Business-overblik: Finanstilsynet sætter dobbeltlån til boligejere under lup

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Mange danskere har fået lov at købe en ny bolig, før den gamle blev solgt, og har dermed fået lån i begge boliger med dobbelt risiko. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens første Business-overblik.

Vi har samlet en række af de største historier fra erhvervsmedierne, så du kan begynde dagen ganske opdateret.

God læselyst!

Flere topchefer hedder Lars eller Peter, end der er kvinder

Blandt Danmarks 1.000 største virksomheder er der kun 71 kvindelige topchefer. Det er godt nok to flere end i 2020 men fire færre end i 2019.

Det viser Berlingskes årlige Guld1000-opgørelse.

»Det er lige til at tude over. For man skal huske, at der bliver udfoldet meget stor magt og indflydelse over samfundet på disse positioner, og så er det altså et problem, at det fordeler sig så skævt mellem kønnene,« siger professor Bjake Oxlund, der forsker i køn og ligestilling på Institut for Antropologi på Københavns Universitet.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), som også er minister for ligestilling, siger i en skriftlig kommentar, at det går »frustrerende langsomt med at få flere kvinder i ledelse og bestyrelser«.

Høje energipriser trækker større inflation med sig i Europa

De stigende priser på energi vil trække øget inflation med sig i Europa og både ramme forbrugerne med større energiregninger og true det økonomiske opsving oven på coronaviruspandemien.

Sådan lyder advarsler fra økonomer over for den britiske finansavis Financial Times. De europæiske gaspriser er allerede tredoblet i år, selvom vinteren endnu ikke er sat ind, og norske Equinor (tidligere Statoil), som er en af Europas største gasleverandører, sagde i sidste uge, at de høje energipriser kan vare ved helt ind i 2022. Equinor advarede samtidig om mulige prishop.

Forbrugerprisindekset i eurozonelandene ligger allerede på sit højeste siden 1996 og var i august 15,4 procent højere end for et år siden.

»Det vil opføre sig som en effektiv skattestigning i husstandene og nedbringe deres skønsmæssige udgifter og sløve Europas opsving, som i stort omfang er blevet drevet af, at forbrugerne er begyndt at bruge flere penge,« siger Nick Andrews, analytiker i investeringsanalysegruppen Gavekal, til Financial Times.

Ifølge den amerikanske finansavis Wall Street Journal er naturgaspriserne i USA på seks måneder fordoblet – blandt andet på grund af de mange og voldsomme storme – og truer med at blive den dyreste opvarmningsform. Alene denne måned er prisen steget med 17 procent.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Finanstilsynet sætter bankers dobbeltlån til boligejere under lup

Den finansielle vagthund Finanstilsynet er som en del af en større undersøgelse ved at kigge nærmere på de sager, hvor banker og realkreditinstitutter har givet kunder lov til at købe en ny bolig, inden den gamle er solgt.

Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans.

I årene op til finanskrisen blev tendensen mere og mere udbredt, og debatten er igen blevet aktuel, i takt med at boligpriserne er steget massivt.

Flere af de større banker, blandt andet Danske Bank og Nordea, har tidligere bekræftet, at de yder flere af den slags lån, men kun til bundsolide kunder. Det samme gør Jyske Banks realkreditselskab.

»Førhen var udgangspunktet nej. Nu er vi lidt mere pragmatiske. Men det er en individuel vurdering, og den er baseret på, at man har en stærk økonomi og formue til at modstå prisfald. Vi holder os langt inden for stregerne af tilsynets opkridtning,« siger Mikkel Høegh, afdelingsdirektør i Jyske Realkredit, til Finans.

Rødt flertal vil stoppe miljøbelastende vindmøller

Regeringens støttepartier stiller nye krav om bæredygtighed for at forhindre, at Vestas, Ørsted og andre europæiske vindgiganter importerer kæmpestore vindmølletårne fra Kina, hvis de skulle vinde opgaven på danmarkshistoriens største havvindmøllepark, Thor.

Det skriver Finans.

Hidtil har der ikke været stillet krav til vindmøllernes samlede CO2-belastning, men det ændres nu med regeringens opbakning til krav fra Enhedslisten, SF og De Radikale. De vil have sat en stopper for, at mange europæiske vindmøller bygges af over 100 meter lange ståltårne, der sejles fra Kina eller andre asiatiske lande med oliedrevne fragtskibe. De er ifølge EU produceret med kinesisk statsstøtte, som dermed dumper priserne.

»Man bør kunne stille objektive krav til bæredygtighed for de komponenter, der skal bruges i statens havvindmølleparker,« siger den radikale klimaordfører, Rasmus Helveg Petersen, til Finans og får opbakning fra et rødt flertal, der også tæller klimaminister Dan Jørgensen (S).

Nye regler åbner pensionskrig

Pensionsgiganter som PFA, Danica og Velliv står over for benhård konkurrence.

Sådan lyder vurderingen fra flere eksperter, skriver Børsen, mens Finanstilsynet barsler med ny regulering, der ventes at give massive prisstigninger på syge- og ulykkesforsikringer.

Hidtil har etablerede spillere dumpet prisen på forsikringsprodukter for at tiltrække kunder. Efterfølgende er massive underskud blevet dækket med de store overskud, man har opnået ved at forvalte kundernes pensionsformuer. Fremover skal der være balance i hvert enkelt forretningsområde.

Søren Andersen, aktuar og indehaver af pensionsrådgivningsselskabet FPension, vurderer ifølge Børsen, at præmierne skal fordobles, for at der kommer balance mellem pris og risiko.

Følg Morgenposten på mobil

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, udpeger her tre ting, som investorerne bør holde øje med i dag:

  • Der er stadig meget »investeringssnak« om det kinesiske selskab Evergrande. Nogen frygter, at en eventuel konkurs vil kunne få konsekvenser som en kaliber a la Lehman Brothers' konkurs i 2008. Evergrande har næppe den risiko, men der er god grund til at holde et vågent øje med udviklingen.
  • De amerikanske futures indikerer en rød åbning. Det vil også smitte af på de danske aktier. En indledende nedtur på 0,5-1,0 procent er ikke urealistisk. De tyske aktier indikeres ned med lidt over 1 procent her fra morgenstunden.
  • Der har været talt meget om den, og måske er den på vej og i gang. En tidlig efterårsstorm på aktiemarked, som skal rense luften lidt efter en ekstrem optur, kan være under opsejling. Det er længe siden, vi har haft en korrektion på mindst 5 procent. Er det nu?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA –  lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: -0,48 procent
  • S&P 500: -0,91 procent
  • Nasdaq: -0,91 procent

Asien – aktieindeks aflæst mandag kl. 06.40:

  • Japan Nikkei: +0,58 procent
  • Hongkong Hang Seng: -3,87 procent
  • Kina CSI: +0,19 procent