Business-overblik: Direktøren holdt kun et år – modedesigner tager selv magten

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Designeren Naja Munthe sætter igen sig selv i spidsen for det modefirma, der bærer hendes navn. En direktør udefra holdt kun et år på posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen kære læser.

Velkommen til ugens andet Business-overblik. Vi har som altid været aviserne igennem, så du kan være opdateret på de vigtigste erhvervsnyheder fra morgenstunden.

I dag skal vi forbi sagen om en storsvindler, der trækker tråde til et langt større netværk af selskaber og personer end først antaget. Vi suser også forbi virksomheder, der rammes af den største stigning i renteudgifter siden 2015, og et opsigtsvækkende chefskifte i modebranchen. Men vi runder altså også en positiv nyhed om, at ikke alle brancher mærker truslen om en lurende recession – tværtimod.

Velkommen til og rigtig god læselyst.

Danske virksomheder fastholder optimismen: »Vi forventer det bedste år nogensinde«

Det kan føles, som om der kun er nedslående økonomiske nyheder for tiden. Og dem er der også mange af.

Prisstigninger. Inflation.

Listen er lang.

Men det hele er ikke sort.

Der er nemlig en række virksomheder, der fastholder optimismen på trods af truslen om en lurende recession, skriver vi her på Berlingske.

Ser man på omsætning og antal jobopslag i hotel- og restaurationsbranchen, kan man ikke se, at pengene er blevet færre end for et år siden.

Hos DiningSix, der driver catering og ejer en lang række restauranter i Aarhus og København, har den første måned i 2023 allerede overgået alle forventninger:

»Vi ligger langt over vores mål, og antallet af bookinger tyder på, at det bliver ved,« siger direktør og partner Sandra Marquardsen til Berlingske.

Der er intet, der tyder på, at danskerne går mindre ud, fortæller hun. Derfor skal vi muligvis tale om en ny virkelighed, hvor danskerne i højere grad bruger penge på oplevelser og restaurantbesøg.

Boligejere kan risikere årelange opgør med Skat

De nye ejendomsvurderinger vil formentlig udløse talrige sager, hvor boligejere hiver Skat i Landsskatteretten og ser ind i årelange sagsbehandlingstider. I forvejen er der sagsbehandlingstider i retten på to og et halvt år. For at undgå endnu mere ventetid lægger Skatteministeriet nu op til at hæve antallet af dommere fra 11 til 15. Det skriver Børsen.

Men selv hvis sagsbehandlingstiden efter planen bliver reduceret til to år, er ventetiden fortsat under al kritik, mener chefkonsulent og skatteekspert i revisionshuset BDO Henning Boye Hansen.

»Der er et skrigende behov for at få nedbragt sagsbehandlingstiderne. Det er i bund og grund et angreb på borgernes retssikkerhed. En ambition om at nedbringe sagsbehandlingstiden til to år vil stadigvæk være utilfredsstillende for de danskere, der får tildelt en ny vurdering, som de føler sig nødsaget til at klage over,« siger Henning Boye Hansen til Børsen.

Ifølge advokat Thomas Booker, som er partner i advokathuset Horten, betyder oprustningen at man må forvente flere komplicerede sager i Landsskatteretten som følge af de nye ejendomsvurderinger, skriver Børsen.

Sag om storsvindler trækker tråde til stort netværk

Sagen om tidligere Fauna Energi-direktør Martin Storm Rasmussen, der sidder varetægtsfængslet for groft bedrageri for 307 millioner kroner, men nægter sig skyldig, trækker tråde til et langt større netværk af selskaber og personer, kan Børsen afsløre på baggrund af indblik i flere underretninger fra banker til Hvidvasksekretariatet under National enhed for Særlig Kriminalitet, NSK.

Siden 2014 har Hvidvasksekretariatet modtaget mindst 90 underretninger fra flere banker på grund af mistænkelige transaktioner hos kunder med tråde til selskaber og personer i netværket, skriver Børsen.

Hverken bankerne eller Københavns Politi har ønsket at udtale sig.

