Business-overblik: Flertal vil gribe ind over for bankers pengehøst efter BR-konkurs

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Top-Toy, selskabet bag legetøjskæden Fætter BR, blev erklæret konkurs før nytår. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Godmorgen,

En opblødning i handelsstriden mellem USA og Kina kan være på trapperne, mens advokaterne kæmper med et grumset ry.

Her har du ugens sidste nyhedsoverblik.

1
Flertal vil bremse banker i konkursboer

Selv om Salling Group har købt op i boet efter Top-Toy, der gik konkurs før nytår, bliver der næppe penge til andre end bankerne. Det skyldes en ordning for virksomhedspant, som for længst har givet bankerne mulighed for at sikre sig pant på 770 mio. kroner.

Dermed ser mange de leverandører, der først får deres penge flere måneder efter, at varerne er modtaget, aldrig deres penge. Det er ikke fair, mener et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslisten. De tre partier vil nu gribe ind over for bankernes gunstige muligheder for at sætte sig på alle værdierne i et konkursbo, skriver Finans.

»Det skal ikke være sådan, at bankerne render med hele konkursboet. Vi skal sikre, at dem, der leverer varer til en virksomhed, også har et fair ejerskab til deres egne varer, hvis virksomheden går konkurs,« siger Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører i Dansk Folkeparti.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
Advokater vil genoprette image

De seneste års skandalesager har næppe styrket advokatbranchens troværdighed. Derfor har brancheforeningen Danske Advokater givet det højeste prioritet at få forbedret advokatbranchens image, skriver Berlingske.

»Der har i de seneste år været en række uheldige pressehistorier om advokater, der hverken styrker vores image i befolkningen eller vores politiske goodwill på Christiansborg – tværtimod. Hver gang der er pressehistorier om grådighed, tag-selv-borde, kreativ skatterådgivning og inhabilitet, lider hele branchens omdømme,« lyder det fra Danske Advokater.

En troværdighedsmåling har vist, at advokater kom ind på en 18. plads blandt 26 forskellige faggrupper. Danske Advokater erkender, at det kommer til at tage tid at forbedre branchens omdømme.

Redaktionen anbefaler

3
Tegn på opblødning i handelskrig

USA og Kina har indført en byge af toldforhøjelser i 2018. Men i øjeblikket diskuterer medlemmer af den amerikanske administration under præsident Donald Trump, om USA skal rulle de nye toldsatser på import fra Kina tilbage. Det skriver Wall Street Journal med henvisning til anonyme kilder.

I slutningen af 2018 tog aktierne et kraftigt dyk, men det amerikanske tilstag skal berolige de volatile finansielle markeder, ligesom det skal motivere Kina til at give større indrømmelser i forhandlingerne i handelskrigen mellem de to lande.

Ideen om at rulle toldsatserne tilbage skulle angiveligt være blevet præsenteret af finansminister Steven Mnuchin i forbindelse med en række strategimøder. Det amerikanske finansministerium afviser imidlertid alle rygter, skriver Bloomberg. Alligevel har historien skabt positive toner på de globale aktiemarkeder.

»Historien bekræfter nemlig den seneste tids positive toner i handelskonflikten og efterlader et indtryk af en desperat Trump, der ønsker en handelsaftale med Kina,« skriver makroanalytiker Mathias Rømer Sproegel fra Sydbank i en kommentar.

Det skal investorerne holde øje med

Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea, har udpeget tre ting, som investorerne bør holde øje med i dag.

  • Vi slutter ugen af med at få en række forskellige nøgletal, blandt andet detailsalget i Storbritannien i december. Set i lyset af Brexit-krisen og afstemningen i det britiske parlament tidligere på ugen, så bliver det interessant om usikkerheden omkring Storbritanniens fremtid i Europa har påvirket de britiske forbrugere i den vigtige julemåned.
  • I USA får vi tal for industriproduktionen i december og det er spændende at se, hvordan industrien har klaret sig igennem julemåneden, blandt andet fordi der er tale om såkaldt ´hårde data´, og fordi flere nøgletal fra den amerikanske økonomi har skuffet en smule på det seneste.
  • Investorerne kan med fordel blive i USA, for vi får også taler fra to medlemmer af en amerikanske centralbank, Fed, nemlig Williams og Harker. På grund af den mere opblødte tone fra Fed på det seneste vil investorer lytte nøje til talerne for evt. at få øje på nye toner i de to herrers taler.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier stiger fredag, efter investorerne har fået fornyet håb om en aftale i handelsstriden.

Nikkei 225 i Tokyo: +1,3 pct.
Hongkongs Hang Seng: +1,1 pct.
China Shanghai Composite: +0,1 pct.
Sydkoreas Kospi: +0,6 pct.