Business-overblik: Dyk i økonomien svarer til 212.000 fuldtidsjob – »Det er et kæmpe velstandstab, vi lider«

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Sådan så Amagertorv på Strøget i København ud mandag den 16. marts 2020, få dage efter at statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede Danmark ned på grund af covid-19. Nu har Dansk Industri regnet ud, at det produktionstab, Danmark har lidt ved nedlukningen, allerede nu er større end det, Danmark led på to år efter finanskrisen i 2008, skriver Børsen. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen!

Så er det fredag, og pinsen står for døren. Hvor gerne vi end ville, slipper vi ikke uden om endnu en gang at forholde os til effekterne af covid-19-pandemien og nedlukningen af samfundet i dens kølvand. Vi skal endnu en gang forbi konkursramte Arnold Busck for at høre, hvordan familien bag skød millioner af kroner i boghandlen få dage før konkursen.

Lidt mere positive nyheder skal vi have af Lego, som nok er påvirket af følgerne af covid-19, men holder fast i vækststrategien. Nyheden om, at EU nu endelig er klar med en genopretningsfond på 750 mia. euro, hører også til den positive kategori. Men først skal vi forbi Børsen, som har lidet opløftende nyheder.

1
Dyk i økonomien svarer til 212.000 fuldtidsjob: »Det er et kæmpe velstandstab, vi lider«

Børsen skriver, at siden coronakrisen ramte Danmark i marts, og statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede dele af samfundet ned, har Danmark tabt produktion, der svarer til, hvad 212.000 personer på fuld tid normalt producerer hver eneste dag. Det skriver avisen på baggrund af nye beregninger fra Dansk Industri (DI).

Beregningerne sætter for første gang tal på krisens dybde, der kan sammenlignes med tidligere kriser. Den præsterede arbejdstid er faldet med 13,4 pct. siden marts, og det er et større fald end under finanskrisen, hvor arbejdstiden »kun« faldt med 11,8 pct., efter krisen havde raset i to år.

»Det er helt vildt. Det er et kæmpe velstandstab, vi lider. Vi har som samfund mistet utroligt meget, og det har en kæmpestor betydning for vores samfund, vores samlede velstand og vores velfærdssamfund. Det er den triste kendsgerning,« siger Steen Nielsen, vicedirektør i DI.

2
Nye oplysninger i omtalt konkurs: Familie skød millioner i Arnold Busck kort før konkurs

Fem dage før en af coronakrisens mest omtalte konkurser skød ejerfamilien bag Arnold Busck millioner af kroner ind i den kriseramte virksomhed. Det skriver Berlingske.

Der har de seneste uger været masser af debat om forholdene omkring konkursen og om, hvorvidt ejerfamilien kunne have gjort mere for at redde boghandlerkæden. Nu viser nye oplysninger, at ejer, direktør og barnebarn af Arnold Busck Helle Busck Fensvig skød mere likviditet ind i selskabet få dage inden konkursen.

Familiens bankforbindelse, Danske Bank, fik få dage før konkursen pant for ni mio. kroner i ejendomme, der er ejet af Busck-familiens moderselskab, Neptun Ejendomme, viser dokumenter fra Tinglysningsretten.

De ni mio. kroner var et lån fra Neptun Ejendomme til det ligeledes familieejede datterselskab Arnold Busck, bekræfter Helle Busck Fensvig.

»Ideen om, at moderselskabet ikke har været med til at støtte Arnold Busck, kan man derfor godt mane i jorden,« siger Helle Busck Fensvig, der afviser at besvare yderligere spørgsmål om konkursen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Legos topchef ser uventet coronaeffekt: Leg med Lego er blevet et familieprojekt

Legos topchef, Niels B. Christiansen, er optimistisk om fremtiden, fremgår det af et interview med Berlingske.

Virksomhedens strategi og de ændringer, organisationen har gennemgået de seneste par år, har betydet, at selskabet stod godt rustet, da pandemien ramte, og ikke behøver at ændre kurs.

