Business-overblik: Hver syvende lønmodtager har nu en lønforsikring

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Coronaen har gjort lønsikringer til en underskudsforretning for Codan Privatsikring, som ligesom forsikringsselskabernes brancheforening forventer større efterspørgsel efter lønsikringer de kommende år. Her ses Codans hovedbygning på gammel kongevej i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til en kort gennemgang af de største erhvervsnyheder, der tegner billedet denne onsdag morgen.

Der sker masser af ting i de danske erhvervsmedier trods sommerferietilstanden.

Vi skal blandt andet forbi det økologiske landbrug, øremærket barsel, havbundslicenser i Skotland, lønforsikringer samt anti-hvidvasktiltag i EU.

Lad os bare komme i gang.

Vil du have dagens vigtigste historier direkte i ørerne, så lyt til Morgenposten – Berlingskes nyhedsoverblik:

Danmarks største grøntsagsproducent har 15-doblet salget af økologi

Danmarks største producent af grøntsager, Axel Månsson, er på vej mod at blive 100 procent økologisk.

Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

»Vi kan se, at når de økologiske produkter når op på en tilstrækkelig høj markedsandel, så bliver de konventionelle produkter skubbet helt ud af butikkerne,« siger Axel Månsson, som ejer og leder Danmarks største frilandsgartneri nær Brande i Midtjylland.

Han forventer altså med tiden at blive 100 procent økologisk sin produktion. Lige nu er 1.500 af hans 2.200 hektar økologisk.

Danskerne køber i stigende grad økologisk. Bare fra 2014 til 2020 steg salget af eksempelvis økologiske tomater fra en værdi på 83 millioner kroner til 321 millioner kroner.

I Berlingske har vi for nyligt skrevet om netop økologiens stigende popularitet, og hvorvidt den kan siges at være bæredygtig. Det kan du læse om her.

Kraftig stigning: Hver syvende lønmodtager har nu en lønforsikring

Coronaen har gjort lønsikringer til en underskudsforretning for Codan Privatsikring, som ligesom forsikringsselskabernes brancheforening forventer større efterspørgsel efter lønsikringer de kommende år.

Det skriver Finans.

Efter endnu et år med kraftig vækst under coronapandemien har næsten 400.000 danskere nu en lønsikring, viser nye tal fra forsikringsselskabernes brancheforening, Forsikring & Pension.

Siden udgangen af finanskrisen er antallet af lønsikrede steget hvert år. I 2011 var der knap 100.000 danskere på lønsikring. Forsikringsbranchen forventer, at de høje vækstrater fortsætter.

»De seneste fem år er der nærmest sket en fordobling, og sidste år gav coronaen en ekstra usikkerhed, som har skabt øget opmærksomhed om lønsikringer. Vi forventer, at det er en ny tendens, og at flere også vil sikre sig fremover,« siger Karina Ransby, underdirektør i Forsikring & Pension.

Topøkonom: Barsel blokerer for ligestilling i erhvervslivet

Barsel fordelt lige mellem mor og far er vejen frem for ligestilling på arbejdsmarkedet, mener topøkonom Nina Smith, og det kræver øremærket barsel for fædrene.

For Line Daasbjerg Drewes, specialkonsulent i Justitsministeriet, og Allan Daasbjerg Drewes, selvstændig møbelsnedker, var det helt naturligt – men det er det langtfra for alle.

Vi skriver historien her i Berlingske Business.

Fordelingen af barsel er helt afgørende for ligestillingskampen i erhvervslivet, mener Nina Smith.

»Sverige indførte som det første land i verden øremærket barsel, hvor en del af barslen altså kun kunne tages, hvis det var far, der tog den. Arbejdsgiverne og dem, der skal forfremme, får på den måde et mere kønsneutralt billede af forældrene, fordi begge parter bruger tid på hjemmefronten,« siger hun.

I Danmark tager fædrene 11 procent af barslen, i Sverige er det 30 procent, og i 2022 kommer der otte ugers øremærket barsel til danske fædre som følge af et EU-direktiv. Men det er ikke nok, mener Nina Smith.

Beskæftigelsen brager tilbage

Med hjælpepakker, deling af arbejdspladser mellem ansatte og nye coronarelaterede job er beskæftigelsen på stærk fremgang.

Faktisk så meget, at økonomerne forventer beskæftigelsen tilbage på normalen om blot få måneder- og at endnu flere på sigt vil komme i job.

Det skriver Finans.

»Det er forkert at sige, at arbejdsmarkedet ikke har været ramt, for ledigheden steg voldsomt i foråret sidste år. Men i Danmark besluttede man at gøre meget for, at netop arbejdsmarkedet ikke blev ramt så hårdt, og det er lykkedes,« siger Emilie Agner Damm, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til Finans.

