Business-Overblik: Ener­gi­sek­tor ta­ber tro­en på kli­ma­må­let

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

»Jeg er nervøs for, at de ikke for alvor har taget ind, hvad det er for et ansvar, de har påtaget sig ved at vedtage 70-procentsloven,« siger Lars Aagaard til Børsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkiv foto: Celina Dahl

Godmorgen og velkommen til Berlingskes Business-Overblik, hvor vi serverer morgenens vigtigste erhvervsnyheder, som du kan læse, mens du nyder morgenkaffen.

Dagen står i klimaets tegn – for hvordan når vi de ambitiøse klimamål om »bare« ti år?

Ener­gi­sek­tor ta­ber tro­en på klimamålet

De næste seks måneder bliver afgørende for, om klimalovens reduktionsmål nås, vurderer Dansk Energi. Det kan Børsen fortælle om i dag.

Den seneste tid har en nagende tvivl meldt sig hos Lars Aagaard, adm. direktør for Dansk Energi: Er politikerne egentlig klar til at gøre det, der skal til for at nå målet om at reducere Danmarks udledninger af drivhusgasser med 70 pct. i 2030? Og er de klar til at betale, hvad det koster?

»Jeg er nervøs for, at de ikke for alvor har taget ind, hvad det er for et ansvar, de har påtaget sig ved at vedtage 70-procentsloven,« siger Lars Aagaard til Børsen.

Dansk Energi er talerør for nogle af de virksomheder, der er allermest centrale for, om reduktionsmålet nås; både forsyningsselskaber og energikæmper som Ørsted og Vattenfall er medlemmer af organisationen, der i en næsten 30 sider lang analyse nu gør status over de beslutninger, der efter organisationens vurdering skal træffes inden for de næste seks måneder – hvis det altså skal være sandsynligt, at målet om 70 pct. nås.

I forlængelse af ovenstående skriver Børsen, at regeringens støttepartier er i tvivl om klimaviljen hos Socialdemokratiet.

Energisektoren er begyndt at tabe troen på, at 70-procentsmålet føres ud i livet. Det kan SF og de Radikale godt forstå, mens klimaminister Dan Jørgensen (S) maner til ro.

Regeringens støttepartier er i den seneste tid i stigende grad kommet i tvivl om, hvorvidt regeringen egentlig er klar til at leve op til det, de betragter som en hel fundamental forudsætning for S-regeringen: klimamålet om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. inden 2030.

Topvirksomheder sætter leverandører under pres med nye, ambitiøse klimamål

Finans kan i dag fortælle, at topvirksomheder skærper kravene til deres leverandører i bestræbelserne på at indfri nye ambitiøse klimamål.

En lang række store virksomheders ambitiøse planer for den grønne omstilling lægger i stigende grad pres på underleverandørerne. Og de kan lige så godt vænne sig til tanken, lyder meldingen fra landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI).

»Det er den vej, det går. Der er en række store virksomheder både i Danmark og i udlandet, der i højere grad stiller krav til sig selv og til deres leverandører,« siger DIs klimapolitiske chef, Anne Højer Simonsen, til Finans.

Grundfos-topchef Mads Nipper appellerer til samarbejde og til at dele regningen.

Seneste eksempel på udviklingen kommer fra Novo Nordisk, der netop har meldt klart ud til koncernens 60.000 leverandører: Senest i 2030 skal alle leverancer til Novo Nordisk være baseret på 100 pct. grøn strøm, ellers vil det danske medicinalselskab kigge sig om efter nogle andre leverandører.

Erhvervslivet giver grønt lys til klimaafgifter – men kræver, at selskabsskatten sænkes

Dansk Erhverv melder sig nu ind i debatten om klimaafgifter med et omfattende forslag til en grøn skattereform. Adm. direktør Brian Mikkelsen giver grønt lys til klimaafgifter fra 2024, men kræver en række indrømmelser på bl.a. selskabsskatten.

Topøkonom roser forslaget, men vurderer, at der skal mere til for at nå klimamålet. Det skriver Sebastian Persson i Berlingske i dag.

Store dele af erhvervslivet melder sig nu under fanerne, der peger på CO2-afgift som afgørende for Danmarks chancer for at nå klimamålet i 2030.

Således kommer Dansk Erhverv nu med et omfattende forslag til en grøn skattereform, der ifølge adm. direktør Brian Mikkelsen både skal bane vej for den grønne omstilling og samtidig sikre den danske konkurrenceevne.

Hovedingredienserne i opskriften fra Dansk Erhverv er klimaafgifter fra 2024, mens bl.a. selskabsskatten løbende skal sænkes fra de nuværende 22 pct. til 19 pct., hvis det står til erhvervsorganisationen.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom fra Nordnet, giver her sine bud på, hvad man som investor bør være opmærksom på i dag.

  1. Tesla og Elon Musk holder batteridag. Kan Tesla overraske positivt med nye initiativer, som kan holde prisfastsættelsen meget høj? Forventningerne er store og risikoen for at skuffe tilsvarende

  2. SAS vil i dag på en ekstraordinær generalforsamling (formentlig) få godkendelse til en kapitaludvidelse, som over de kommende tre uger vil medføre, at syv-otte mia. nye aktier ser dagens lys. SAS får pengene i kassen fra dansk/svensk statslig side, konvertering af gæld til aktier samt nysalg af aktier. Økonomien vil dog fortsat halte og underskud i den resterende del af 2020 er en given ting.

  3. Investorerne fik sig i går en påmindelse om, at aktieniveauerne er høje. Det endte på indeksniveau kun med en kurslussing i USA, men det skyldes i høj grad teknologiaktierne. Uden for disse var der meget store amerikanske fald. Vi er kortsigtet i farligt territorium.

Markederne lige nu

USA – lukkekurser mandag:

Dow Jones -1,84 pct.

S&P 500 -1,16 pct.

Nasdaq -0,13 pct.

Asien – indeks tirsdag kl. 06.30:

Japan Nikkei +0,18 pct.

Hongkong Hang Seng -0,26 pct.

Kina CSI -0,12 pct.