Business-overblik: »Fed investering« giver milliardafkast til ATP

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Martin Præstegaard tiltræder som administrerende direktør i ATP 1. juli. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til et hurtigt overblik over de vigtigste nyheder om økonomi og erhvervsliv denne torsdag morgen.

Læs om, at en japansk medicinalkæmpe investerer 11 milliarder kroner i Danmark, at et nyt lovforslag viser, hvordan andelsboliger skal prissættes, at en »fed investering« sikrer pensionskassen ATP et milliardafkast, og – først – at Legoland igen tjener millioner på sine besøgende.

Legoland tjener igen millioner på besøgende

Gæsterne strømmer atter til Legoland, som tydeligt kan se resultatet i form af et overskud på 58 millioner kroner i 2021.

I 2020 havde Legoland-parken i Billund et underskud på 29 millioner kroner, skriver Børsen.

Den store vending skete fra juni 2021, hvor coronarestriktionerne gradvis blev færre, og hvor de danske gæster derfor begyndte at komme tilbage i samme omfang som i 2019. Til gengæld nåede Legoland kun omkring 30 procent af de udenlandske gæster, som normalt kommer på besøg.

Legoland ApS, der drives af Merlin Entertainments, omfatter foruden selve parken Hotel Legoland, Legoland Holiday Village og Legoland Castle Hotel og omsatte i 2021 i alt for 449 millioner kroner mod 262 millioner i 2020.

»Fed investering« giver milliardafkast til ATP

Det kan godt betale sig at investere i batterier til elbiler. Det har det danske pensionsselskab ATP i hvert fald fundet ud af med sin 1,5 milliarder kroner store investering i den svenske klimasucces, batterifabrikken Northvolt.

Til Finans fortæller pengetankens nye topchef, Martin Præstegaard, at »det er et afkast, der regnes i milliarder«, og ifølge Finans' udregninger ser det ud, som om ATPs investering er tredoblet i værdi. Præstegaard tiltræder 1. juli i den nye stilling som administrerende direktør.

»Personligt synes jeg bare, det er en fed investering. Vi skal have vores transportsektor omstillet, og det løser Northvolt så på en måde, hvor fabrikken producerer elbilbatterier ved hjælp af vandkraft og tilmed indtænker genanvendelse, så vi får genbrugt nogle af de råstoffer, som er så svære at skaffe,« siger Præstegaard til Finans.

Northvolt har ordrer for 350 milliarder kroner og oplever generel stor efterspørgsel.

Japansk medicinalkæmpe investerer 11 milliarder kroner i Danmark

For tredje gang på tre år er den japanske medicinproducent Fujifilm Diosynth Biotechnologies (FDB) klar med endnu en investering i Danmark. Ifølge Børsen vil virksomheden bruge 11 milliarder kroner på at udvide sin fabrik i Hillerød, som den købte af det amerikanske biotekfirma Biogen i 2019.

FDP forventer, at investeringen vil skabe 450 nye job, så virksomhedens samlede danske medarbejderstab kommer op på over 1.500. Sidst den japanske medicingigant forbedrede fabrikken, var i 2020, hvor den smed seks milliarder kroner efter en udvidelse.

»Kapaciteten fra den sidste udvidelse, vi lavede, begynder så småt at være reserveret til vores kunder, og vi har måttet afvise mange potentielle kunder, fordi vi ikke havde plads til dem. Derfor har vi besluttet at udvide igen,« siger Lars Petersen, administrerende direktør for FDB i Danmark, til Børsen.

Lars Petersen forventer, at FDB i Danmark kan mere end fordoble omsætningen, når fabriksudvidelsen står klar. Ved sidste regnskabsår landede toplinjen på 2,7 milliarder kroner, og overskuddet var 100 millioner kroner.

Nyt lovforslag: Sådan skal vi prissætte andelsboliger

Ventetiden er ved at være slut for tusindvis af andelshavere, der i årevis har set frem til, at der skulle komme nye vurderinger. Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) har nemlig netop fremsat et lovforslag om, hvordan man fremadrettet kan værdisætte andelsboliger. Det skriver vi her på Berlingske.

Lovforslaget giver andelsboligforeningerne to nye veje at gå, når de skal beslutte, hvordan andelene skal værdisættes fremadrettet. Den ene går ud på, at man forlænger gyldighedsperioden på valuarvurderinger fra 1,5 år i dag til 3,5 år. Den anden model i lovforslaget giver andelsboligforeningerne mulighed for at vælge en nettoprisindeksering af den offentlige vurdering fra 2012.

»I erkendelse af at vi ikke længere har de offentlige vurderinger, synes vi, at det er fornuftigt at følge den indstilling, der ligger, og lave en model, der kommer ganske tæt på,« siger boligministeren, som mener, at man med denne model »tilnærmer sig den offentlige vurdering, hvis den var blevet lavet,« siger Christian Rabjerg Madsen.

I 2013 valgte man at suspendere de offentlige vurderinger for andelsboligforeninger, da de viste sig at være mangelfulde og fejlagtige.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad chefstrateg Andreas Østerheden fra Nordea følger i dag, torsdag:

  • Aktiemarkederne var igen i går overvejende negative, og renterne faldt. Det synes fortsat at være vækstbekymringer, der tynger markederne, og ikke mindst at investorerne allokerer deres porteføljer om op til månedsskiftet, halvårsskiftet og kvartalsskiftet. I de tidlige morgentimer har vi fået PMI-tal fra fremstillingssektoren i Kina (NBS). Mens man i Vesten har hævet renten for at bremse inflationen, har Kina lempet penge- og finanspolitikken for at understøtte økonomien, når man i samme ombæring har været nødsaget til at nedlukke økonomien på grund af covid-19.
  • Det vigtigste nøgletal i dag bliver afgjort den månedlige ændring i Feds foretrukne inflationsmål, PCE-indekset. Den amerikanske centralbank har førhen signaleret, at man vil stramme pengepolitikken, indtil der er overbevisende tegn på, at inflationen er på vej ned. Hvis man tror analytikernes forventninger denne gang, så bliver det heller ikke dagens tal, der kommer til at bryde tendensen. På tværs af nøgletal for inflationen er inflationspresset fortsat højt, og det holder Fed på den stramme linje indtil videre.
  • Ud over arbejdsløshedsdata fra EU, hvor der heller ikke er tvivl om, at der fortsat er gang i arbejdsmarkedet, så kommer der også nyeste data for de ugentlige dagpengesøgende i USA. Dette er en af de frekvente målinger, som kan give os en indikation af, om arbejdsmarkedet begynder at køle af. Og indtil videre er det ikke håndfaste signaler om det.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: +0,27 procent
  • S&P 500: -0,07 procent
  • Nasdaq: -0,03 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.45:

  • Japan Nikkei: -1,45 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,03 procent
  • Kina CSI: -1,31 procent

Tak, fordi du læste med!