Business-overblik: For mange store lån i københavnske ejerlejligheder vækker bekymring

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Høje inflationstal og stigende renter er blandt de helt store trusler for ejerlejlighedsmarkedet i København. Arkivfoto: Mathias Svold Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdagens Business-overblik.

Vi begynder med ejerlejlighedsmarkedet i København, hvor mange især yngre boligejere har spændt buen hårdt, hvilket bekymrer økonomerne. I hotelbranchen er der til gengæld optimisme at spore – især hvad angår markedet for møder og konferencer.

Vi skal også rundt om et emne, som leder tankerne hen på at gøre noget i bukserne for at holde varmen. Ifølge eksperter er en hjælpende hånd fra politikerne til de danskere, der er hårdest ramt af energiprisernes himmelflugt, i hvert fald »en kortsigtet løsning«.

Boligbyrden i København nærmer sig niveau fra boligfesten før finanskrisen

En større og større del af lønningschecken hos ejere af de københavnske lejligheder går til at betale udgifter til og afdrag på boliglån. Andelen nærmer sig nu de historiske højder og niveauer, man så under boligboblen i nullerne, skriver Børsen.

Ifølge cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark er det et tydeligt signal om, at der ikke er plads til at gå nærmere grænsen for, hvor meget man kan stramme privatøkonomierne i forbindelse med lån til boligkøb.

»Når vi ser på afdragsbyrden, så er den tæt på at være historisk høj og ligger langt over det historiske gennemsnit. Det må med vores øjne indikere, at der ikke er meget mere plads til, at boligkøberne rent kreditmæssigt bør eller kan geare sig mere,« siger han til Børsen.

Efter to års dødvande trives optimismen på hotellerne

Trods et par stille måneder her i årets begyndelse, hvor der som følge af restriktioner og det høje smittetryk har været aflysninger og udsættelse af arrangementer, er der stor optimisme at spore i hotelbranchen. I hvert fald når det gælder møder og konferencer.

Ordrebøger for resten af året, der er mindst lige så fyldte som før coronakrisen, er nemlig et tegn på, at der stadig er behov for at mødes fysisk, skriver Finans.

Og efterspørgslen er samtidig er tegn på, at virtuelle møder ikke erstatter det fysiske møde i den udstrækning, som nogle i erhvervet havde frygtet. Dermed kan store dele af branchen være på vej ud af næsten to års dødvande med massive omsætningstab.

»Fra marts og fremad ser det rigtigt fornuftigt ud. Vores bookinger er mindst tilbage til niveauet fra før coronakrisen. Det er meget positivt,« siger Peter Schelde, administrerende direktør i Comwell-hotelkæden med 15 hoteller i Danmark, til Finans.

Politisk hjælp til danskere ramt af høje energipriser er »en kortsigtet løsning«

De tårnhøje priser på naturgas, strøm og olie rammer rigtig mange danskere hårdt på pengepung. Faktisk er der ifølge Brian Vad Mathiesen, professor i energiforsyning på Aalborg Universitet, tale om »den tredje energikrise«.

Netop energipriserne har i øjeblikket stor politisk bevågenhed, og regeringen forhandler i disse dage med Folketingets partier om at komme hundredtusindvis af danskere med store ekstraregninger til undsætning.

Men ifølge forskere og eksperter løser en politisk aftale ikke det langsigtede problem med de stigende priser, som med stor sandsynlighed også vil ramme til næste vinter, skriver Berlingske.

»Det ser ud, som om vi vil være på et højt prisniveau for gas året ud, selvom der formentlig kommer en midlertidig bedring, når vinteren slipper sit tag i Europa, og forbruget falder. Men vi skal i hvert fald skal igennem en vinter mere med et presset energimarked,« siger Kristian Rune Madsen, der er analytiker hos Dansk Energi.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har i dag fokus på disse tre ting:

  • Netflix aflægger regnskab i dag. Investorerne kigger på antal nye kunder, og om Netflix taber lidt terræn til konkurrenterne. Der er nærmest garanti for kursudsving, når Netflix rapporterer.
  • Nasdaq Composite-indekset ramte i går »officielt« korrektionszonen, svarende til en ti procents nedtur fra novembertoppen. Fortsætter nedturen, og fortsætter investorerne med at bevæge sig ud af vækstaktierne?
  • Der var et mindre comeback til de danske aktier i går. Er det værste overstået for de danske aktier i denne omgang?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: -0,96 procent
  • S&P 500: -0,97 procent
  • Nasdaq: -1,15 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.10:

  • Japan Nikkei: +1,13 procent
  • Hongkong Hang Seng: +2,33 procent
  • Kina CSI: +0,29 procent