange med lave lønninger er ATP et vigtigt supplement til folkepensionen, og derfor er det nødvendigt, at fremtiden for ATP diskuteres,« siger Jesper Rangvid.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier svinger i takt med modstridende meldinger om handelsforhandlingerne mellem Kina og USA.

Indeks
Udvikling i pct.

  • Nikkei 225 i Japan: 0,2
  • Hongkongs Hang Seng: 0,2
  • China Shanghai Composite: 0,2
  • Sydkoreas Kospi: -0,9
  • Singapores STI: -0,1
  • Sydney ASX 200: -0,2

Tre ting investorerne skal holde øje med

Seniorstrateg hos Nordea Andreas Østerheden fremhæver tre ting, som investorerne skal holde øje med:

  • Dagen i dag bliver fortsat i geopolitikkens tegn, hvor den kinesiske vice premierminister Liu He besøger Washington til den længe ventede runde forhandlinger mellem USA og Kina. Det er fortsat nummer ét fokus for markederne, og derfor vil investorerne verden over også reagere på eventuelle udmeldinger fra parterne. Konflikten blussede op igen i denne uge, efter USA har sortlistet en række kinesiske selskaber, men i går tog retorikken en drejning til det bedre, hvor man fra kinesernes side er klar til at lave en aftale under forudsætning af, at Trump ikke pålægger den næste runde straftold.
  • På nøgletalsfronten vil det også være muligt at se data for maskinordrer i Japan, som her til morgen fortsætter med at se svage ud, og på trods af at data ofte svinger en del, plejer det at være en god indikator for den fremadrettede investeringsaktivitet. Senere på dagen vil vi holde øje med de amerikanske inflationstal, og i løbet af dagen vil der være en række mindre nøgletal fra Europa.
  • Udover en række talere fra Bank of Japan, BoJ, Den Europæiske Centralbank, ECB og Den Amerikanske Centralbank, Fed, vil OPEC udgive deres månedlige rapport på oliemarkederne, hvilket er relevant særligt i lyset af sidste måneds angreb på oliefeltet i Saudi-Arabien. Rapporten beskriver udbuds-/efterspørgsels-balancen, olielagre mv.