Business-overblik: Gør dig klar – private elkunder skal betale millionregning for giganternes enorme forbrug

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Hvis Danmark skal være med i kapløbet om at blive en førende spiller på fremtidens grønne brændstoffer, er det en nødvendighed at ændre tarifsystemet. Det mener Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), som vil bygge et enorm Power-to-X anlæg i Esbjerg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste Business-overblik, der klæder dig på fra morgenstunden med dagens vigtigste erhvervshistorier, så du kan gå dagen velforberedt i møde, inden den for manges vedkommende står på weekend.

Vi starter med en historie, der lægger sig lige ind i tidens diskussionen om høje energipriser og den grønne omstilling.

God læselyst!

Millionregning til private elkunder skal finansiere rabat til grønne brændstoffer

Fredag sender Energinet en ny model for eltariffer i høring, der skal bane vej for den grønne omstilling.

Det lyder meget teknisk, men ovre hos Finans er journalisterne dykket ned i den nye prismodel og har fundet ud af, at den gemmer på en trecifret millionregning til op mod tre millioner private elkunder.

Det skyldes, at millioner af private elkunder fremover skal betale for, at storkunder skal have rabat, når de eksempelvis skal buge helt eksorbitante mængder strøm til at producere fremtidens grønne brændstoffer – også kendt som Power-to-X, hvor grøn strøm fra vindmøller og solceller skal bruges i kemiske processer til at lave grønne brændstoffer til blandt andet fremtidens fly og skibe.

I år kommer virksomheder og private elkunder til at betale godt 2,1 milliarder kroner i systemtarif til Energinet. Ifølge Finans’ beregninger vil den årlige ekstraregning til privatkunderne lande på 300-500 millioner kroner, svarende til et prishop på 50-85 procent.

Læs meget mere om sagen her.

SAS i bittert opgør med ansatte: »Hvis vi ikke samarbejder, river de tæppet væk under os«

Der er gang i den hos luftfartskæmpen SAS, hvor to forskellige lejre slås for retten til at udlægge den nuværende situation. Det skriver vi her på Berlingske.

På den ene side står ledelsen med den nye topchef Anko van der Werff i spidsen. Her lyder det, at SAS er så presset, at selskabet er kastet ud i en decideret overlevelseskamp.

På den anden side står de ansatte og deres fagforeninger, som mener, at krisefortællingen bruges som et beskidt kneb til endnu engang at presse lønnen blandt piloter, kabinepersonale og andre medarbejdere.

Torsdag var flere hundrede ansatte og fagforeningsfolk dukket op til demonstration foran Christiansborg. Lars Christensen, pilot i SAS og medlem af bestyrelsen i Dansk Pilot Forening fortæller, at man står langt fra ledelsen lige nu.

»Meget langt. Det viser den her demonstration jo også. De seneste fem år har der mere eller mindre været tale om forhandlinger med pistolen for tindingen. Vi er blevet truet med, at hvis ikke vi samarbejder, så river de bare tæppet væk under os,« siger Lars Christensen.

De ansattes fagforeninger – herunder Flyarbejdernes Klub og HK Luftfart – afleverede torsdag et brev til statsminister Mette Frederiksen (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) med »en bøn« om, at den danske stat som storaktionær i SAS griber ind.

De­tail­kon­cern sætter turbo på: ­Milli­ard­be­løb skal ven­de blø­de­nde bund­linje

Det kan godt være, at Dagrofa-koncernen bag Meny, Spar, Min Købmand og Let-Køb kan bygge lækre butikker og sørge for, at du altid kan samle en liter mælk op på hjørnet. Men pengene fosser ud ad bagdøren og har gjort det i adskillige år. Siden 2013 har koncernen tabt 2,5 milliarder kroner.

Nu skal det dog være slut med rod, blodrøde bundlinjer og fejlsats. Det skriver Børsen.

Dagrofa lægger nemlig efter et omfattende oprydningsarbejde op til at sætte investeringerne i sjette gear. Konkret vil man i årene 2022-2024 investere 1,1 milliarder kroner – tæt på det dobbelte af årene 2018-2021.

»Det er et relativt stort skifte for Dagrofa, fordi vi går fra at rydde op, være internt fokuserede, effektivisere og nedbryde siloer, til at vi nu vil være væsentligt mere offensive. Det betyder, at vi vil øge vores investeringer gevaldigt,« siger Dagrofas administrerende direktør, Tomas Pietrangeli, til Børsen.

Læs meget mere om sagen her.

Følg Morgenposten på mobil

Tre forhold, som investorerne skal holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, slutter børsugen af med at holde øje med blandt andet disse tre punkter:

  • Det er første fredag i måneden og tid til den amerikanske jobrapport. Fortsætter genopretningen af økonomien efter covid-19, har det ikke kun betydning for selve arbejdsmarkedet men også for forventninger om stigende løninflation og dermed markedsrenterne.
  • Efter en hæsblæsende regnskabsuge, hvor flertallet af de danske selskaber nu har aflagt deres regnskabstal, er regnskabsinteressen i dag koncentreret om tal fra Huscompagniet for tredje kvartal.
  • Genmab opjusterede i går efter lukketid sine økonomiske forventninger. Hvor meget kommer det til at smitte af på aktiekursen?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser torsdag:

  • Dow Jones: -0,09 procent
  • S&P 500: +0,42 procent
  • Nasdaq: +0,81 procent

Asien – indeks fredag kl. 06.40:

  • Japan Nikkei: -0,62 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,97 procent
  • Kina CSI: -0,46 procent