Business-overblik: For en uge siden ville bankerne ikke have dine penge – nu slås de om dem

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Pludselig er der udbrudt kamp om danskernes penge blandt bankerne, efter at de negative renter blev afskaffet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til en ny uges første Business-overblik.

Læs om, hvordan en 66-årig har søgt flere end 150 job uden held, at der er udbrudt kamp mellem bankerne om danskernes penge, at storbank ikke tror, at aktiebunden er nået endnu, og – her først– at regeringen lover flere penge til erhvervsskolerne.

Regeringen lover flere penge til erhvervsskoler

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil vil poste flere penge i erhvervsskoler i et kommende udspil, der skal sikre faglært arbejdskraft, skriver Finans.

Der var ikke penge til erhvervsskolerne i finansloven, som blev fremlagt for nylig, men det vil der være i et kommende udspil:

»Jeg deler opfattelsen af, at vi ikke er i mål med at styrke erhvervsuddannelserne. Vi kommer til at mangle arbejdskraft. Det gælder både, når det kommer til at tage sig af flere ældre og flere børn, og når det kommer til flere faglærte, som er helt afgørende, hvis vi skal i mål med den grønne omstilling. Derfor vil regeringen inden for de næste par uger komme med et udspil,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil til Finans.

66-årig har søgt mere end 150 job uden held

To jobansøgninger om ugen er blevet til flere end 150 ansøgninger. Men kun 14 samtaler.

66-årige Tine Aagaard har ledt efter arbejde i halvandet år uden held – og hun er langt fra den eneste. Danmark har den laveste beskæftigelse af borgere over 60 år i Skandinavien.

Hvis vi var lige så gode til at holde folk i beskæftigelse, som de er i Sverige, ville vi få 52.000 flere i arbejde. Hvis vi var lige så gode som Norge, ville tallet være 66.000. Det viser en analyse foretaget af DJØF.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er enig i, at det er et stort problem, at nogle seniorer oplever, at det er svært at komme tilbage i job på grund af deres alder.

»Det er også min opfattelse, at virksomheder – bevidst eller ubevidst – er for tilbageholdende med at ansætte seniorer. Vi skal derfor gøre mere for at sikre, at seniorerne ikke bliver skubbet ud af arbejdsmarkedet. Det handler i høj grad om at værdsætte deres værdifulde ressourcer og erfaring,« skriver han i et svar til Berlingske.

Læs hele historien i dagens Berlingske.

Banker i kamp om privatkundernes penge

For en uge siden ville bankerne helst ikke have dine penge – nu slås de om dem.

Danske Bank lagde ud med at tilbyde 0,8 procent i rente. Nu trumfer Nordens største bank, Nordea, med renter på op til 1,5 procent, hvis kunderne vil binde deres indlån i en periode, oftest på mellem tre og tolv måneder.

Det skriver Børsen.

Binder man pengene i seks måneder, kan man få 1,08 procent, i ni måneder 1,35 procent og i tolv måneder 1,50 procent.

»Vi vil løbende ændre den rente, vi kan tilbyde kunderne, i forhold til markedsudviklingen,« siger Mads Skovlund, Nordeas chef i Danmark.

Det er helt slut med negative renter, efter at Nationalbanken torsdag forhøjede renten til 0,65 procent.

Storbank: Aktier har endnu ikke ramt bunden

Godt nok steg de globale aktier 14 procent i værdi fra midten af juni og frem til august, men der er yderligere svaghed forude for aktiemarkederne.

Sådan lyder det fra storbanken Goldman Sachs i en ny analyse, skriver Børsen.

»Varigheden og størrelsen (af opturen, red.) har ikke været usædvanlig i forhold til historikken. Vi forventer yderligere svaghed og ujævne markeder forude, før den endelige bund etableres,« hedder det i analysen, som blandt andet er forfattet af bankens globale chefstrateg, Peter Oppenheimer.

Analysen bygger på data for amerikanske aktier fra 1835 og frem.

Banken forudser, at den tårnhøje inflation forbliver på et højt niveau længe endnu. Det kan presse renterne yderligere i vejret. Samtidig ventes en svagere økonomisk vækst.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet følger med i mandag:

  1. xxxAktierne sluttede stærkt af i sidste uge. Det skete på trods af stigende renter. Den inverse rentekurve (hvor de korte renter er højere end de lange) viser stor risiko for inflation, men også, at investorerne tror, at FED kommer til at sænke sine renter igen i 2023, ikke alt for længe efter at de har ramt »toppen«.
  2. Forlydender om, at Ukraine gør gode fremskridt mod Rusland, er noget, som også investorerne holder øje med. Ikke kun i det generelle tilfælde, men fordi det kan påvirke energipriserne, som er noget af det, der har en meget stor betydning for forbrugerne.
  3. ECBs rentebesked er blevet vel modtaget af investorerne. Også selv om den store stigning i september formentlig bliver fulgt op af endnu en stor stigning i oktober. Er investorerne ved at vænne sig til, at det nye renteniveau ligger 2 procent over det, som var gældende for blot seks måneder siden?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: +1,19 procent
  • S&P 500: +1,53 procent
  • Nasdaq: +2,11 procent

Asien – indeks mandag kl. 06.40:

  • Japan Nikkei: +1,01 procent
  • Hongkong Hang Seng: +2,69 procent
  • Kina CSI: +0,82 procent

Tak, fordi du læste med!