Business-overblik: En »giftig cocktail« har ramt boligmarkedet

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Vejen til drømmeboligen er blevet meget længere for ikke mindst førstegangskøberne. Læs mere i Business-overblikket her. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til det første Business-overblik i denne uge, hvor de lyse nætter indfinder sig fra på torsdag.

Læs om, hvordan høje renter sammen med stigende boligpriser betyder et farvel til drømmeboligen for mange, at Færøerne stadig ikke har indført nogen sanktioner mod Rusland men fortsat betjener russiske skibe i færøske havne, at EU nu nærmer sig en russisk olieembargo efter tysk kovending, og at tabet af den russiske forretning koster vindmøllegiganten Vestas et milliardsalg.

Høje renter betyder farvel til drømmeboligen

Vejen til drømmeboligen er blevet meget længere for ikke mindst førstegangskøberne. Låneomkostningerne til et parcelhus er nemlig steget med 29 procent siden begyndelsen af 2021, samtidig med at boligpriserne selv er skudt i vejret.

Det betyder, at køberne må gå på kompromis, og at priserne vil komme under hårdt pres, forudser Nordea Kredit over for Finans.

»Nogle førstegangskøbere kan simpelthen ikke være med, og det kommer til at sætte sine spor på både handelsaktivitet og salgspriser i den kommende tid,« siger chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann, der kalder det »en giftig cocktail«, når familierne samtidig skal betale mere for varme, el, benzin og fødevarer.

Et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter, som i begyndelsen af 2021 kostede 2.156.000 kroner, koster i dag lidt over 2,4 millioner.

Hvor huspriserne i Vestjylland kun er steget med fire procent på 16 måneder, er de på Bornholm steget med hele 45 procent. Særligt i og omkring København er førstegangskøberne hårdt pressede.

Færøerne trækker sanktioner mod Rusland i langdrag

Store russiske fiskerifartøjer får fortsat lov til at lægge til kaj i havnene på Færøerne, hvor de bliver serviceret og køber olie.

Færøerne har nemlig fortsat ikke indført nogen sanktioner mod Rusland overhovedet, selvom regeringen gentagne gange har lovet solidaritet med Vesten og den hårde linje, skriver Berlingske.

I næsten en måned har en sanktionslov været undervejs i parlamentet, men den er fortsat kun førstebehandlet. Det undrer Frederik Waage, der er professor i jura ved Syddansk Universitet.

»De færøske politikere er selvfølgelig herre over egen lovgivning, men jeg kan ikke se, at de fortsat kan bruge lovteknik og hjemmel som argument her for at fastholde status quo. De færøske politikere bør tone rent flag og give udtryk for deres holdning til, hvilke sanktioner Færøerne vil deltage i,« siger han.

Store dele af oppositionen på Færøerne vil have forbudt russiske skibe i havnene hurtigst muligt.

Russiske skibe sikrer ifølge Det Færøske Økonomiske Råd en omsætning på omkring 400 millioner kroner om året.

EU nærmer sig russisk olieembargo

Det er svært at få ting igennem i EU, hvis ikke Tyskland vil være med. Men på det seneste har den største økonomi i unionen ændret standpunkt og bakker nu op om at udfase og inden længe helt droppe købet af russisk råolie.

Det skriver Financial Times, og Danmarks nabo mod syd rykker sig således hele tiden nærmere ønsket om en fuldtonet boykot. I fredags kunne Berlingske skrive, at Tyskland da var begyndt at flirte med tanken.

At sløjfe russisk råolie fra den ene dag til den anden vil da også ramme EU og økonomien hårdt, vurderer eksperter. Rusland leverer cirka en fjerdedel af EUs råolie

»På den korte bane kan det godt ramme EU hårdere, end det rammer Rusland. Men på den længere bane vil et helt lukket europæisk marked ramme Rusland væsentlig hårdere. For det europæiske oliemarked er afgørende og har stor betydning for russisk økonomi, og de kan ikke bare eksportere det hele til andre lande,« sagde Jens Nærvig Pedersen, råvareanalytiker i Danske Bank, til Berlingske.

Tab af russisk forretning koster milliarder for dansk vindmøllegigant

Den danske vindmøllegigant Vestas trak sig hurtigt fra Rusland som følge af krigen i Ukraine.

Nu har virksomheden meldt ud, hvad det kommer til at koste i kroner og øre.

Sent søndag aften sendte Vestas en selskabsmeddelelse ud, hvori den nedjusterer forventningerne til omsætningen, skriver Ritzau.

Frem til nu havde vindmøllegiganten forventet at kunne omsætte for mellem 15 og 16,5 milliarder euro i regnskabsåret 2022. Det er nu nedjusteret til at lande på et sted mellem 14,5 og 16 milliarder euro.

Det svarer til en nedjustering på 3,71 milliarder kroner.

»Det her ligner et tab, som Vestas ikke kan undgå, og som man bare er nødt til at tage,« siger Jacob Pedersen, som er aktieanalysechef i Sydbank.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

I dag følger chefstrateg Andreas Østerheden fra Nordea med i disse ting:

  • Fredagen bød på stigninger i det meste af verden, indtil stemningen vendte i USA, hvor frygten  for højere renter fortsat bed investorerne og i særdeleshed techvirksomhederne bagi. De blev også ramt af  et svagere end ventet  regnskab fra Amazon. Stemningen på markederne vil være afventende op til den amerikanske centralbanks møde på onsdag og efterfølgende pressekonference. Men der vil også være en række interessante nøgletal og regnskaber i mellemtiden. Starter vi med nøgletallene, så kommer de endelige erhvervstillidstal fra de vigtige økonomier. Tallene ventes at lande solidt i ekspansionsterritoriet (dvs. over 50), og det understreger, at økonomien stadig er i fremgang, trods den seneste usikkerhed om højere renter, flaskehalse og høj inflation.
  • Der vil være en række regnskabsaflæggelser, men de mest interessante kommer senere på ugen. I dagens løb aflægger Piaggo, Expedia, MGM Resorts og SolarEdge regnskab. Senere på ugen fortsætter de danske regnskaber med Vestas, Mærsk, Pandora, FLSmidth m.fl. Forvent også positive regnskabsoverraskelser over en bred kam her.
  • Sidst men ikke mindst vil vi få data for byggeaktiviteten i marts i USA. Den vil formentlig fortsat tage til, men spørgsmålet for mange investorer er, i hvilken grad højere renter begynder at tynge aktiviteten på boligmarkedet. De højere renter, vi har set i år, vil dæmpe den økonomiske aktivitet med en vis forsinkelse, men væksten og efterspørgslen i økonomien er stadig stærk, og det trækker i den anden retning.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: -2,77 procent
  • S&P 500: -3,63 procent
  • Nasdaq: -4,17 procent

Asien – indeks mandag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: -0,10 procent
  • Hongkong Hang Seng: +4,01 procent
  • Kina CSI: +2,41 procent

Tak, fordi du læste med!