Business-overblik: Flere store virksomheder venter ikke på nye restriktioner – de tager sagen i egen hånd

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Paul Chaplin er administrerende direktør i Bavarian Nordic, som arbejder på en dansk vaccine mod covid-19. Virksomheden er en af flere store danske virksomheder, som har taget sagen i egen hånd og indført strengere tiltag, end myndighederne anbefaler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdagens Business-overblik.

Det kommer i dag til at handle en hel del om den stigende coronasmitte. De nyeste tal fra Statens Serum Institut (SSI) viste onsdag eftermiddag, at 4.426 personer i Danmark var testet positive for covid-19 det seneste døgn – det næsthøjeste under hele coronaepidemien.

Vi skal omkring mundbind, nogle grønne af slagsen for at være mere specifik. Vi skal omkring store danske virksomheder, som ikke venter på eventuelle nye tiltag fra myndighederne, men som har taget coronasituationen i egen hånd og sendt medarbejdere hjem.

Men for lige at nå at trække vejret, inden der går pandemi i den, begynder vi med noget helt andet.

Ame­ri­kan­ske vækst­mil­li­ar­der væl­ter ind i dan­ske startups

Der er decideret dollarregn over danske vækstfirmaer for tiden. Det skriver Børsen.

I alt har danske vækstvirksomheder i år rejst ti milliarder kroner i venturekapital. Amerikanske investorer har været med i 35 procent af finansieringsrunderne. Men det har været de store runder. For i netop disse runder er der nemlig rejst 75 procent af kapitalen – svarende til 7,5 milliarder kroner.

»Jeg har fulgt det danske økosystem inden for iværksætteri i nogle år. Og der er flere og flere succesfulde virksomheder,« siger direktør i New York-baserede Insight Partners Teddie Wardi til Børsen om baggrunden for, at de amerikanske fonde har kastet deres kærlighed på det danske marked.

Insight Partners var med, da Templafy i juni rejste 375 millioner kroner. Og igen, da Uizard Technologies i august rejste 95 millioner kroner. Seneste rejste den danske it-startup Netlify i sidste uge 675 millioner kroner i en investeringsrunde med amerikanske Bessemer i front.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Bestseller-milliardærer fejede grøn fond af banen i kapløb om 70 millioner mundbind

Virksomheden GMAF Circular Medico ApS investerede sidste år 20 millioner kroner i udvikling af genanvendelige mundbind i samarbejde med Region Hovedstadens daværende formand, Sophie Hæstorp Andersen (S), som betonede, hvor glad hun var for, at man havde investeret i at prøve på at lave nogle mere grønne og genanvendelige mundbind end dem, der lå og flød overalt.

Men da regionen så udbød en ordre på millioner af mundbind, var det alene prisen, der afgjorde, hvem der løb med ordren. Det skriver vi her på Berlingske.

For der var de grønne mundbind fra GMAF Circular Medicos alt for dyre. I stedet løb Bestseller-milliardærerne Anders og Troels Holch Povlsen sammen med en dansk forretningsmand i Kina med størstedelen af ordren til 16 øre pr. styk mod de omkring 50 øre pr. styk, som GMAF Circular Medico kunne sælge grønne mundbind til.

Det ærgrer Ingo Walterscheid, der er formand for Global Material & Asset Fund, som ejer GMAF Circular Medico ApS.

»Vi forventede, at regionen ville tilgodese de producenter, der kunne levere grønne mundbind. Man opfordrede til at udvikle og oprette nationale produktioner af mundbind. Men vi fik ikke en chance. Der har ikke været nogen dialog inden udbuddet, der var blottet for kriterier om bæredygtighed,« siger Ingo Walterscheid.

Store virksomheder tager sagen i egen hånd og strammer coronakrav

Den overhængende frygt for, at coronavirussen skal blusse op for alvor på landets arbejdspladser, får nu flere store danske virksomheder til at indføre restriktioner, som er langt mere omfattende end fremvisning af et coronapas. Det skriver Finans.

En af dem er biotekselskabet Bavarian Nordic, der arbejder på en dansk statsstøttet vaccine mod covid-19.

Som vaccineproducent mener ledelsen, at man har et særligt ansvar både sundhedsmæssigt, samfundsmæssigt og økonomisk. Derfor er alle medarbejdere i Danmark og i selskabets internationale afdelinger blevet bedt om at arbejde hjemmefra.

»Alle opfordres kraftigt til at arbejde hjemmefra, og for de medarbejdere i produktionen, der skal møde ind, gælder det, at de skal gå med mundbind samt kunne fremvise gyldigt coronapas,« siger chef for investor relations i Bavarian Nordic Rolf Sass Sørensen til Finans.

Følg Morgenposten på mobil

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea holder særligt øje med i dag:

  • Det er thanksgiving i USA, og derfor er det amerikanske marked lukket i dag. Der er dog stadig begivenheder, som gør sig fortjent til investorernes opmærksomhed. I dag får vi nemlig referatet fra det seneste ECB-møde i oktober, og formanden, Christine Lagarde, holder en tale ved ECBs egen konference. Det bliver interessant at få et dugfrisk indblik i centralbankformandens tanker om pengepolitikken i eurozonen.
  • Dagens mest interessante datapunkt bliver de endelige BNP-tal for Tyskland i tredje kvartal. Det siger måske lidt om, at vi har oplevet mere spændende dage, når det kommer til dataudgivelser.
  • Coronavirussen er en af de store sten i den mur af bekymringer, som investorer i øjeblikket står over for. Frygten er, at yderligere restriktioner slår hul i både makro- og indtjeningsmomentummet og dermed eroderer det fundament, som understøtter aktieopsvinget. I dag får vi nye tal for smittesituationen i Europa via European Centre for Disease Prevention and Control, som kan være med til at belyse udviklingen, siden flere lande i weekenden enten implementerede eller truede med at implementere strengere restriktioner.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: -0,03 procent
  • S&P 500: +0.23 procent
  • Nasdaq: +0,44 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.45:

  • Japan Nikkei: +0,82 procent
  • Hongkong Hang Seng: +0,10 procent
  • Kina CSI: -0,19 procent