Business-overblik: FLSmidth anklages for brud på EU-sanktioner efter involvering i oligarkprojekt til 15 milliarder kroner

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Den russiske oligark Mikhail Gutseriev er sanktioneret af EU – alligevel har mine- og cementkoncernen FLSmidth samarbejdet med hans minevirksomhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergei Karpukhin/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens Business-overblik, der som altid klæder dig på fra morgenstunden med dagens vigtigste erhvervshistorier.

Vi begynder med en tidligere erhvervsminister fra SF, som vil åbne for statskassen og kompensere for virksomheders tab i Rusland – og kigger på den ny coronabølge i Kina, det næste grønne megaprojekt inden for energi og slutter af med cementkoncernens mulige sanktionsbrud.

Rød eksminister: Staten skal dække krigstab

Den danske stat har haft så stor en interesse i, at dansk erhvervsliv har investeret i Rusland, at staten bør kompensere en del af det tab, som virksomhederne har fået på grund af Ruslands krig med Ukraine.

Det mener tidligere SF-erhvervsminister Ole Sohn, der fra 2011 til 2012 stod bag den danske regerings omfattende strategi, der øgede såvel den danske eksport til Rusland som de danske investeringer i landet.

»Det er klart, at de ikke skal stå alene og tage alle de økonomiske risici, der opstår, fordi de af politiske grunde ikke kan drive forretninger i Rusland og med Rusland,« siger Ole Sohn.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) følger situationen tæt, siger han til Børsen.

Ny coronabølge: Multinationale selskaber lukker ned i Kina

Multinationale selskaber som Toyota, Volkswagen og Apple skruer nu ned for produktionen i Kina. Den reducerede produktion er en direkte konsekvens af, at en ny coronabølge skyller ind over landet og mødes med hårde nedlukninger af myndighederne.

Det skriver Finans.dk, som citerer BBC Business.

Kina har i dag konstateret 5.000 nye tilfælde af corona, hvilket ikke lyder af meget set i lyset af de smittetal, et lille land som Danmark har registreret.

I Kina er der dog tale om de højeste registrerede smittetal siden de første måneder af 2020, da pandemien brød ud. De kinesiske myndigheder har reageret med en nedlukning af hele Jilin-provinsen, hvor 24 millioner mennesker er sat i karantæne.

Vi må vente længe på at gøre os fri af Putins gas

Behovet for mere grøn strøm er med Ruslands invasion af Ukraine gået fra stort til enormt. Nu presser politikere, interesseorganisationer og vindmølleindustrien på for en national plan for, hvordan Danmark kan få bygget mest grøn strøm hurtigst muligt. De allerede vedtagne megaprojekter ligger nemlig langt ude i fremtiden.

Skal vi frigøre os fra Vladimir Putins betændte russiske naturgas, nytter det ikke noget at knytte håbet op på prestigeprojektet af en energiø i Nordsøen til i alt op mod 210 milliarder kroner, der efter den officielle plan først kan levere sin grønne strøm om 11 år, lyder det.

»Vi kan ikke vente på energiøen i Nordsøen. Det er i sig selv et fokuspunkt, men der skal sideløbende med energiøen stilles en række vindmøller op i Nordsøen. De skal planlægges hurtigt, så de kan komme op hurtigt. Der står masser af investorer på spring,« siger Christian Ibsen, der er direktør for den grønne tænketank CONCITO, til Berlingske.

Cementkoncern anklages for brud på EU-sanktioner efter involvering i russisk oligarks mineprojekt

Mine- og cementkoncernen FLSmidth har igennem flere måneder været på kant med EUs sanktioner rettet mod den russiske oligark Mikhail Gutseriev.

Det vurderer flere eksperter over for Finans og mediet Danwatch, der sammen har undersøgt FLSmidths involvering i et milliardstort mineprojekt i Belarus, tidligere Hviderusland, med tætte forbindelser til den mangeårige belarusiske præsident, Aleksandr Lukasjenko, som ofte er blevet omtalt som Europas sidste diktator.

Bag mineprojektet står Mikhail Gutseriev, der i juni 2021 personligt blev sanktioneret af EU. Det skete ifølge officielle EU-dokumenter blandt andet med direkte henvisning til Gutserievs tætte venskab med Lukasjenko og Gutserievs ejerandel i minefirmaet Slavkali – FLSmidths samarbejdspartner.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet følger onsdag med i disse ting:

  • Dagens helt store økonomiske begivenhed kommer fra USA, når den amerikanske centralbank, Federal Reserve, meddeler sin renteannoncering. Det gode spørgsmål er, om investorerne er klar nok til den første af fem-syv rentestigninger, og om det i det hele taget er muligt at forberede sig på det efter så lange perioder med næsten uafbrudte rentefald?

  • De seneste dage har der hos investorerne været små håb om, at der kan komme mere forsonende toner fra Rusland-/Ukraine-krigen. Bliver det håb bekræftet i dag og de kommende dage?

  • Selvom oliepriserne stiger moderat her fra morgenstunden, er der en del, som tyder på, at forbrugerne har set de højeste oliepriser. Det vil alt andet lige langsomt, men sikkert kunne give investorerne fornemmelsen af, at inflationen topper de kommende måneder. Da netop inflationen har været et af hovedtemaerne de seneste uger, er det vigtigt at holde øje med.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones: +1,82 procent
  • S&P 500: +2,14 procent
  • Nasdaq: +2,92 procent

Asien – indeks onsdag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: +1,57 procent
  • Hongkong Hang Seng: +3,00 procent
  • Kina CSI: +0,86 procent

Tak, fordi du læste med!