Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Godmorgen og velkommen til tirsdagens Business-overblik, hvor vi har været en tur rundt i nyhedsbilledet for at samle de største erhvervsnyheder denne morgen sammen til dig.
Vi skal blandt andet omkring et interview med den amerikanske kapitalforvalter BlackRocks europæiske direktør, der forvalter over 8.500 milliarder kroner. Dernæst runder vi historien om PFAs mangeårige fejlinvesteringer, der har kostet selskabets kunder dyrt. Og så slutter vi af med, at 2021 blev det år, hvor de danske boligejere blev aldeles forgyldte.
Vi begynder dog med historien om, at flere virksomheder vil gøre deres it-systemer mere robuste ved at investere stort på området.
Danske virksomheder har it-investeringer i fokus
2022 bliver året hvor danske virksomheder foretager rekordhøje investeringer i it. Det skriver Børsen.
En af de virksomheder er analyseselskabet Foss. Selskabet kom i 2021 med en ny digital løsning, hvor der blev satset 250 millioner kroner på at sikre selskabet selv og dets kunder mere kontrol med målinger, som skal resultere i en endnu bedre fødevareproduktion.
Kim Vejlby, der er topchef i det familieejede selskab, mener, at det er vigtigere end nogensinde at være robust, når det kommer til it-infrastruktur. Særligt fordi kravene om velfunderet digitalisering presser på.
»Vi kommer til at investere markant mere. Alt, hvad vi laver, skal tænkes ud fra en bæredygtig og digital dagsorden. Det er rigtigt vigtigt at komme med i det her, og det er nu,« siger Kim Vejlby.
Børsen skriver også, at det forventes, at danske virksomheder vil lave it-investeringer for omkring 6,4 milliarder kroner.
Han er dansker og forvalter 8.550 milliarder kroner i Europa: Grøn satsning kan gå for stærkt
I et interview til Berlingske fortæller Christian Hyldahl, der er direktør i den amerikanske kapitalforvalter BalckRocks afdeling i Europa, om hele tiden at balancere klimakravene med hensynet til afkast, for blandt andet danskernes pensionsopsparinger er på spil, hvis satsningen på den grønne omstilling går for stærkt.
BlackRocks afdeling på det europæiske fastland forvalter 8.550 milliarder kroner, og det giver om nogen Christian Hyldahl mulighed for at påvirke den grønne omstilling.
»Det er en superfin balance. Hvis man ser på ambitionerne om nul CO₂-udledning i 2050, er de fleste enige om, at der skal vi hen. Men hvordan kommer vi derhen og hvor hurtigt? Det ville selvfølgelig være bedst, hvis vi med et enkelt knips kunne omlægge hele vores energiproduktion til vedvarende energi, men realiteten er, at det kan vi ikke,« siger han.
I artikel- og podcastserien »Succeskriteriet« sætter Berlingske fokus på de nye parametre, erhvervslivet vurderes på. Det er ikke længere nok kun at skabe vækst og arbejdspladser. I dag måles virksomhederne også på parametre som bæredygtighed, ligestilling, et sundt arbejdsmiljø og meget andet.
De parametre er Christian Hyldahl og BlackRock som en af verdens største kapitalforvaltere med til at formulere. Men hans vigtigste opgave er stadig at sikre, at blandt andet store pensionskasser og dermed både sygeplejersker, lærere og murere får et afkast på deres pensionsopsparinger.
Fejlinvesteringer har kostet dansk pensionsselskabs kunder flere milliarder kroner
Finans har historien om, at pensionsselskabet PFA igennem flere år har fejllæst finansmarkederne. Ifølge pensionsekspert og aktuar Jørgen Svendsen har det været en ekstra dyr omgang for PFAs kunder.
Han anslår, at pensionsgigantens kunder med markedsrenteprodukter har tabt i niveauet af 35 milliarder kroner.
»Målt på den lange bane ligger PFA som bundprop i afkastopgørelserne. Det skyldes, at pensionsselskabet har fejlvurderet det potentiale, der har været i aktiemarkedet. Der er blevet investeret alt for forsigtigt. Den manglende risiko har kostet store gevinster,« siger Jørgen Svendsen, der er pensionsekspert og administrerende direktør i pensionsmæglerselskabet AFPR, til Finans.
