Business-overblik: Gasprisen slår alle tiders rekord – vil presse Europa i »mindst to vintre«

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Gaspriserne er allerede rekordhøje – og det bliver kun værre og vil vare ved meget længere end hidtil antaget, lyder en vurdering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel Roland/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, kære læser – velkommen til fredagens og dermed ugens sidste nyhedsoverblik. Her på Berlingske opdaterer vi dig som altid på dagens vigtigste erhvervsnyheder.

Torsdag satte elpriserne på ny rekord, men heldigvis ser det ud som om, fredagens elpris ikke bliver endnu højere. Fredag vil prisen i gennemsnit være 3,83 kroner for en kilowatt-time på den nordiske elbørs Nord Pool. Til gengæld er der dystre udsigter med hensyn til gasprisen.

Vi kan lige så godt vænne os til det – elpriser er blevet som at tjekke vejrudsigten. Og når nu du tjekker elpriserne i stedet for vejret, kan vi fortælle, at det vil regne. Så husk paraplyen.

I dag skal vi blandt andet forbi det konservative udspil, der bliver mødt med skepsis, Bavarian Nordic, der indgår aftale i USA, børsanalytikere, som aflyser apokalypsen, men ikke aktienedturen, regeringen, der vil prissætte andelsboliger med et omdiskuteret prisindeks, og Ørsteds grønne planer, der kan få store konsekvenser for din pengepung.

God læselyst!

Topøkonomer sår tvivl om hjørnesten i K-udspil – det bliver »op ad bakke«, »ingen let øvelse« og »ønsketænkning«

De Konservatives store 2030-plan med skattelettelser for næsten 40 milliarder kroner møder skepsis blandt en stribe af landets mest anerkendte topøkonomer.

Et er at lette skatten ved at fjerne topskatten og forhøje beskæftigelsesfradraget – noget andet er at finde finansieringen, påpeger økonomerne. En hjørnesten i De Konservatives økonomiske 2030-plan er at dæmpe det offentlige forbrug ved at kræve, at stat, kommuner og regioner bliver 0,4 procent mere effektive, så statskassen i 2030 sparer 17,8 milliarder kroner. Det oplyser vi her på Berlingske.

Og det bliver svært, lyder det fra tidligere overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

»Fartgrænsen på motorvejen kan man ændre, for den står i en lov, men det der med, at produktiviteten i det offentlige skal stige mere, har jo karakter af ønsketænkning,« forklarer han.

Bavarian indgår produktionsaftale i USA

Vaccinevirksomheden Bavarian Nordic udvider kapaciteten med den amerikanske kontraproducent Grand River Aseptic Manufacturing (GRAM) til påfyldning af koppe- og abekoppevacciner.

Det fremgår af Bavarian Nordics hjemmeside.

Danske Bavarian Nordic er det eneste selskab, der har en godkendt vaccine mod abekopper. 15. juli i år modtog selskabet en ordre på 2,5 millioner doser vaccine fra de amerikanske myndigheder, U.S. Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA). Disse doser vil blive fyldt på GRAM ved brug af råvaccinen, der allerede er fremstillet og faktureret under tidligere kontrakter med BARDA. Kombineret med tidligere ordrer har BARDA anmodet om i alt 5,5 millioner doser til levering i år og næste år.

Gasprisen slår rekord – vil presse Europa i »mindst to vintre«

Prisen på både gas og el er rekordhøj. Krigen i Ukraine har medført mangel på naturgas fra Rusland, men naturgas skal til for at producere strøm lige p.t., da vind og vejr endnu ikke er tilstrækkeligt.

Torsdag landede den prissættende europæiske naturgas på 241 euro pr. megawatt-time – et spring på 6,7 procent på blot et døgn.

Og det ligger over den tidligere rekord i marts efter Ruslands invasion af Ukraine.

Prisen ligger ifølge Bloomberg cirka 11 gange højere, end den normalt gør på denne tid på året, og det er derfor næppe nogen overraskelse, at det i høj grad er energipriserne, der driver den tårnhøje inflation.

Overalt i Europa arbejdes der på at fylde landenes gaslagre op til vinteren. Det ser især svært ud i Tyskland, hvor rationeringer allerede er sat i værk.

