Business-overblik: Handelskrig mellem stormagter eskalerer og aktierne bløder på slagmarken

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Der er pt. ikke mange varme følelser mellem USAs præsident Donald Trump og Kinas præsident Xi Jinping. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque

Godmorgen og velkommen til et overblik over økonomi- og erhvervsnyhederne. Det helt overskyggende tema er USAs handelskrig med Kina. I nat har den fået endnu et nøk op og er blevet suppleret med, at det amerikanske finansministerium kalder Kina for en »valutamanipulator.«

Det er optakten til, at USAs finansminister Steven Mnuchin vil klage til Den Internationale Valutafond (IMF) for at »eliminere den uretfærdige konkurrencefordel skabt af Kinas handlinger,« som USA kalder det i en officiel meddelelse.

Bloomberg News skriver, at præsident Donald Trump tidligere på dagen anklagede Kina for at manipulere med den kinesiske valuta yuan ved at svække den til mere end syv yuan for en dollar - det laveste niveau siden finanskrisen i 2008.

»Kina droppede prisen på dets valuta til et næsten historisk lavt punkt. Det kaldes valutamanipulation,« skrev Donald Trump mandag - selvfølgelig på Twitter.

Mandag varmede handelskrigen op til nye varmegrader, da Kina oplyste, at landet stopper indkøb af amerikanske landbrugsprodukter. Desuden vil Kina ikke udelukke også at lægge told på den andel af amerikanske landbrugsprodukter, der er indkøbt efter 3. august.

Det er Kinas svar på yderligere told på kinesiske varer for 300 milliarder dollar fra 1. september.

Ofrene i handelskrigen er blandt andet aktierne. De amerikanske aktier reagerede ifølge CNN med, at Dow Jones indekset faldt 767 point, mens Nasdaq Composite - som er et udtryk for de teknologivirksomheder, der bliver ramt hårdest i handelskrigen - nu har haft det længste kursfald siden november 2016.

I procent så det sort ud for de amerikanske toneangivende aktieindeks. Dow Jones faldt 2.9 procent, S&P 500 faldt næsten 3 procent og Nasdaq Composite faldt 3.5 procent. Og det sker endda efter S&P 500 og Nasdaq Composite i sidste uge oplevede de største kursfald på en uge i år.

»Uroen på de finansielle markeder afspejler både en enorm usikkerhed om værdiansættelse og en stigende bekymring for, at verdensøkonomien vil blive trukket yderligere ned af den optrappede handelskrig. Det drejer sig i første omgang om USA og Kina, men den globale økonomi (og finansielle markeder) er tæt forbundne, og hvad der i første omgang kan ligne et bilateralt problem over Stillehavet kan hurtigt brede sig og finde nye arnesteder,« skriver Berlingskes økonomiske redaktør Ulrik Bie om situationen.

Set med privatøkonomiske danske øjne er den eneste fordel ved handelskrigen, at det sender renterne på blandt andet realkreditlån helt i bund. I dag forventes 30-årige lån til en procent at blive afløst af lån til kun en halv procent i fast rente.

Læs om økonomien i lånet her.

1
Danske virksomheder tjener færre penge

Opturen ser ud til at være slut hos mange danske virksomheder-

Det er nemlig en mindre del af de danske virksomheder, der har overskud.

Det skriver Finans tirsdag på baggrund af en ny analyse fra Spar Nord, som har undersøgt 120.000 selskabers regnskaber fra 2014 til og med 2018.

Mens andelen af danske virksomheder med overskud i en årrække ligget stabilt, faldt de i 2018 til 66 pct. fra 74 pct. året forinden.

Ifølge Jens Nyholm, cheføkonom i Spar Nord, er det stigende priser og løn, der har ramt indtjeningsevnen.

»Vi skal primært finde årsagerne i udlandet, hvor det går langsommere frem eller ligefrem tilbage i Europa. De fleste af vores vigtigste samhandelspartnere er ramt. Tilbagegang i Tyskland påvirker vores eksportvirksomheder, og svag vækst og svage valutaer i Storbritannien, Sverige og Norge rammer os på flere fronter,« siger han til Finans.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
Branchedirektør: Reel risiko for at modebranchen kører i afgrunden

Vi skal også runde den københavnske modeuge, der officielt bliver skudt i gang tirsdag. En branchen, der er en af verdens mest ressourceforbrugende, og som nu skal stoppe med bare at snakke om bæredygtighed.

»Der skal handles,« siger direktør i brancheorganisationen Dansk Mode & Textil Thomas Klausen i dagens Børsen.

»Det går simpelthen ikke hurtigt nok. Vi er nødt til at få sat yderligere fart i udviklingen, når det kommer til innovative materialer, til omfavnelse af internationale standarder og FN’s verdensmål og til at finde nye forretningsmodeller, som ændrer måden, vi bruger tøj på. Ellers er der en reel risiko for, at branchen kører sig selv ud over afgrunden,« siger Thomas Klausen, der samtidig peger på, at mange danske modevirksomheder har gang i meget.

Samtidig med, at der er stor fokus på bæredygtighed, er der store dele af deltaildelen i modebranchen, der kæmper med at skabe indtjening.

Det skriver Finans på baggrund af den årlige analyse af branchens situation fra revisions- og konsulenthuset Deloitte.

Den viser, at seks ud af ti danske modevirksomheder havde overskud i 2018, at en del virksomheder hele tiden ligger på grænsen mellem plus og minus, samt at flere danske modeselskaber er gået konkurs det seneste halve år.

»Vores globale analyse for forbrugsgoder peger på, at endnu flere forbrugere vil lægge vægt på klima, ressourceforbrug og tøjspild. Især de unge som er fremtidens købestærke generation. Hvis modebranchen ikke lytter til det, bliver det svært,« siger Morten Gade Steinmetz, chef for modesektoren i Deloitte Danmark.

Sådan gik det på aktiemarkedet:

USA:
S&P 500 -3,0%
NASDAQ -3,5%
DOW JONES -2,9%

ASIEN:
NIKKEI -1,4%
HANG SENG -1,6%
SHANGHAI -2,4%