Der er ikke kun i læsningen af finansmarkederne, at PFA har begået fejl. Ifølge Finans har pensionsselskabet begået flere individuelle fejl, som er endt med at koste dyrt.
TIlbage i 2018 investerede PFA tre milliarder kroner i en usikret obligation fra Nordic Aviation Capital og dertil omkring 5,3 milliarder kroner i Danske Bank-aktier. Heraf er de tre milliarder i dag tabt, og aktieinvesteringen har lidt et tab på 1,4 milliarder kroner.
Så forgyldte er boligejerne blevet i 2021: De højeste prishop siden boligboblen i 00erne
Her på Berlingske har vi også historien om, at friværdierne svulmer. 2021 har budt på tocifrede prisstigninger på både huse, ejerlejligheder og sommerhuse i store dele af landet.
Det viser nye tal for december, som Boligsiden netop har offentliggjort. Dermed kan hele året gøres op, og mange steder i landet er der tale om tocifrede prishop.
Samlet set er det de største stigninger siden boligbobleårene op til finanskrisen. Fra årsskiftet 2005 til årsskiftet 2006 så vi prisstigningstakter på helt op til 30 procent på ejerlejligheder, 25 procent på sommerhuse og 23 procent på huse.
Helt så vildt er det ikke gået i 2021, hvor sommerhusene på landsplan har trukket det største samlede prishop på knap 16 procent, mens husene er steget næsten 11 procent og lejlighederne godt ti procent.
»Prisstigningerne skæpper mærkbart i boligejernes formuer, hvor en dansk boligejer i gennemsnit har oplevet sin bolig blive omkring en kvart million mere værd i 2021. Det er jo helt enorme summer, vi taler om her som følge af det vilde ridt, boligmarkedet har været på gennem 2021,« påpeger cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank.
Tre forhold, som investorerne bør holde øje med
Simon Kristiansen, seniorinvesteringsstrateg i Nordea, begynder tirsdag morgen med disse tre punkter på blokken:
- Her ved indgangen til det nye år har Fed igen bidraget til stigende renter og uro på aktiemarkederne. Indtil for nylig gik diskussionen om Feds obligationsopkøb på, hvor hurtigt en nedtrapning ville ske. Men en avisartikel i sidste uge indikerede, at Fed-medlemmerne nu også diskuterer en reduktion af centralbankens balance. Det blev bekræftet af referatet fra bankens seneste rentemøde. Her stod der, at det kan komme på tale at reducere obligationsbeholdningen hurtigt efter den første renteforhøjelse. Alles øjne er derfor rettet mod Federal Reserve-formand Jerome Powell, når han i dag udtaler sig om pengepolitikken foran et udvalg i Senatet.
- Traditionen tro er der radiotavshed fra den amerikanske centralbank i perioden op til det næste møde, som finder sted i slutningen af januar. Denne uge er sidste mulighed for at høre fra forskellige Fed-talspersoner, inden radiotavsheden træder i kraft. Og der bliver rig mulighed for at få stillet sin pengepolitiske tørst, når Loretta Mester, Esther George og James Bullard udtaler sig.
- Hvis man ikke allerede er blevet slået ud af det kolde og våde vejr, omikron eller X Factors dalende kvalitetsniveau, kan man med fordel tage et kig på IMFs globale risikorapport, som bliver udgivet i dag. Rapporten kortlægger globale risici, og hvordan trusselsbilledet har udviklet sig siden sidste år. Næppe opløftende læsning, men ikke desto mindre vigtigt for at skabe sig et helhedsbillede af afkaståret 2022.
Det sker på markederne
Aktier – indeks og udvikling i procent
USA – lukkekurser mandag:
- Dow Jones: -0,45 procent
- S&P 500: -0,14 procent
- Nasdaq: +0,05 procent
Asien – indeks tirsdag kl. 06.20:
- Japan Nikkei: -0,90 procent
- Hongkong Hang Seng: +0,38 procent
- Kina CSI: -0,19 procent