Business-overblik: Ejendomsvurderinger udskudt for syvende gang – »det kommer til at skabe ekstra usikkerhed«

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

»Det her er meget uheldigt for alle de danskere, der skal handle bolig den kommende tid. Det kommer til at skabe ekstra usikkerhed på et boligmarked, der i forvejen er ved at komme i modvind,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, til Børsen, efter det kom frem, at ejendomsvurderingerne bliver udskudt igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, kære læser.

Det er torsdag morgen og tid til dagens udgave af Business-overblikket, hvor vi på Berlingske forsøger at give dig de erhvervsnyheder, du har brug for at kende fra morgenstunden.

I dag runder vi blandt andet 56 koldkrigstog (du læste rigtigt). Læs også om, at SAS-chefen har stor erfaring med den særlige konkursproces, som nu er indledt, og at aktieinvestorernes sikre havn nu også oplever bølgegang.

God fornøjelse!

Nyt ejendomsvurderinger udskudt. Igen, igen, igen …

Millioner af boligejere ser 2024, hvor de nye boligskatter træder i kraft, nærme sig med hastige skridt.

Men satserne afhænger af de længe ventede ejendomsvurderinger, da skatteomlægningen ikke skal indbringe staten mere i ejendomsskat, end den modtager inden omlægningen. Og de vurderinger er nu blevet udskudt for syvende gang, skriver Børsen.

»Det her er meget uheldigt for alle de danskere, der skal handle bolig den kommende tid. Det kommer til at skabe ekstra usikkerhed på et boligmarked, der i forvejen er ved at komme i modvind,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, til avisen.

700.000 vurderinger, der var varslet i efteråret, er nu skubbet til en gang i 2023. Og ved årsskiftet vil kun 150.000 ud af 1,7 millioner vurderinger være foretaget. Det gør, at både boligkøbere og boligsælgere kommer til at famle i blinde med massiv usikkerhed om skat og værdisætning for deres boliger frem mod 2024, påpeger Lise Nytoft Bergmann.

Problemerne med de forsinkede ejendomsvurderinger skyldes blandt andet koks i Implementeringscenter for Ejendomsvurderinger (ICE), som har modtaget opsigelser fra hele 100 medarbejdere de seneste to år.

SAS-chef har stor erfaring med særlig amerikansk konkursproces

Tirsdag valgte SAS-ledelsen at søge om konkursbeskyttelse i USA. En såkaldt chapter 11, der giver SAS muligheden for at at foretage en omfattende rekonstruktion og samtidig fortsætte driften, mens groft sagt alle de forpligtelser, SAS har som selskab, vil være oppe i luften.

Og selvom det ikke er set før i Danmark, så har SAS' topchef, Anko van der Werff, prøvet det før, skriver Berlingske.

Begge luftfartsselskaber, han var ansat i, umiddelbart inden han blev topchef for SAS, har været gennem processen. Anko van der Werff var eksempelvis topchef i det colombianske flyselskab Aviance, der i 2020 indledte en chapter 11-proces, hvormed Avianca på 18 måneder reducerede sin gæld med over syv milliarder kroner.

Dansk Metal, der organiserer de 1.000 piloter, som nu strejker i en konflikt med SAS, har anklaget flyselskabet for at presse piloterne med den særlige konkursbeskyttelse. Noget, SAS-ledelsen afviser, selvom Anko van der Werff på et pressemøde tirsdag erkendte, at strejken har »bragt datoen nærmere« for konkursbeskyttelsen, fordi »selskabet nu skal beskyttes mod yderligere likviditetstab«.

Aktieinvestorernes sikre havn oplever nu også bølgegang

Man behøver næppe være en trofast læser af erhvervsnyheder for at vide, at aktiemarkedet bredt set har været ildrødt i store dele af 2022.

En af undtagelserne har dog været aktier i energisektoren. Her har efterspørgslen været (meget) høj, og investorer har kunnet flygte fra inflation og stigende renter med energiaktierne som en sikker havn.

Men også her er der nu problemer, skriver Finans.

Den seneste måned er de globale energiaktier ifølge S&Ps indeks faldet over 20 procent, og det har fået de ellers voldsomme afkast, som sektoren har leveret i år i forhold til resten af markedet, til at svinde ind. Mediet bringer også en fin grafik, der viser, hvordan energisektoren har klaret sig sammenlignet med det resterende aktiemarked.

Energisektorens svækkede gunst så man også ret så konkret onsdag, hvor man for første gang siden april kunne se prisen for en tønde olie dykke under 100 dollar. En tendens, nogle mener sagtens kan fortsætte.

DSB låner tyske koldkrigstoge: »De er ret gamle, ja«

I løbet af det næste år vil DSB-kunder kunne få sig en næsten museumsagtig togtur.

For DSB låner nemlig 56 togvogne af Deutsche Bahn af typen IC1, der stammer fra før Den Kolde Krigs afslutning. De skal dække noget af kapaciteten på selskabets dansk-tyske ruter.

»De er ret gamle, ja, men de fleste af dem er blevet moderniseret i løbet af 2010erne,« siger Jürgen Müller, der er direktør for strategi og togmateriel i DSB, til nichemediet Mobilitywatch, der har historien.

Årsagen er, at den spanske togproducent Talgo med kort varsel lod DSB vide, at en række bestilte tog ikke ville blive leveret i 2023, men 2024.

Løsningen vil ifølge Jürgen Müller ikke have effekt på passageroplevelsen, siger han til Mobilitywatch. Altså i en negativ forstand, må det forstås, da koldkrigstogene faktisk vil øge DSBs kapacitet fra omkring 300 sæder pr. vogn til 450.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet holder øje med torsdag:

  1. Chr. Hansen aflægger 3. kvartalsregnskab. Der var opløftende toner i det sidste og 2. kvartal. Er den gode udvikling fortsat?
  2. Det koster nu 7,30 DKK at købe 1 USD. Skidt for danske turister i USA og for SAS, der har brændstof og leasingudgifter, som afregnes i USD, men godt for ikke mindst de store danske medicinalselskaber, hvor USA er det største marked. Normalt afdækkes valutaindtægter på 6-12 måneders basis, og derfor ved selskaber som Novo Nordisk, Lundbeck og Coloplast allerede nu, at 1. kvartal 2023 bliver med betydelig USD-medvind. Er det noget, som fanger investorernes interesse?
  3. Oliepriserne er begyndt at give sig på vækstfrygt. Analytikere anslår, at fald på 20-40 USD pr. tønde ikke er urealistisk i tilfælde af en amerikansk recession. Hvis det sker, er det gode nyheder for inflationen og forbrugerne. Til gengæld vil det være dårligt nyt for økonomien, for større prisfald sker formentlig sammenfaldende med større væksttilbagegange.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones +0,23 procent
  • S&P 500 +0,36 procent
  • Nasdaq +0,35 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.25:

  • Japan Nikkei: +1,45 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,41 procent
  • Kina CSI: +0,51 procent

Tak, fordi du læste med!