Business-overblik: Ikke siden finanskrisen har europæiske aktier haft så dårligt et halvår

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Det danske C25 indeks ser igen røde tal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til fredagens og dermed ugens sidste Business-overblik, der som altid klæder dig på fra morgenstunden med dagens vigtigste erhvervshistorier.

Der er ikke mange gode nyheder at spore for økonomien. Aktiemarkedet herhjemme og på globalt plan ser igen røde tal ved markedslukningen torsdag, og det sidste halve år har været det værste for det europæiske aktiemarked siden 2008. Også discountkæden Aldi har det hårdt – med trecifret millionunderskud i 2021 og udsigt til et nyt minus i år.

Men vi starter med nyheden om, at den voldsomme uro på de globale markeder med stor sandsynlighed vil få konsekvenser for køb og salg af virksomheder.

Virksomhedshandel bremser op

Efter et godt halvår for køb og salg af virksomheder er der nu bred enighed blandt markedsaktørerne om, at den voldsomme uro på de globale markeder får aktiviteten til at bremse op.

Det skriver Finans om, som har snakket med aktører på markedet for opkøb og fusioner.

Det er særligt forventninger til en recession og stigende renter, der gør udfaldet.

Tal fra Nordic Knowledge Partners, som følger og analyserer køb og salg af virksomheder, viser, at der i alt er lukket 249 transaktioner, hvor prisen var over 100 millioner kroner, i de første seks måneder af 2022.

Her finder man virksomheder som børnebandet Konges Sløjd, Handelsbankens danske aktiviteter og softwarefirmaet Logimatic.

Det er et fald fra det første halvår af 2021, hvor aktivitetsniveauet dog var rekordhøjt, hvor der var 315 virksomhedshandler af den størrelse.

Men nu er forventningen, at tåge vil påvirke markedet, så planlagte handler kan blive udskudt et kvartal eller to.

»Når man skal værdisætte en virksomhed lige nu, så er der meget usikkerhed om den fremtidige indtjening. Det kan godt få betydning for, om man overhovedet vil byde, og hvis man gør, skal man have en risikopræmie, der tager højde for den usikkerhed,« siger Søren Johansen, ledende partner i den svenske kapitalfond Altor Equity, til Finans.

Danske aktier falder – igen igen

Det danske C25-indeks lukkede torsdag med et fald på 1,3 procent. Det er tredje dag i træk med fald i indekset.

Kun fire aktier steg i værdi – Bavarian Nordic, Genmab, Novo Nordisk og Tryg. I toppen lå Bavarian Nordic med et plus på 4,4 procent.

»Bavarian kører sit eget løb uden om markedet, hvor der bliver tolket på alle nyheder om abekopper,« siger Danske Banks chefhandler, Mads Zink, til Marketwire.

Særligt Vestas har haft problemer. På trods af nye ordrer torsdag fra både Brasilien, Skotland, Danmark og Italien. Men vindmølleproducenten er stadig bagud med ordrer sammenlignet med sidste år, og torsdag sluttede med et fald på minus 5,5 procent.

EU og USA aktier har haft det værste halvår siden finanskrisen

Aktieinvestorer i Europa har i den grad måttet tage nogle tæsk det sidste halve år.

Det rapporterer nyhedsmediet Bloomberg om i anledning af, at vi nu officielt er trådt ind i anden halvdel af 2022.

Europæiske aktier har ikke givet så dårlige afkast de seneste 14 år, og det brede europæiske aktieindeks Stoxx Europe 600 er faldet med 17 procent i år.

På halvårets sidste handelsdag torsdag faldt indekset med 1,6 procent.

Den samme tendens gør sig gældende på det amerikanske marked, som er faldet med 21 procent siden årsskiftet.

Forklaringerne er mange, men særligt krigen i Ukraine trækker spor efter sig og har medført stigende priser, inflation og centralbanker, der strammer op for likviditeten, ligesom der er en overhængende trussel om recession.