Faktisk er udviklingen så opadgående, at Bjørn Tangaa Sillemann, senioranalytiker Danske Bank, forventer, at flere brancher kan få problemer med at finde arbejdskraft, som coronakrisen går på hæld herhjemme.

Eksempelvis melder 24 procent af virksomhederne i servicebranchen, at mangel på arbejdskraft allerede nu begrænser produktionen.

Ørsted og CIP møder hård konkurrence om eftertragtede havbundslicenser

Oliegiganter, kapitalforvaltere og energiudviklere flokkes om at sikre sig en position på havvindmarkedet.

Det skriver Børsen.

En intens konkurrence ser også ud til at blive en realitet i et nyt udbud af havbundslicenser i Skotland, som skal bruges til at udvikle en ny generation af havvindparker. Et udbud, som danske Ørsted og Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) med deres respektive partnere har lagt billet ind på, skriver Børsen.

Skotland er et attraktivt marked for opførslen af havvindparker. Og det forventes, at der vil være stærk konkurrence om licenserne.

»Det er helt rigtigt, at konkurrencen er enormt hård, og det er nogle rigtigt dygtige selskaber, vi er oppe imod. Heriblandt selskaber som Ørsted og Scottishpower, som er rigtig dygtige og har nogle virkeligt flotte referencer. Så det er en benhård konkurrence, og vi må se, om vi i vores konsortium har været dygtige nok,« siger Michael Hannibal, partner i CIP.

Ifølge Børsen er hele 13 konsortier med i udbuddet om de eftertragtede havbundslicenser i Skotland.

EU vil tage kampen op mod hvidvask med nyt tilsyn

EU-Kommissionen præsenterer en række forslag til bekæmpelse af hvidvask – blandt andet et EU-tilsyn.

Forslaget møder opbakning fra hvidvaskekspert, Jakob Dedenroth Bernhoft, ligesom bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, støtter initiativet.

Det skriver vi på Berlingske Business.

Dels vil EU-myndigheden føre »direkte tilsyn med og vejlede nogle af de mest risikofyldte finansielle institutioner, der opererer i et stort antal medlemslande eller kræver øjeblikkelig handling for at håndtere forestående risici,« som det fremgår af pressemeddelelsen fra EU-Kommissionen.

Jakob Dedenroth Bernhoft, hvidvaskekspert og partner i Fraud React, der arbejder med økonomisk kriminalitet, har længe været fortaler for en samlet hvidvaskindsats på EU-plan, da hvidvask i langt de fleste tilfælde sker på tværs af landegrænser.

Det er især forslaget om det direkte tilsyn ved særligt store og risikofyldte finansielle institutioner, der virker lovende, vurderer han:

»Man skal have nogle folk ud i marken og efterforske. Hvis man kan hjælpe de store finansielle institutioner, der helt sikkert bliver brugt til hvidvask i dag, vil det være den rigtige vej at gå – og det er en god idé, at det sker på EU plan.«

Tre ting at holde øje med

Simon Kristiansen, senior investesteringsstrateg i Nordea, har sat kryds ved disse tre punkter på dagens program:

1. Da der er radiotavshed fra Feds side inden deres næste møde 28-29. juli, vil fokus i stedet være på den europæiske centralbank ECB, der holder møde i dag. Selve centralbankpolitikken forventes ikke at ændre sig, men investorer vil analysere, hvordan ECB-præsident Lagarde og de andre beslutningstagere justerer deres kommunikation omkring renten og opkøbsprogrammerne med udgangspunkt i ECBs nye gennemsnitlige inflationsmålsætning.

2. På regnskabsfronten er det særligt værd at bide mærke i udmeldingen fra Johnson & Johnson, ASML Holdings, Verizon, Novartis, SAP og Daimler.

3. Midt i alt snakken om Delta varianten og faldende renter, er den amerikanske infrastrukturpakke faldet lidt ud af investorernes bevidsthed. I hvert fald indtil i dag, hvor senatets majoritetsleder Chuck Schumer har planlagt, at Senatet skal stemme om en tværpolitisk infrastrukturpakke. Intentionen er at få aftalen stemt igennem, inden Senatet går på ferie i august, men store dele af aftalen ligger endnu ikke fast. Ud over den 1.200 milliarder dollar store aftale, der dækker investering i USAs  smuldrende infrastruktur, skal Senatet også tage stilling til et større 3.500 milliarder dollar budgetforslag, som dækker blandt andet investering i grøn energi og sociale udgifter.

Aktiemarkederne lige nu

USA lukkekurser tirsdag

Dow Jones +1,62 procent

S&P 500 +1,52 procent

Nasdaq +1,57 procent

Indeks onsdag kl. 06.30

Japan Nikkei +90,67 procent

Hongkong Hang Seng -0,37 procent

Kina CSI +0,60 procent