Business-overblik: Her vil halvdelen af danskerne blive ramt af negative renter

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Debatten om negative renter har tordnet de seneste uger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen!

I dag skal du høre om en central arbejdsgruppe, som endnu ikke er blevet nedsat efter et halvt år. Og så svarer topchef Mads Nipper igen på den bekymring, som har været med til at barbere milliarder af Ørsteds markedsværdi. Men først skal vi forbi de meget omdiskuterede negative renter.

Ved denne grænse vil halvdelen af Danmark blive ramt af negative renter

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har varslet politisk handling, hvis grænserne for, hvornår bankerne opkræver negative renter, bliver endnu lavere.

Finans har med hjælp fra beregninger fra Nationalbanken set nærmere på, hvad der sker, hvis grænsen sænkes fra de 100.000 kroner, som den i dag er i de fleste banker.

Omkring halvdelen af danskerne har over 50.000 kroner stående på deres konto. Dermed vil halvdelen af danskerne bliver omfattet af negative renter, hvis grænsen sænkes til 50.000 kroner.

Beregningerne fra Nationalbanken viser også, at 34 procent af danskernes indlån er på over 100.000 kroner og derfor omfattet af negative renter.

PFA-topchef: »Det er et eksperiment«

Når topchefen for den danske pensionskæmpe PFA, Allan Polack, skal give en malende beskrivelse af, hvor verdensøkonomien er på vej hen, sammenligner han det med at køre over en skrøbelig bro. Det siger han til Dagbladet Børsen.

Grundlæggende er Allan Polack optimistisk, i takt med at verdensøkonomien er på vej op i gear, men risikoen for, at politikere eller centralbanker laver en fejl undervejs, er stadig stor, mener han.

»Men hvis du kører over en skrøbelig bro, og den ikke falder sammen, er det godt nok, for du kom jo over på den anden side,« siger Allan Polack til Børsen.

Renten er fortsat meget lav, gælden er steget, og aktiekurserne er på himmelflugt. Nu har PFA-topchefen svært ved at se, hvordan vi skal komme tilbage til en normal økonomisk politik.

»Det, der sker i øjeblikket, er stort. Og det er et eksperiment,« siger han.

»Jeg er rystet over, at et så vigtigt emne er endt i syltekrukken«

Kort før jul indgik et flertal i Folketinget en aftale om en ny epidemilov, og i forbindelse med aftalen lød det, at regeringen ville nedsætte en arbejdsgruppe.

Den skal komme med anbefalinger til, hvordan spørgsmålet om virksomheders kompensation ved restriktioner kan sikres i loven, men et halvt år senere er arbejdsgruppen endnu ikke blevet nedsat.

Det bekræfter erhvervsminister Simon Kollerup i et interview med Berlingske.

»Vi arbejder fortsat på at nedsætte gruppen. Det har vist sig at have taget længere tid end først antaget, men omvendt håber vi, at der går lang tid, før der opstår det samme behov igen,« siger ministeren.

I SMVdanmark, der er en erhvervsorganisation for mindre virksomheder, kalder administrerende direktør Jakob Brandt det for »grotesk«, at arbejdsgruppen endnu ikke er blevet nedsat.

»Vi har lært, hvor voldsomt kompliceret det er at lave ordninger, som både overholder EUs statsstøtteregler og sikrer ordentlig kompensation, så tid er en afgørende faktor i arbejdet. Jeg er rystet over, at et så vigtigt emne er endt i syltekrukken,« siger han.

Nipper: Ørsted har et »uendeligt potentiale«

Den danske energikæmpe Ørsted har fået massive kurstæsk, efter Mads Nipper tiltrådte som ny topchef i begyndelsen af året.

Investorer og en analytiker fra den amerikanske storbank Citigroup sætter spørgsmålstegn ved, om Ørsteds konkurrencefordel er ved at være fortid, men det afviser topchefen, skriver erhvervsmediet Finans.dk.

Ifølge Nipper er Ørsted et selskab med »uendeligt potentiale«.

»Og så er det et selskab, som skal ind i næste fase af transformation. Til trods for at flere siger, at det må være sværere nu, og at der er urealistiske forventninger til os, så er det som nyansat chef utroligt inspirerende at tage de næste skridt på vejen,« siger Mads Nipper til Finans.

Han tilføjer, at Ørsteds aktienedtur ikke holder ham vågen om natten.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Simon Kristiansen, seniorinvesteringsstrateg i Nordea, peger her på tre ting, som investorerne bør holde øje med:

  • Tirsdagen har BNP-data på programmet. Vi starter ud i Japan, hvor vi får de endelige tal for BNP for første kvartal, mens vi senere får tilsvarende data for Euro-området. Investorer har over den sidste måned til halvanden kigget mod netop europæiske og japanske aktier for at få eksponering mod et (relativt) billigt indeks, som er positioneret mod et opsving i væksten. BNP-tallene er derfor interessante, fordi de viser styrken i to økonomier, der prøver at indhente USA. Det er dog sådan med endelige tal, at det er sjældent, at de rykker sig nævneværdigt i forhold til de tidlige estimater.
  • Ellers får vi en række tal fra de europæiske økonomier, der vil blive studeret for at få en temperaturmåling på økonomiens tilstand. Vi får tal for tysk industriproduktion, handelsbalancen i Frankrig og detailsalget i Italien. Landene i Europa har lidt forskellige skæbner under coronakrisen, til dels afhængigt af hvor godt de har formået at rulle økonomiske hjælpepakker ud og holde hånden under økonomien. Der er derfor interessant at se, om denne forskel gør sig gældende i data fra Europas tre største økonomier.
  • I USA får vi tal for optimismen blandt de mindre virksomheder samt handelsbalancen i april, ligesom vi også får tal for ledige job i USA. Alt sammen giver os et billede af, om dampen i det amerikanske vækstlokomotiv kan holdes oppe.

Det sker på markederne

USA –  lukkekurser mandag

  • Dow Jones: -0,36 procent
  • S&P 500: -0,08 procent
  • Nasdaq: +0,49 procent

Asien – aktieindeks tirsdag kl. 06.30

  • Japan Nikkei: -0,10 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,35 procent
  • Kina CSI: -0,51 procent