Business-overblik: Her er danskernes formuer vokset mest under coronapandemien

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Odsherred Kommune er en af de kommuner uden for Nordsjælland, som har oplevet størst fremgang i nettoformuen hos indbyggerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens overblik over de vigtigste erhvervshistorier på en dag, hvor vi kan forvente at få sat slutdato på coronarestriktionerne.

Coronapandemien har ført til mange ændringer, også i danskernes formuer. Det skal vi høre mere om. Vi skal også runde en gruppe utålmodige investorer, som tripper efter at opføre en energiø i Nordsøen. Vi begynder dog med kritik af EU-kommissær Margrethe Vestager.

Detailhandlen og regering raser over Vestagers værn mod techgiganter

EUs kommissær for konkurrence, Margrethe Vestager, er på vej med to lovpakker, som skal tæmme techgiganterne fra især USA og Kina. Stik imod ønskerne fra detailhandlen, regeringen og Europa-Parlamentet indgår der dog ikke et værn mod produkter, der sælges via blandt andet Amazon og Wish, og som ikke overholder EUs krav om sikkerhed og kemikalieindhold. Det skriver Finans.

»Det har været totalt umuligt at komme igennem hos Margrethe Vestager og Kommissionen. Det har været en af de store diskussioner, men hun ville ikke ind og røre det,« lyder det ifølge Finans fra Christel Schaldemose.

Schaldemose er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og hovedforhandler på den ene af de to nye lovpakker fra Vestagers hånd.

Detailhandlen er ifølge Finans først og fremmest utilfreds med, at de manglende krav til produkter købt på Amazon og Wish skaber ulige konkurrence.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Grønne investorer ønsker hurtig byggestart på energiø

Det går alt for langsomt med at få opført energiøen i Nordsøen, og både politikere og myndigheder bør få sat turbo på planerne. Sådan lyder det i et åbent brev i Berlingske fra det pengestærke konsortium VindØ, som er interesseret i at bygge energiøen.

Bag VindØ står den sjællandske energikoncern Andel – det tidligere SEAS-NVE – sammen med de kommercielle pensionsgiganter PensionDanmark og PFA og den globale kapitalforvalter Copenhagen Infrastructure Partners, CIP.

Lige nu er forventningen, at øen kan stå klar i 2033, men sætter politikerne fart på og får gennemført udbuddet allerede i år, mener konsortiet, at første del af energiøen kan stå klar i 2027.

Det tror Energistyrelsen, som står for forundersøgelser og analyser i forbindelse med energiøen, dog ikke på.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) understreger over for Berlingske, at nok er han og regeringen tålmodig, men energiøen skal stå på et fagligt solidt grundlag, og det går regeringen ikke på kompromis med, lyder det fra ministeren.

Her er danskernes formuer vokset mest under coronapandemien

Danskernes formuer er vokset over en bred kam under de seneste to års coronapandemi, men der er et sted, hvor udviklingen er særlig overraskende. Det skriver Børsen på baggrund af en opgørelse over nettoformueudvikling fra 2019 til 2021 fra Pensionsselskabet Velliv.

Whiskybæltet, som dækker kommunerne Gentofte, Lyngby-Taarbæk, Rudersdal og Hørsholm nord for København, er fortsat de rigeste kommuner i landet. Her har nettoformuerne taget nogle af de største spring.

Der er dog også en ny tendens – eller et nyt bælte af rige kommuner – på Sjælland. Velhavende københavnere – typisk ældre – er begyndt at flytte ud af byen for at nyde deres otium.

Det mærker man i Odsherred Kommune, men også i Holbæk, Ringsted, Stevns og Faxe, der alle har oplevet, at indbyggernes formue er vokset med mere end en halv million kroner.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea følger særligt med i onsdag:

  • Ugens højdepunkt finder sted i dag, når den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed), skal foretage årets første pengepolitiske beslutning. De seneste uger har vi set investorerne øge deres forventninger til den fremtidige rente, fordi de mener, at Fed er bag inflationsudviklingen og derfor er nødt til hurtigere at stramme grebet om økonomien for at tøjle prisudviklingen. Futuremarkedet priser nu over fire rentestigninger ind i 2022, hvilket er en forøgelse på én fra bare en måned siden.
  • Hvis der er en aktie, som har skabt et had-kærligheds-forhold blandt investorer, er det den amerikanske virksomhed Tesla. Der står bilproducent i beskrivelsen, men virksomheden bliver købt og prissat som en teknologivirksomhed. Tesla aflægger regnskab i dag, og uanset om man har den i porteføljen eller ej, bliver dette interessant at følge.
  • Tesla er ikke den eneste store virksomhed, som aflægger regnskab. Vi får også nyt fra Abbott Laboratories, Intel, AT&T og Boeing.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones: -0,19 procent
  • Nasdaq: -2,28 procent
  • Standard & Poor: -1,22 procent

Asien – indeks onsdag kl. 06.20:

  • Japan Nikkei: -0,20  procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,16 procent
  • Kina CSI: +0,09 procent

Tak, fordi du læste med!