Business-overblik: En halv times afhøring i skattekommission udløser advokatregning på en mio. kroner

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen kalder Undersøgelseskommissionen om SKAT for en åben ladeport for pengetransporter til de advokater, der er bisiddere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Godmorgen.

I dagens Business-overblik får du et bud på, hvem der angiveligt står på listen over kandidater til stillingen som ny SAS-topchef. Vi skal også forbi en kommission, der bliver den dyreste nogensinde.

Men først skal vi runde et mere sjældent syn i Danmark.

Gennem årtier er antallet af danske selvstændige gået én vej

Siden 1983 er antallet af selvstændige faldet. I 1983 udgjorde de selvstændige i alt 12,9 procent af alle beskæftigede. De seneste tal, som er fra 2019, viser, at antallet af selvstændige er blevet reduceret til nu kun at udgøre 6,6 procent af den samlede beskæftigelse.

Det skriver vi her på Berlingske.

Tallene stammer fra en analyse fra brancheorganisationen SMVdanmark. Analysen viser også, at Danmark i dag er det land i EU, som har den laveste andel af selvstændige på arbejdsmarkedet.

»Det er et stort problem og en kæmpe udfordring for vores samfund, for vi ved, at mange nye job skabes af iværksættere, der i mange tilfælde begynder som små selvstændige. Når vi som samfund over så mange år får færre, som ernærer sig selv, og får flere lønmodtagere, går vi glip af noget af den virkelyst, skaberkraft og innovation, der ligger i at være selvstændig,« siger administrerende direktør for SMVdanmark Jakob Brandt.

Eksperter dumper beregninger bag regeringens klimafyrtårn

Regeringens kæmpe klimasatsning, en energiø i Nordsøen, kan udløse et tocifret milliardunderskud til de danske elkunder og staten ifølge en ny ekspert beregning. Det skriver Finans.

»Jeg ville aldrig i vågen tilstand turde sige ja til det projekt, hvis jeg var politiker. Der mangler simpelthen troværdige beregninger for, hvad det kommer til at koste samfundet,« siger Jan Bentzen, lektor på Aarhus Universitet med speciale i samfundsøkonomiske analyser, til Finans.

Første etape af udbygningen er estimeret til at koste 58 milliarder kroner, mens den fuldt udbyggede energiø er sat til 210 milliarder kroner eller næsten fire Femern-forbindelser.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Advokater henter millioner i rekorddyr kommission

Jonas Dahl nåede blot at være skatteminister for SF i 48 dage, og det tog mindre end en halv time at afhøre ham, da han satte sig i vidnestolen foran den kommission, der undersøger de seneste års skandaler i Skat.

Alligevel har staten foreløbig betalt næsten en million kroner i salær plus dækket andre omkostninger for 140.000 kroner til den advokat, der fungerer som hans bisidder i sagen, skriver Børsen.

»Kommissoriet er så bredt og upræcist, som noget overhovedet kan være. Det betyder, at man har åbnet en ladeport for pengetransporter til de advokater, der er bisiddere,« siger Jørgen Grønnegård Christensen til avisen.

Jonas Dahls advokat, Christian Ditlev Hindkjær, har ifølge Børsen ikke ønsket at kommentere størrelsen på sit advokatsalær, men af artiklen fremgår det blandt andet, at han har været til møder i kommissionen 50 gange, og at en del af årsagen til advokatregningens størrelse er udgifter til transport og overnatning.

Foreløbig har hele Undersøgelseskommissionen om SKAT kostet 131 millioner kroner ud af et budget på 308 millioner kroner, hvor advokatudgifterne alene ventes at løbe op i 130 millioner kroner.

Business-redaktionen anbefaler

Er han den nye SAS-topchef?

Bestyrelsen for det skandinaviske luftfartsselskab SAS har sat jagten ind på en ny topchef, der skal erstatte Rickard Gustafson, som stopper senest 1. juli.

Ifølge Sky News er den tidligere topchef for British Airways Alex Cruz en af kandidaterne til at overtage posten. Cruz har været chef og bestyrelsesformand for British Airways i fire et halvt år, som har været turbulente for det britiske flyselskab.

Alex Cruz forlod British Airways i efteråret og er ifølge mediet blandt få kandidater, som SAS overvejer til chefposten. Det er ikke lykkedes Sky News at få en kommentar fra hverken SAS eller Alex Cruz.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Her er tre ting, som investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet følger i dag:

  • Mens der har været påskelukket i Danmark, har de amerikanske aktier lagt ekstra stigninger til den i forvejen fornuftige start på 2021. Spørgsmålet er, hvor meget de danske aktier har »til gode« på den første handelsdag efter påske?
  • USAs præsidents, Joe Bidens, store stimuluspakke møder modstand. Ideen om at investere i blandt andet infrastruktur og finansiere det med højere selskabs- og personskatter er ikke republikanernes livret. At der kommer en investeringspakke, synes at være givet. At den bliver meget mindre end de foreslåede 2.000 milliarder dollar, synes også at være givet. En stor stimuluspakke kan forstærke opsvinget. En mindre/lille vil formentlig for investorerne generelt være af mindre betydning.
  • Første kvartal var et let skuffende aktiekvartal set ud fra en ren dansk synsvinkel. Spørgsmålet er, om især de udenlandske investorer kigger mere mod et cyklisk opsving og også i andet kvartal viger lidt uden om de danske life science- og grønne aktier?

Det sker på markederne

USA – lukkekurser mandag:

  • Dow Jones +1,13 procent
  • S&P 500 +1,44 procent
  • Nasdaq +1,67 procent

Asien – indeks tirsdag kl. 6.40:

  • Japan Nikkei -1,07 procent
  • Hongkong Hang Seng +1,97 procent
  • Kina CSI -0,32 procent