Business-overblik: Frygten fortsætter – største aktiefald siden starten af coronapandemien

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Der er rødt over næsten hele linjen på børserne (her i New York), som oplever den værste nedtur i to år med en aktieuro, der gør ondt. Det største danske indeks, C25, har også været ramt på det seneste. Fredag faldt C25 med 3,4 procent, mens faldet mandag var på hele 5 procent.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan McDermid/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens overblik over de vigtigste erhvervs- og økonominyheder denne morgen.

Læs om regeringens bøvl med at finansiere sin hjælpepakke mod inflationen, at Finanstilsynet frygter en perfekt storm mod et storhittende lån, og at Eccos omdømme styrtdykker. Apropos styrtdyk så begynder vi med de blodrøde markeder, som i nat er fortsat i andre verdensdele.

Frygten fortsætter – største aktiefald siden starten af pandemien

Inflation, der fortsætter, renter, der vil blive ved med at stige, og måske en snarlig recession. Det er ifølge analytikere de tanker, mange aktieinvestorer har gjort sig – især i den seneste uges tid.

Og efter flere dage i rødt, kommer det største globale aktiefald på en enkelt dag siden starten af coronapandemien i 2020.

Det skriver Financial Times.

Eksempelvis faldt Wall Streets blue chip S&P 500 indeks med 3,2 procent, den teknologitunge Nasdaq faldt 4,3 procent, Stoxx i Europa faldt med 2,9 procent, mens Kinas CSI 300 faldt 0,8, og Tokyos Topix faldt 2 procent.

Det største danske indeks, C25, har også været ramt på det seneste. Fredag faldt C25 med 3,4 procent, mens faldet mandag var på hele 5 procent.

Finanstilsyn frygter perfekt storm for storhittende lån

Flekslån med 30 års afdragsfrihed er blevet et stort hit blandt de danske boligejere. Men lånetypen udgør en tikkende bombe under den voksende andel af landets boligejere, som med lånetypen skal håndtere både risikoen for rentestigninger og faldende boligpriser, der kan udløse tvangsafdrag.

Det skriver Børsen

»Hvis det tilfælde måtte ske, at ejendommen falder i værdi, fordi der kommer en rentestigning, og man i øvrigt også har korte renter på sit lån, så står man over for en ret giftig cocktail. Ikke alene stiger rentebetalingerne, men du skal også pludselig betale afdrag,« siger Jesper Berg, administrerende direktør i Finanstilsynet, og tilføjer, at det vil gøre ondt værre, hvis boligejeren er gået fra at have en lønindkomst til at være på pension med en lavere indkomst end før.

I januar, februar og marts valgte næsten otte ud af ti af de nye låntagere på lån med 30 års afdragsfrihed en variabel rente i Realkredit Danmark. I Nordea Kredit lød det tal på syv ud af ti.

Eccos omdømme til bunds

Eccos håndtering af skokoncernens russiske forretning under krigen i Ukraine sender koncernens omdømme helt i bund. Det skriver Finans på baggrund af en ny måling fra konsulenthuset Caliber, som analyserer virksomheders omdømme.

Ifølge Caliber er Eccos omdømme faldet fra et gennemsnit  siden 2017 på 72 point på målingens hovedtal, »trust and like«, til 51.

»Det er en meget dramatisk nedgang. Det er et tegn på en alvorlig krise og ikke noget, man ser på grund af småting, der går galt. Det er typisk noget, man kun ser i forbindelse med dramatiske omdømmekriser,« siger Shahar Silbershatz, administrerende direktør for Caliber, der betegner målingens resultat som meget usædvanligt.

Det kraftige dyk i Eccos omdømme kommer, efter at det historisk har ligget stabilt højt blandt danske virksomheder på lige fod med LEGO og Novo Nordisk.

Regeringen bakker på finansiering af hjælpepakke

Hos os selv på Berlingske skriver vi, at regeringen ikke får de helt store klapsalver med på vejen, selv om den har foretaget en større kovending og nu lægger op til en helt anden finansiering af den milliardstore hjælpepakke til danskerne på grund af den stigende inflation.

Den tre milliarder kroner store hjælpepakke har regeringen hidtil villet finansiere via et større underskud på de offentlige finanser. På grund af krigen i Ukraine ville regeringen undtage hjælpepakken fra de stramme regler i budgetloven.

»På baggrund af de forhandlinger, regeringen har haft med Folketingets partier om kompensation, har det været et stort ønske at finde anden finansiering,« siger finansminister Nicolai Wammen (S) i en skriftlig kommentar.

Mandag kom der så en ny model på bordet fra regeringen, hvor pakken er finansieret.

Regeringen vil finde pengene til den store check til danskerne ved at nedjustere de offentlige investeringer i år og til næste år. Hjælpepakken består først og fremmest af et engangsbeløb på 5.000 kroner til de 290.000 danskere, som modtager ældrechecken.

Tre ting, som investorerne bør holde øje med

Her er tre ting, som investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet følger i dag:

  • Fortsætter den store nedtur i aktierne, som fredag/mandag har barberet mere end 8 procent af de danske aktiers gennemsnitlige værdi?
  • Globale aktiemarkeder skælver, og investorerne er på vej i panikmodus. Jeg holder fortsat øje med renter og den amerikanske dollar (USD), og ikke mindst VIX-indikatorerne for S&P 500 samt for Nasdaq Composite for at se tegn på den endelige kapitulation. Det vil kunne markere et flush-out og bundpunkt, når/hvis investorerne kapitulerer. Signalet er »meget tæt på«.
  • Aktierne falder overalt, og det er ikke kun tidligere spekulative højdespringere, der oplever større nedture. Hold øje med, hvornår selskaber, som har leveret fornuftige resultater og har en ditto prisfastsættelse, begynder at stabilisere sig. Det vil være tegn på, at nedturen meget vel kan have kulmineret.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser mandag:

  • Dow Jones: -1,99 procent
  • S&P 500: -3,20 procent
  • Nasdaq: -4,29 procent

Asien – indeks tirsdag kl. 06.25:

  • Japan Nikkei: -0,87 procent
  • Hongkong Hang Seng: -2,83 procent
  • Kina CSI: +0,17 procent

Tak, fordi du læste med!