Underretningerne handler ikke eksplicit om det bedrageri, som Martin Storm Rasmussen er sigtet og fængslet for, men vedrører eksempelvis mistænkelige millionoverførsler, systematisk hvidvask og rockerforbindelser, skriver Børsen.

Modedesigner hurtigt tilbage i chefstolen

Ved dette års modeuge i København viser modevirksomheden Munte sig nok engang frem.

Designeren Naja Munthe har været selvstændig i branchen gennem 30 år – oprindeligt med virksomheden Munthe Plus og fra 2009 med Munthe A/S, skriver Finans.

Naja Munthe er igen blevet administrerende direktør for virksomheden efter gennem et lille år at have haft fuld fokus på rollen som kreativ direktør og ejer, men nu er hun tilbage, efter hun havde overdraget chefstolen til Frank Toft Nørgaard.

Naja Munthe ønsker ikke at kommentere opsigelsen af Frank Toft Nørgaard i mediet, men siger dog:

»Jeg har jo drevet virksomhed i snart 30 år, så der er på den måde ikke noget nyt. Vi skal fortsætte arbejdet for at styrke Munthe som brand både internationalt og her i landet. Usikkerheden er der på markederne, men vi ser faktisk god interesse om vores kollektioner.«

Topchef går af som 51-årig

Morten Hübbe har stået i spidsen for forsikringsselskabet Tryg i 12 år. Men mandag trak han sig tilbage. Han overlader posten til den 46-årige koncerndirektør, Johan Kirstein Brammer.

Faktisk har det været Morten Hübbes plan at trække sig, inden han blev 50 år.

»Det at være topchef er en blanding mellem at være et privilegium og super spændende, men det er også krævende. Det har været 20 vanvittigt spændende år, men jeg kunne også mærke, at det kunne jeg ikke gøre i 40 år. Det er simpelthen for meget,« sagde han mandag på et pressemøde. I dagens Berlingske kan du blive klogere på Morten Hübbe og Johan Kirstein Brammer.

Virksomhederne rammes nu af massive rentehop

Nye beregninger fra landets største erhvervsorganisation, DI, viser, at det danske erhvervsliv står over for noget af en regning i år, fordi de markante rentestigninger kommer til at føje 10 milliarder kroner til virksomhedernes renteudgifter. Det skriver Finans.

»Det er i den grad noget, der vil kunne mærkes. Virksomhederne har nu i en længere periode været ramt af prisstigninger på varer, og nu bliver de så også ramt af, at prisen på kapital stiger,« siger Morten Granzau Nielsen, vicedirektør og chef for DIs politisk-økonomiske afdeling til Finans.

ifølge DI vil virksomhedernes renteudgifter stige fra 23 til 33 milliarder kroner i år – det højeste niveau siden 2015.

Erhvervsorganisationen SMVdanmark frygter, at det kommer til at ramme aktiviteten og investeringslysten hos små og mellemstore virksomheder.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har i dag fokus på disse punkter:

For første gang i lang tid var der kursmæssig tilbagegang i Tesla, som faldt med 6,3  procent efter de seneste ugers hæsblæsende optur. Var det en naturlig konsolidering før yderligere opture, eller vil investorerne i større omfang begynde at hjemtage de seneste ugers større kursgevinster?

Bavarian Nordic faldt næsten 8 procent. Kursnedgangen kommer som en forsinket reaktion på en amerikansk høring i sidste uge, som sår tvivl om markedspotentialet for firmaets Covid-booster i USA, når/hvis det får den godkendt. Kommer der yderligere nedtur?

Investorerne gør sig klar til onsdagens amerikanske renteannoncering fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve. Var gårsdagens aktienedtur en forsmag på, at onsdagen kan byde på større udsving, hvis investorerne bliver skuffet?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser mandag:

Dow Jones: -0,77 procent
S&P 500: -1,30 procent
Nasdaq: -1,96 procent

Asien – indeks tirsdag kl. 06.20:

Japan Nikkei: -0,24 procent
Hongkong Hang Seng: -1,32 procent
Kina CSI: -0,50 procent

Tak, fordi du læste med!