Business-overblik: Finanstilsynet holder øje med private investorer efter stormløb mod aktier

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Finanstilsynet holder øje med aktiviteterne på de sociale medier, hvor de voldsomme investeringsaktiviteter i f.eks. Gamestop koordineres. Fold sammen
Læs mere
Foto: foto Ritzau Scanpix/Reuters/Shannon Stapleton
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til et overblik over nyhederne fra erhvervsliv og økonomi på denne fredag morgen.

Lars Lar­sen-fa­mi­li­en vil op­kø­be gam­le fa­mi­lie­virk­som­he­der for mil­li­ar­der

Familien bag den verdensomspændende sengetøjskæde Jysk gør klar til at sprænge hul i pengetanken og investere milliarder i at tage kontrollen med flere gamle, familieejede virksomheder.

Det skriver Børsen.

Efter stifter Lars Larsens bortgang i sommeren 2019 har sønnen Jacob Brunsborg som formand for familiens øverste selskab, Lars Larsen Group, stået i spidsen for et opsigtsvækkende kursskifte med det formål at investere en formue, som i dag er på 17 mia. kroner, og som har ligget nærmest uberørt i årevis.

Nu vil investeringsselskabet, der er ejet af Jacob Brunsborg og søsteren Mette Brunsborg, gå på jagt efter familieejede virksomheder med en omsætning på mindst 500 mio. kr. og meget gerne større.

Bankerne vil igen betale udbytte til aktionærer, men advares af politikere: »De skal tænke sig rigtig godt om«

I 2019 sendte bankerne ni milliarder kroner i udbytte til små og store investorer som et velkomment tilskud til kistebunden. Men coronakrisen satte i 2020 stop for udbetaling af udbytter for de fleste banker.

Står det til venstrefløjen på Christiansborg, kan investorer godt glemme alt om at få udbetalt så meget som en krone i udbytte fra de allerstørste banker i 2021.

Det skriver Berlingske.

Modsat sagde bankernes nye talsmand, Carsten Egeriis, i forrige uge, at sunde og raske banker godt kan åbne deres pengekasser for aktionærerne, hvis de overholder gældende krav. Det er et sundhedstegn og en forventning, at bankerne betaler udbytte, mener Finans Danmarks formand, som også er risikochef i Danske Bank.

På Christiansborg er holdningen til udbyttebetalinger dog forskellige. SFs gruppeformand Jacob Mark mener, at Finans Danmarks udmelding er »helt skæv« og bør genovervejes.

Finanstilsynet holder øje med private investorer efter Gamestop-sag

De danske børsmyndigheder har rettet blikket mod private investorer på sociale medier efter den seneste uges stormløb mod en række aktier, som har sendt rystelser gennem finansmarkedet.

Det skriver Finans.

Finanstilsynet og fondsbørsen er begge opmærksomme på, at flokke af privatinvestorer på nettet nu har fået en størrelse, hvor de for alvor kan rykke kurserne. Det er for alvor blevet tydeligt i sagen om Gamestop-aktien, som er steget med 8000 procent det seneste år.

De holder derfor øje med, om der er tegn på kursmanipulation i danske aktier.

»Vi kender godt til problemstillingerne i private investorfora på sociale medier. Det er noget, vi bestemt har fokus på,« siger Finanstilsynets kontorchef for kapitalmarkeder, Anne Bruun, til Finans.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med:

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen peger på tre forhold, som investorerne skal være opmærksomme på i dag:

Det startede skidt men sluttede godt for aktierne i torsdagens turbulente aktiemarked, men det er næppe hele den bølgegang vi kommer til at se i aktiemarkedet i denne usikre periode. Allerede i dag, fredag venter der nye udsving med amerikanske formarkedsindikationer, der peger på en rød start.

Den dramatiske situation om udviklingen i selskaber som GME og AMC vil formentlig fortsat påvirke dels disse aktier men også hele aktiemarkedet fredag. Handelsplatformen lukkede kortvarigt torsdag for handel i disse aktier. Investorerne er vrede over, hvad de opfatter som et angreb på deres handlefrihed. Fortsættelse følger.

Vi har endnu ikke set meget store direkte bevægelser i danske aktier, som i et vist eller større angreb kan blive påvirket af amerikanske strømninger. Kommer det snart?

Det sker på markederne

Indeks og udvikling i procent.

USA – lukkekurser torsdag:

Dow Jones: +0,99 procent
S&P 500: +0,98 procent
Nasdaq: +0,50 procent

Asien – indeks fredag kl. 6.20:

Japan Nikkei: -1,48 pct.
Hongkong Hang Seng: -0,16 pct.
Kina CSI: -0,04 pct.