Business-overblik: Endnu en bank melder sig på banen – nu er det snart slut med negative renter

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Siden sidste år har man i flere banker skullet betale et beløb for at have mere end 100.000 kroner stående i banken. Men det kan snart være slut med de udskældte negative renter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til fredagens overflyvning af de vigtigste erhvervs- og økonominyheder fra morgenstunden.

Vi skal forbi nye meldinger om de udskældte negative renter for bankkunder, og hvordan det forsinkede it-system til ejendomsvurderinger nu er blevet milliarddyrt, blandt andet som følge af en kæmpe konsulentregning. Men vi begynder hos danske virksomheder, som nu vender tilbage til det krigsramte Ukraine:

Medarbejderne flygtede, og lageret brændte til aske: Nu er Danfoss tilbage for at genopbygge Ukraine

Mens krigen fortsat raser i det østlige Ukraine, genoptager flere og flere virksomheder deres aktiviteter i landet. En af virksomhederne er industrivirksomheden Danfoss, der i begyndelsen af krigen måtte se sit lager i Kyiv brænde ned efter et bombeangreb.

I dag, knap to måneder senere, genåbner Danfoss officielt i Ukraine og er klar til at levere produkter, der er kritiske for genopbygningen af landet. Det skriver vi her på Berlingske.

Og Danfoss er ikke den eneste danske virksomhed, der har eller er i gang med at genoptage aktiviteterne i Ukraine. Carlberg meddelte torsdag, at selskabet har genåbnet sine to bryggerier i Ukraine, og også den danske it-branche er på vej tilbage til landet.

Konsulenter tjener boksen på udskældt boligsystem

Da politikerne i 2015 igangsatte udviklingen af et nyt it-system for ejendomsvurderinger, stod det til at koste knap 97 millioner kroner og skulle løses internt.

Men i dag, syv år senere, er ejendomsvurderingerne nu forsinkede med foreløbig fem år, mens projektet ifølge Rigsrevisionen ventes at løbe op i langt over 3,6 milliarder kroner Og en stor del af det beløb er gået til eksterne konsulenter.

Det skriver Børsen på baggrund af en aktindsigt, der viser, at over 1,5 milliarder skattekroner er blevet brugt på de eksterne konsulenter.

»Det er et astronomisk stort beløb, som siger mig, at man ikke har vidst, hvad man har gang i. Man har vedvarende fejlbedømt kompleksiteten og omfanget af opgaven,« siger Erik Frøkjær, der er lektor emeritus ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet, til Børsen.

Endnu en bank melder sig på banen: Nu er det snart slut med negative renter

Allerede i år eller i begyndelsen af næste år vil det sandsynligvis være slut med at betale for at have mange penge stående i banken.

Det skriver Finans, som har talt med Nordea og Ringkjøbing Landbobank. Fra begge banker lyder det, at de negative renter for indlån synger på sidste vers.

»Vi kan ikke blive liggende med negative renter, hvis hele markedet rykker sig. Det er klart, at vi tager bestik af situationen, ligesom da renterne faldt,« siger Mads Skovlund, bankdirektør i Nordea med ansvaret for de danske privatkunder.

Mandag i denne uge kunne Berlingske fortælle, at både cheføkonomer fra Nordea og Jyske Bank forventer, at de negative renter er på retræte.

Med den massivt stigende inflation er der nemlig lagt op til, at Den Europæiske Centralbank (ECB) og Nationalbanken hæver renterne for at tøjle prisstigningerne og for første gang siden henholdsvis 2014 og 2012 bringer renten op på et positivt niveau.

I en ny prognose fra Jyske Bank forudser bankens analytikere således, at den første danske renteforhøjelse kommer i september, og at Nationalbanken efterfølgende vil hæve renten fem gange yderligere. Det efterlader den toneangivende rente på 0,9 procent ved udgangen af 2023.

Tre ting, investorerne skal holde øje med:

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har disse tre punkter på blokken i dag:

  • Danske Banks aflægger 1.-kvartalsregnskab i dag. De øvrige banker er kommet godt ud af kvartalet, og det, forventer alle, er også sket for Danske Bank. Banken er fortsat bagefter de banker, som den gerne vil sammenlignes med på skandinavisk plan. Spørgsmålet er, om den forskel er blevet mindre?
  • Ørsted aflægger også sit 1.-kvartalsregnskab. Der bliver ud over indtjeningen også meget fokus på deres gaskontrakter.
  • Apple indfriede, mens Amazon skuffede investorerne. I dag er det for alvor regnskabets time, når investorerne i den ordinære handel skal sætte karakterer på gårsdagens regnskaber. Amazon slipper næppe uden om kursfald, men hvad med Apple?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser torsdag:

  • Dow Jones: +1,85 procent
  • S&P 500: +2,47 procent
  • Nasdaq: +3,06 procent

Asien – indeks fradrag kl. 06.30

  • Japan Nikkei: +1,75 procent
  • Hongkong Hang Seng: +2,02 procent
  • Kina CSI: +0,37 procent

Tak, fordi du læste med!