»Ekstrem pessimisme er nu dybt indlejret,« siger Anna Macdonald, fondsforvalter hos Amati Global Investors Ltd., til Bloomberg.

Aldi har trecifret millionunderskud i discountkrigen

Den tyske supermarkedskæde Aldi kæmper fortsat hårdt i discountkrigen for at vende udviklingen men måtte i 2021 indkassere et trecifret millionunderskud og står også i år til et minus.

Aldis resultat blev 15 procent dårligere i 2021 i forhold til 2020 og endte med et underskud på 393 millioner kroner. Samlet har Aldi dermed tabt 3,1 milliarder kroner gennem ti år i Danmark, skriver Finans.

Administrerende direktør Finn Tang går stadig efter at gøre Aldi Danmark med nu 190 butikker til »en rentabel og moderne dagligvarekæde« og nå op på 250 butikker.

Der forestår dog en større opgradering af mange af butikkerne.

De fem discountkæder – Netto under Salling Group, Fakta/Coop 365 under Coop Danmark, norske Rema 1000, tyske Lidl og Aldi – sidder nu samlet på lidt over 40 procent af dagligvaremarkedet.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Chefstrateg Andreas Østerheden fra Nordea holder i dag øje med disse tre ting:

  • Aktiemarkedet og renterne faldt i går på vækstfrygt, mens det amerikanske inflationstal for maj kom marginalt lavere ud end ventet. Vi befinder os fortsat i et bear-marked, hvor aktier er faldet mere end 20 procent fra toppen. Usikkerheden på markederne er nok desværre kommet for at blive en tid endnu, indtil investorerne kan begynde at ane, i hvilken grad den økonomiske vækst dæmpes som følge af den strammere pengepolitik. Vigtigt er det dog, at skulle vækstudsigterne forværres, forventer vi, at obligationsrenterne vil falde, og at det vil give kursstigninger. Den gode nyhed er, at selv om obligationsafkastene har været historisk dårlige i første halvår, så er der bedre værdi og beskyttelse i dem fremadrettet. Aktiemarkederne har på nuværende tidspunkt taget højde for en mild nedtur, så det skal blive værre end det, før vi ser kraftige fald herfra. Timingen er dog usikker, og det kan investorerne bryde deres hoved med over weekenden. Markederne i Hong Kong har lukket i dag på grund 25-års-fejringen af at være under kinesisk styre, mens investorerne vil bruge morgenen på at granske det endelige konjunkturbarometer fra den kinesiske fremstillingssektor i form af den private undersøgelse fra Caixin. Tallet slog forventningerne og kom ud over 50, hvilket indikerer fremgang.
  • Vi får foreløbige inflationstal for EU. Disse tal vil ECB uden tvivl følge tæt. Det forventes, at inflationen i Europa på årsbasis vil nå nye højder. Det vigtigste er dog at følge, hvor meget prisstigningerne ændrer sig fra måned til måned, da dette vil give indikationer på, om inflationen er ved at være toppet. ECB har indtil videre kommunikeret, at man vil hæve renten med 0,25 procentpoint på sit møde i juli, men flere markedsdeltagere ser en vis sandsynlighed for, at det bliver højere end det.
  • Yderligere kommer der de vigtige ISM-tal for fremstillingssektoren i USA. Mange anser dette nøgletal som en af hurtige og gode indikatorer for, hvordan det går i amerikansk økonomi. Forventningen er, at disse falder, men stadig til et niveau over 50, som indikerer hhv. fremgang og tilbagegang.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser torsdag:

  • Dow Jones: -0,82 procent
  • S&P 500: -0,88 procent
  • Nasdaq: -1,33 procent

Asien – indeks fredag kl. 06.40:

  • Japan Nikkei: -1,90 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,62 procent
  • Kina CSI: -0,18 procent

Tak, fordi du læste med!