Business-overblik: Her er køreplanen for Trumps handelskrig – og måske en fredsaftale med Kina

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Præsiden Donald Trump har optrappet handelskrigen med Kina. Nu forventes parterne at møde i slutningen af juni i forbindelse med G20 topmødet i Japan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Cathal McNaughton

Godmorgen og velkommen til en ny nyhedsuge, som blandt andre USAs præsident Donald Trump allerede har sat sit præg på.

Han skruede allerede i løbet af sidste uge op for handelskrigen med Kina med sine foretrukne våben, toldsatser og tweets. Og nu står parterne der, hvor told på varer for 200 mia. dollar stiger fra 10 til 25 procent. Seneste byge af skud fra præsident Trumps »tweet-løber« var fredag, hvor præsidenten udlægger teksten, som at de store toldindtægter kan bruges til infrastruktur, landbrugsstøtte og så videre.
Men i virkeligheden er det reelt en skat, der betales af amerikanske forbrugere og virksomheder, skriver Berlingskes Ulrik Bie om sagen.

Da der blev lagt told på vaskemaskiner i januar 2018, steg prisen på vaskeudstyr i butikkerne kraftigt. Straftold udhuler altså købekraften i husholdningerne. Men håbet er, at det samtidig skaber incitament til at øge produktionen i USA. Det er dog ikke rigtig sket endnu.

Men der er håb om, at der bliver indgået en aftale mellem parterne i næste måned. Nærmere betegnet på G20 topmødet i Japan, skriver Financial Times. Avisen citerer Larry Kudlow, præsidentens økonomiske rådgiver, for, at der er udsigt til et møde ansigt til ansigt mellem de to landes præsidenter i forbindelse med topmødet og i den forbindelse håb om en aftale.

Donald Trump twitter videre, at amerikanerne nu er positioneret der, hvor de gerne vil være, i forhold til Kina.

»Husk på, at Kina brød aftalen med os og prøvede at genforhandle,« hed det

Nyhedsmediet Bloomberg slår en mere negativ tone an og rapporterer, at parterne opretholder en facade, der dækker over, at tilliden mellem Kina og USA har lidt et knæk – blandt andet fordi det amerikanske hold i forhandlingerne bliver mere og mere overbeviste om, at de kinesiske modstandere af reformer er ved at få overtaget.

Frem til G20-mødet i slutningen af juni er der ikke aftalt nye forhandlinger mellem parterne, men kineserne har dog inviteret et par amerikanske embedsmænd til Beijing. Kina har samtidig truet med at gøre gengæld ved at hæve toldsatser på amerikanske varer.

1
1
Boligmarkedet bugner – priserne presses

Vores kolleger på Jyllands-Posten skriver mandag morgen, at et stort udbud af boliger til salg presser priserne. På et år er udbuddet af huse vokset med 10 procent, mens udbuddet af lejligheder er vokset med hele 32 procent, viser tal fra Boligsiden til og med april.

»Det er normalt ikke et godt tegn for boligmarkedet, at udbuddet stiger. Det vil lægge en dæmper på prisudviklingen,« konkluderer boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

Hun forventer, at huspriserne vil stige med 2-3 procent i år og næste år.

Artiklen fortæller også, at det især er markedet for store ejerlejligheder i de største byer, der er presset af projektbyggeri, og i København er salgstiden steget med 33,7 procent til 85 dage. Samtidig er udbuddet vokset med cirka samme procent, så der nu er knap 5.000 lejligheder til salg i København.

2
2
Tillidsmænd: Vi mangler kolleger

Børsen har rettet opmærksomheden mod tillidsmændene i metalbrancherne. Det viser sig, at seks ud af ti tillidsmænd i Dansk Metal melder om mangel på arbejdskraft. Det betyder ifølge avisen, at manglen på metalarbejdere er på det højeste niveau siden 2014, hvor Dansk Metal begyndte at spørge tillidsmændene om mangel på arbejdskraft.

»Med de ordrer, vi har inde, der kunne vi snildt bruge en mand eller to mere i vores produktion, men problemet med mangel på arbejdskraft er tiltagende, og det er da frustrerende, at vi ikke kan få de kvalificerede medarbejdere, som vi skal bruge,« siger Bent Brøgger Andersen, der er maskinarbejder og tillidsmand i Grenå Spåntagning i Grenaa.

Dansk Metals analyse med deltagelse af 490 tillidsmænd viser, at 59 pct. af tillidsrepræsentanterne vurderer, at deres virksomhed er udfordret af mangel på medarbejdere. Konsekvensen af manglen på arbejdskraft i industrien er for Bent Brøgger Andersen meget klar:

»Mange af de opgaver, som vi ellers godt kunne tage, siger vi nej til, og så ryger de ordrer til lande uden for Danmark, og det er da ærgerligt. Men kan vi ikke tilfredsstille vores kunder, så finder de andre veje,«

Danmarks to store midterpartier vil løse problemet med forskellige greb. Venstre vil løse problemet her og nu ved at gøre det lettere at få udenlandsk arbejdskraft til landet, mens Socialdemokratiet vil satse på at opkvalificere ufaglærte – eksempelvis ved at give et tilskud på 50 kr. i timen for en voksenlærling og ved at lade ledige ufaglærte efteruddanne sig til 110 procent af dagpengesatsen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det bør investorerne holde øje med ifølge Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea:

  • Selv om denne uge hovedsageligt byder på økonomiske nøgletal og centralbanktaler, gør sidste uges pludselige eskalering af handelskonflikten mellem USA og Kina, at konflikten nemt i ugens løb kan »Trumfe« de planlagte begivenheder. Fredagen bar præg af en opløftet stemning modsat tidligere på ugen, selv om USA annoncerede en stigning af toldsatsen fra 10 pct. til 25 pct. på varer til en værdi af USD 200 mia., og handelstruslen hænger fortsat over investorerne med en mulig pålægning af 25 pct. på yderligere godt USD 300 mia. kinesisk import.
  • Investorerne vil derfor i dagens løb spejde efter ny information, og det forventes, at der kommer flere udmeldinger om amerikanernes planer om den mulige yderligere straftold i dagens løb. Indikationer om, at forhandlingerne stadig er på sporet, vil afføde positive kursgevinster på de globale aktiemarkeder.
  • Hvis man som investor er interesseret i at følge andet end handelsskærmydslerne, kan man følge med på den politiske front, hvor udenrigsminister Mike Pompeo mødes med den russiske udenrigsminister, Lavrov. Selv om der formentlig ikke vil komme skelsættende nyheder for markedet, er det altid interessant at følge økonomiske og militære stormagter, da de netop har en størrelse, så forholdet mellem landene kan betyde noget for markedsudviklingen.
  • Der vil ikke mindst være en del talere fra den amerikanske centralbank på scenen i denne uge, hvor det bliver interessant at søge mere information om centralbankens fremadrettede pengepolitiske linje. Trump har på det seneste igen langet ud efter centralbankchef Jerome Powell og bedt centralbanken om at sætte renten ned. Selv om vi ikke forventer, at Trumps udtalelser påvirker centralbankens ageren, så er det i høj grad i linje med, hvad investorerne forventer af centralbanken i 2019 og 2020. Senere i dag vil både Feds Clarida og Rosengren gå på talerstolen til Feds Listens event i New England, og de vil begge være på ved åbningen af afslutningen af konferencen.

Markederne lige nu:

USA:

S&P 500 0,4 pct.

NASDAQ 0,1 pct.

Dow Jones 0,4 pct.

Asien

Nikkei - 0,5 pct.

Shanghai - 1,1

Hang Seng lukket