Samtidig har coronakrisen og nedlukningen af hele verden haft konsekvenser, der på sigt kan blive positive for Lego.

»Det er super interessant, hvordan vi kan se i nogle af vores tal, at interessen for at bygge mere Lego er stigende. Familier bygger mere sammen. Der er flere, både børn og voksne, som ikke har bygget med Lego før, men som kommer ind i brandet. Det er ikke nødvendigvis en-til-en med omsætningen, for det har selvfølgelig også haft en negativ betydning, at nogle lande har lukket helt ned for butikkerne,« siger Niels B. Christiansen.

»Der er ingen tvivl om, at de rigtigt stærke brands i verden som Lego har en chance for at komme styrket ud af den her situation. Der er en tendens til, at man finder ind til det, der er kvalitet eller essentielt, eller som man kan associere sig med,« tilføjer han.

4
Jubel i klimaindustrien over EUs genstartspakke

Børsen skriver, at for den danske klima- og energiindustri er Europa-Kommissionens nye udspil til en gigantisk genopretningsfond lovende toner. Genopretningsfonden skal have grønt og digitalt fokus – for 750 mia. euro eller næsten 5.600 mia. kr. over fire år.

Klimakommissær Frans Timmermans satte torsdag ord på ambitionerne om at fokusere en betydelig del af milliarderne på klima.

»Hvis vi påtager os denne ekstra byrde af støtte, lån og et større budget, så skal vi også sikre, at vores beslutninger fører ind i fremtiden: en grøn, robust og digital økonomi,« sagde han ifølge Børsen ved en pressebriefing i Bruxelles.

Det vækker begejstring i den danske klimaindustri, hvor både isoleringsgiganten Rockwool og brancheorganisationen Dansk Energi roser fonden for sit grønne fokus. Begge efterlyser dog også ifølge Børsen flere detaljer om Europa-Kommissionens konkrete, grønne ambitioner.

Tre forhold at holde øje med onsdag:

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, udpeger her tre forhold, som investorerne bør holde øje med:

  • Globale aktier steg igen i går, mens de store indeks i USA sluttede mere svagt efter, at Trump annoncerede, at han vil holde en pressekonference senere i dag vedrørende Hongkongs seneste sikkerhedslovgivning. Investorerne har indtil videre taget den tilspidsede situation mellem USA og Kina med ophøjet ro, men begynder det at udvikle sig til mere end mundhuggeri, vil det også være noget, der bør påvirke stemningen på markederne. Det vil være noget, som investorerne følger nøje senere i dag.

  • Investorerne kan i dag vende blikket mod Japan, hvor vi får en række tal for den japanske økonomi. Det drejer sig blandt andet om arbejdsløshedstal for april, detailsalget og industriproduktionen i april. Investorerne vil selvfølgelig holde øje med, om økonomien er på vej op i gear igen efter coronakrisen. I Europa får en række endelige BNP-tal for første kvartal fra en række lande, herunder Danmark, Frankrig, Sverige og Italien. Det er selvfølgelig interessant at se, hvor hårdt nedlukningen af de europæiske lande nåede at påvirke tallene, men de vil kunne give et fingerpraj om, hvad vi skal forvente af tallene for andet kvartal, der selvfølgelig vil blive langt værre.

  • På det amerikanske marked vil fokus i høj grad være på tallene for det private forbrug i april, der ventes at ligge til en nedgang på 12,1 pct. mod marts fald på 7,5 pct. Endelig får vi også PMI-tal fra Chicago, hvor analytikerne forventer en bedring i forhold til måneden før.

Markederne i dag

USA, lukkekurser torsdag:

Dow Jones -0,58 pct.
S&P 500 -0,21 pct.
Nasdaq -0,46 pct

Asien, indeks fredag kl. 06.15:

Japan Nikkei -0,28 pct.
Hongkong Hang Seng -0,71 pct.
Kina CSI +0,01 pct.