Og her gav præsidenten i det føderale netværksagentur, BNetzA, en ildevarslende melding.

»Det er endnu vigtigere, at folk forstår: Det handler ikke kun om en vinter, men mindst to,« sagde han ifølge Bloomberg og tilføjede, at den »næste vinter kan blive endnu værre.«

Børsbarometer: Apokalypsen er afblæst – det er aktienedturen ikke

Inden sommerferien styrtdykkede aktierne, og renterne på det nærmeste eksploderede – inflationen var således højere end forventet, og den amerikanske centralbank serverede den største rentestigning i 28 år.

Nu ser det anderledes ud.

Investorhumøret er markant forbedret. Så meget, at den amerikanske storbank Bank of America på baggrund af sin månedlige rundspørge blandt globale porteføljeforvaltere i denne uge kunne konstatere, at investorerne ikke længere er »apokalyptisk pessimistiske«. Nu er de bare almindeligt pessimistiske, og det har aktiemarkedet trods alt overlevet mange gange før.

Kursstigningerne og det højere humør betyder dog ikke, at faren er drevet over. Langtfra. Følger man meddelelserne fra de store finanshuse, får man fornemmelsen af, at de er forundrede over, at markedet kan holde fast i optimismen. At investorerne svæver rundt i La La Land uden jordforbindelse til den aktuelle og ubehagelige virkelighed. Det skriver vi her på Berlingske.

Regeringen vil prissætte andelsboliger med omdiskuteret prisindeks

Regeringen har netop indledt forhandlinger om et midlertidigt loft over huslejestigninger som følge af nettoprisindeksering. Samtidig vil man med nyt lovforslag gøre det muligt at værdisætteandelsboliger ud fra netop det omdiskuterede indeks, skriver vi på Berlingske.

Det møder kritik fra Dansk Ejendomsmæglerforening (DE). Det er »på månen,« lyder dommen.

»Når regeringen ikke mener, at man kan bruge nettoprisindekset til at regulere huslejerne i lejeboliger, synes vi da også, at man skulle overveje, om det er relevant at anvende til at værdisætte andelsboliger,« siger Ole Hækkerup, direktør i DE til Berlingske.

Ørsteds grønne planer kan sende tårnhøje elpriser yderligere i vejret

Danmarks største energiselskab, Ørsted, har store klimaplaner. Ørsted vil stoppe afbrændingen af kul i løbet af 2023. Problemet er dog, at det kan gøre prisen på el endnu dyrere. Sådan lyder kritikken fra elmarkedseksperter, der altså vurderer, at det vil have store konsekvenser for elkunderne, hvis man lukker kulkraftværker i en energikrise. Det skriver Finans.

I en e-mail til Finans fra Ørsted, henviser man til myndighederne med den begrundelse, at disse har ansvaret for forsyningssikkerheden i Danmark. I Energistyrelsen lyder det, at man er i dialog med Ørsted om brugen af kul.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er de tre ting, som Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, holder øje med fredag:

  1. FLS aflægger regnskab i dag. Investorerne vil ud over selve tallene lede efter, om FLS kommer med yderligere info om integrationen af Thyssen Krupp, hvor alle de relevante myndigheder har givet deres godkendelse til overtagelsen for nogle få uger siden.
  2. Bavarian Nordic har indgået en aftale med Grand River Aseptic Manufacturing om påfyldning af abekoppevaccine. På den måde kan Bavarian Nordic måske bedre være i stand til at levere de vacciner, som der er brug for.
  3. De seneste dage har der været vild gang i meme-investering – igen. Denne gang drejer sig om Bed, Bath and Beyond, som på få dage mere end firdoblede. Nu synes den optur at være ovre, efter at en storinvestor har solgt ud. Efter den meddelelse faldt aktien dramatisk med 44 procent i eftermarkedet. Har investorerne brændt fingrene så meget denne gang, at det dæmper appetitten på meme-investering?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser torsdag

  • Dow Jones: +0,06 procent
  • S&P 500: +0,23 procent
  • Nasdaq: +0,21 procent

Asien – indeks fredag kl. 06.40:

  • Japan Nikkei: -0,03 procent
  • Hongkong Hang Seng: +0,45 procent
  • Kina CSI: -0,01 procent

Tak, fordi du læste med!