Business-overblik: Efter Danske Bank-skandale kan bølge af sorte penge vælte ind over Europa

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Efter hvidvaskskandalen i Estland er Danske Bank ved at lukke ned for aktiviteterne, og en del af forretningen er frasolgt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Det er tirsdag morgen, og på denne regnfulde sommerdag tager vi en rundtur til nogle af dagens mest interessante erhvervsnyheder. Vi skal kigge på en af Danmark mest kendte møbelkæder, der nu kan være fortid, et af de dyreste danske direktørskifter nogensinde og så frygter eksperter, at masser af sorte penge vil vælte ind over Europa i de kommende år.

1
Europæisk vagthund frygter sorte penge

Den europæiske vagthund, der skal holde øje med bankerne, har fået styrket musklerne, men det er ikke nok. Der er stor risiko for, at vi vil få en ny bølge af sorte penge efter hvidvaskskandalen i Danske Bank.

Sådan lyder det fra den nye topchef i European Banking Authority, EBA, José Manuel Campa, i et interview med Financial Times.

Han fremhæver, at det ekstra mandat, EBA har fået efter hvidvaskskandalen, var en smal koordinerende rolle mere end en, som vil sikre EU-landene mod lignende skandaler.

»Der har været en række hvidvaskskandaler i Europa, i nogle tilfælde nogle ret store. Jeg siger ikke, at vi ikke har et godt system, men jeg tror ikke, at det mandat, som EBA har fået, vil løse problemet,« siger José Manuel Campa.

»Det er ikke et mandat til at harmonisere på tværs af de europæiske lande. For at kunne starte den proces, kræver det, at man har bemyndigelsen,« siger José Manuel Campa.

Han tiltrådte i sidste måned, på et tidspunkt der var ret kritisk for EBA. Banken skal sørge for, at diverse regler bliver implementeret i de europæiske lande. Bestyrelsen for EBA består af de nationale myndigheder fra de 28 EU-lande.

Et flertal i bestyrelsen har bestemt, at EBA skulle stoppe en undersøgelse af myndighederne i Danmark og Estland.

2
Lars Larsen opgiver Idemøbler efter flere år med store underskud

Men først til en af Danmarks mest kendte møbelkæder. Dynekongen Lars Larsen har nemlig taget konsekvensen af flere år med underskud i millionklassen og lagt Idemøbler sammen med Ilva. Begge møbelkæder er en del af møbelkoncernen IDdesign, som Lars Larsen ejer, skriver Finans.

Sammenlægningen betyder, at alle Idemøbler fra september skifter navn til Ilva, og dermed er brandet Idemøbler, som har eksisteret siden 1969, snart fortid.

»Vi har haft mange vurderinger og overvejelser. I det gældende detailmarked er vi sikre på, at det bliver en styrke kun med ét navn. Ilva er mest kendt i hovedstaden og en række storbyer, mens Idemøbler er mere kendt i resten af landet. Ilva er på langt sigt det bedste navn,« siger administrerende direktør i IDdesign, Rami Jensen, til Finans.

Hvor Lars Larsens Jysk-koncern tjener styrtende, har IDdesign de seneste år været en kæmpe underskudsforretning.

Der skal tjenes flere penge, og hullet i kassen skal lukkes.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Her er direktøren, som har kostet danske aktionærer 25 mia. kr.

Da Ambu-direktør Lars Marcher i maj blev smidt på porten efter ti succesfulde år i medicovirksomheden, begyndte en gigantisk aktienedtur, som på blot ti handelsdage kostede det danske selskabs aktionærer langt over 25 mia. kr.

Den dag, den opsigtsvækkende fyring blev meldt ud, faldt Ambu-aktien med over 20 procent. Præcis to uger efter den dramatiske afsked med Lars Marcher var medicoselskabets værdi samlet set faldet med næsten 40 procent.

Nu, efter få uger på posten, stiller Lars Marchers afløser, Juan-Jose Gonzalez, sig frem i Berlingske og skal som sin første opgave sikre, at selskabets hårdt prøvede aktionærer kommer til at sove mere roligt om natten.

Den 46-årige latinamerikaner anerkender som det første, at hans fyrede forgænger i den grad har leveret varen. Under Lars Marchers ledelse steg Ambus aktiekurs med næsten 3.900 procent. Det har gjort Ambu-aktien til en af de mest succesfulde i Europa de seneste ti år.

»Jeg vil gerne sige, at Lars Marcher har haft en imponerende tid i Ambu. Han har gjort det virkelig godt. Det eneste, jeg kan sige, er, at hvis du kigger på de næste ti år, vil selskabet blive mere globalt. Derfor tror jeg, at det vil være en fordel for selskabet med en person, der har stor global erfaring og haft ansvar for en kompleks produktportefølje i en større forretning. Det er derfor, at jeg er her,« siger Juan-Jose Gonzalez blandt andet i et interview, som kan læses her.

4
Flere søgsmål på vej mod Danske Bank

Danske Bank kan se frem til at blive sagsøgt af endnu en gruppe udenlandske institutionelle investorer, skriver Børsen.

Ifølge partner Edouard Fremault fra Deminor har omkring 30 store kapitalforvaltere og pensionskasser indtil videre meldt sig til det søgsmål, som det belgiske konsulenthus står bag. De kommer primært fra USA, Storbritannien og Tyskland.

»Men flere kan komme til senere, og ja, vi sagsøger,« svarer han på spørgsmålet om, hvorvidt han har lagt sig endeligt fast på, om man vil gøre alvor af truslen om at sagsøge Danske Bank.

Fremault vurderer, at investorerne vil sagsøge Danske Bank for mindst 750 mio. kr. som følge af de tab, de mener at have haft på deres aktiepost i banken.

Han siger, at søgsmålet både bliver rettet mod banken og den tidligere ledelse. Det er endnu uklart, hvilke personer i ledelsen, som investorerne går efter.

»Men på dette tidspunkt af analysen er det helt sikkert den tidligere adm. direktør,« oplyser han og henviser til Thomas Borgen, der i dag har forladt posten som øverste chef for banken.

Det sker på markederne

Der er lettelse på de asiatiske markeder tirsdag, hvor de kinesiske aktier fører an i en generel stigning, efter at USA har besluttet ikke at indføre told på mexicanske varer, da de to lande er blevet enige om en aftale, der skal bekæmpe illegal migration fra Centralamerika.

Nikkei 225 i Japan: 0,3 pct.
Hongkongs Hang Seng: 0,8 pct.
China Shanghai Composite: 1,9 pct.
Sydkoreas Kospi: 0,3 pct.