Business-overblik: Han var med til at lænse den danske statskasse for milliarder. Nu er hans luksusejendomme for 400 millioner beslaglagt

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Den britiske finansmand Sanjay Shah bor i Dubai med sin familie. Mellem 2012 og 2015 blev der ifølge myndighederne trukket omkring 12,7 milliarder kroner ud af statskassen via svindel med udbytteskat. Sanjay Shahs selskaber skulle have medvirket til at få omkring ni milliarder kroner udbetalt, viser retsdokumenter. Fold sammen
Læs mere
Foto: ART.org
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, godmorgen! Og velkommen til ugens sidste Business-overblik.

Vi har samlet en række af de største historier fra erhvervsmedierne, så du kan begynde dagen ganske opdateret.

God læselyst – og god dag.

Pensionskasser kritiseres for at nøle med grønne mål

De danske pensionsselskaber promoverer sig gerne på deres grønne tiltag, alligevel har kun tre ud af 17 selskaber har sat forpligtende mål for at reducere CO2-aftrykket fra deres milliardinvesteringer inden for en kortere årrække.

Det skriver Finans, der har lavet en kortlægning af området.

PensionDanmark, Akademikerpension og Danica har som de eneste forpligtet sig til at reducere investeringernes klimaskadelige aftryk i 2025.

Hvis man vil være med til at løse den kæmpemæssige klimaopgave, som verdenssamfundet står overfor, er det nødvendigt, siger PensionDanmarks administrerende direktør, Torben Möger Pedersen.

»Jo længere vi udskyder de konkrete initiativer, jo sværere bliver det at nå målet. Hvis man har forpligtet sig til at leve op til Parisaftalen, er man også nødt til at sætte løbende mål for, hvordan man kommer derhen,« siger han til Finans.

Danske Bank modtog flere hundrede siders advarsler om hvidvask – men ledelsen fik ikke rapport oversat

En flere hundrede sider lang rapport fra det estiske finanstilsyn blev i september 2014 afleveret til Danske Bank. Rapporten var intet mindre end en bombe. Det skriver Berlingske.

De tætskrevne sider beskrev minutiøst en lang række alarmerende forhold i bankens estiske filial: Det estiske tilsyn oplistede adskillige mistænkelige Danske Bank-kunder med mulige bånd til kriminalitet. Og stribevis af meget store pengeoverførsler gennem konti i filialen bar ifølge rapporten klare tegn på at være hvidvask.

Ovenikøbet advarede tilsynet om, at den danske storbank havde ansatte i Rusland, Centralasien og Østeuropa, der aktivt hjalp bankkunderne med at oprette anonymiserede selskaber i skattely, som blev benyttet til de mistænkelige pengeoverførsler.

I alt fandt tilsynet 47 eksempler på, at Danske Banks estiske filial brød hvidvaskreglerne, fremgår det af tilsynsrapporten, som Berlingske er kommet i besiddelse af.

Men Danske Banks ledelse fik dengang ikke oversat den omfattende rapport fra estisk. Kun en engelsk oversættelse af rapportens indledende resumé, der over seks sider overordnet beskrev konklusionerne, blev derfor ifølge Berlingskes oplysninger læst i hovedsædet i København.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Nordea dropper investeringer i Hviderusland

Nordea sælger sin beholdning af statsobligationer i Hviderusland. Det sker efter en uge med debat om, hvorvidt det er etisk forsvarligt at investere i et land, hvis præsident Danmark ikke anser for legitim. Det skriver Berlingske.

For kun få dage siden forsvarede finanskoncernen investeringerne i statsobligationerne til en samlet værdi af 186 millioner kroner.

Nordea beskriver det pågældende investeringsområde, »emerging markets«, som et »kompliceret område for investeringer med mange dilemmaer i forhold til miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter«.

»Når det er sagt, har vi genovervejet investeringen i hviderussiske statsobligationer. Og vi har besluttet, at vi ikke længere skal have disse obligationer,« fortæller Eric Pedersen, der chef for ansvarlige investeringer i Nordea Asset Management.

Obligationerne vil blive solgt »hurtigst muligt«, oplyser Nordea.

Dan­mark pres­ser Sanjay Shah: Har be­slag­lagt luksus­lej­lig­he­der og byhu­se for 400 millioner kroner ale­ne i Lon­don

Det er indtil nu været ukendt, hvad Sanjay Shah, der er hovedbagmanden bag formodet svindel med dansk udbytteskat, har købt for dele af den formue, han er mistænkt for at have svindlet sig til.

Men nu har Børsen identificeret syv ejendomme med lejligheder i London til en anslået salgsværdi på mere end 400 millioner kroner, som de danske myndigheder har taget arrest i. Arresterne fremgår af tinglyste panthæftninger for ejendommene, som Børsen har købt i det britiske ejendomsregister.

Ejendommene kan dermed ikke sælges uden de danske myndigheders accept, og de danske myndigheder står nu med en række lejligheder og byhuse i blandt andet London, som kan sælges, hvis Skattestyrelsen vinder erstatningssagerne mod Sanjay Shah og hans selskaber.

Den britiske finansmand Sanjay Shah bor i Dubai med sin familie. Mellem 2012 og 2015 blev der ifølge myndighederne trukket omkring 12,7 milliarder kroner ud af statskassen via svindel med udbytteskat. Sanjay Shahs selskaber skulle have medvirket til at få omkring ni milliarder kroner udbetalt, viser retsdokumenter.

Tre forhold, som investorerne skal være opmærksomme på

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet peger på tre forhold, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • Den Europæiske Centralbank (ECB) og formand Christine Lagarde var på torsdagens møde ganske klare: ECB er klar til at imødegå, at stigende renter vil forhindre bedre tider for europæisk økonomi. I går var det nok til at berolige investorerne, men er det nok med udsigt til snarlige oplukninger efter covid-19 og tendenser til stigende kortsigtet prispres?
  • Den amerikanske præsident, Joe Biden, har underskrevet den historisk store amerikanske hjælpepakke på 1.900 milliarder dollar. I sidste uge var det risikoen for overstimulans og frygt for stigende renter, som fik investorerne til at panikke. Kommer der en anden runde reaktion fra investorerne?
  • Midt under den store kapitaludvidelse i Tryg, som normalt presser en aktiekurs på grund af det meget store udbud i emissionsperioden, steg aktien med seks procent torsdag. Er det et sikkert tegn på, at emissionen er på plads, og at risikoen for kursfald i slutningen af tegningsperioden er overstået eller i det mindste mindre?

Det sker på markederne

Indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser torsdag:

  • Dow Jones: +1,32%
  • S&P 500: +1,04%
  • Nasdaq:+2,52%

Aktier Asien – fredag kl. 6.45:

  • Japan Nikkei: +1,60%
  • Hongkong Hang Seng: -0,54%
  • Kina CSI: +0,16%

God fredag og god weekend!