Business-overblik: Det værste venter lige om hjørnet – rentechok kan give kæmpe fald i boligpriser

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Rentestigninger har slet ikke ramt boligmarkedet for alvor. Forude venter potentielt dramatiske fald i boligpriserne, hvor især hovedstaden vil stå for tur. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens bud på de vigtigste nyheder om økonomi og erhvervsliv.

I dag skal vi omkring det stadig højere renteniveau, erhvervsministerens manglende lyst til at lave ufinansierede hjælpepakker og en advarsel fra ATPs investeringschef. Men vi begynder et helt andet sted. Nemlig med en ambitiøs og dristig satsning på det nyeste nye inden for computerteknologi.

Novo Nordisk Fonden vil være først i verden med kvantecomputer

Novo Nordisk Fonden ruller nu ifølge Finans en dristig milliardsatsning ud i Danmark. Med knap 1,5 milliarder kroner vil den stenrige fond sikre, at vi i Danmark kommer til at blive de første, som får en fuldt funktionel kvantecomputer.

»En fuldt funktionel kvantecomputer vil fuldstændig kunne revolutionere life science-industrien,« siger Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden, til Finans.

Han mener også, at det vil give verden helt nye muligheder for at komme den store globale klimakrise til livs.

Milliardbevillingen betyder, at forskere på Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet nu skal i gang med at arbejde målrettet på at gøre, hvad techgiganter og lande som Kina ikke har været i stand til indtil nu.

Den tiårige statsrente er fordoblet på blot fem uger

Renterne stiger i raketfart i denne uge forud for onsdagens rentegyser i den amerikanske centralbank Federal Reserve, Fed. Det skriver Børsen.

Tirsdag eftermiddag var den tiårige danske statsrente oppe på 2,34 procent. Det er mere end en fordobling på blot fem uger, og det højeste renteniveau i et årti. I begyndelsen af august var renten 1,1 procent, mens den ved årsskiftet var tæt på nul.

Situationen er den samme i de fleste andre lande, og lige nu retter øjnene sig især mod USA og Sverige.

»Alle sidder og kigger nervøst på USA. Markederne spejder efter en lille sprække, hvor Federal Reserve siger, at nu har de gjort nok, og at de er fortrøstningsfulde i forhold til inflationen. Men det håb er nok dalet efter Riksbankens manøvre,« siger Jan Størup Nielsen, chefanalytiker hos Nordea, til Børsen.

Boligmarkedets kovending er lige om hjørnet »Vi har slet ikke set de fulde konsekvenser«

Boligpriserne steg fortsat i årets andet kvartal, men der er ikke nogen, der regner med, at den tendens fortsætter meget længere. For det store energi- og rentechok venter lige om hjørnet.

»Vi har slet ikke set de fulde konsekvenser endnu. Det kommer først i de kommende måneder. Så er der en risiko for at økonomien rammer muren,« siger Jan Størup Nielsen, chefanalytiker i Nordea til Finans.

De lange boligrenter er eksempelvis gået fra 0,5 procent for halvandet år siden, 1,5 procent ved årets begyndelse til nu omkring fem procent.

Avisen har samlet sammen til det, der ligner en dyster prognose for boligmarkedet.

Måske mest opsigtsvækkende er det forhold, at huspriserne ifølge Handelsbankens spritnye prognose står over for et fald på mellem 15 og 20 procent fra toppen denne sommer til udgangen af 2024.

ATPs investeringschef: Investeringsfonde kan udvikle sig til pyramideforetagender

Når investeringsfonde sælger porteføljeselskaber sker det i stigende grad til andre investeringsfonde eller til fonde, som den pågældende investeringsfond selv kontrollerer, og det er et problem.

Det sagde ATPs øverst investeringschef, Mikkel Svenstrup, ifølge den britiske finansavis Financial Times på en investeringskonference i Cannes tirsdag.

Han har konstateret, at den type handler fandt sted i mere end 80 procent af handler med selskaber, som ATP har investeret i sidste år, og advarer ifølge Financial Times om, at det nu sker i et sådant omfang, at det »ikke er godt for forretningen.«

»Det er begyndelse på … 'potentielt' et pyramideforetagende. Alle sælger til hinanden … Bankerne låner op imod det. Det er bekymringer, jeg deler,« siger Mikkel Svenstrup ifølge Financial Times.

Han forventer dog ikke, at private equity-markedet vil bryde sammen af den grund, men han forventer at se lavere afkast og højere omkostninger i den kommende tid.

Et pyramideforetagende eller et pyramidespil er en ødelæggende forretningsmodel, som lidt forsimplet går ud på at flytte penge rundt, primært med det formål at lokke flere folk, i dette tilfælde, investorer med.

Minister afviser store hjælpepakker: Udskældt låneordning er »omdrejningspunktet« for forhandlinger

Tusindvis af små og mellemstore virksomheder følger spændt med i regeringens forhandlinger om hjælp til erhvervslivet mod de stigende energipriser. Men hvis de håber på andet end en udsættelse af elregningen, der skal betales tilbage med renter, ser de ud til at få en lang næse.

Det fortæller erhvervsminister Simon Kollerup (S) i et interview med Berlingske, hvor han ad omveje slår fast, at der ikke er mere at komme efter for erhvervslivet.

»Det største hjælpeværktøj på bordet er indefrysningsordningen af elregningen,« siger Simon Kollerup:

»Jeg mener, man kan yde en økonomisk støtte, men situationen kalder på ansvarlige hjælpeordninger, der ikke puster yderligere til inflationen. Derfor er der også krav til, at ordningerne skal være finansierede. Sådan var det ikke under coronakrisen.«

Tre ting, investorerne bør holde øje med

Her er, hvad seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea holder øje med i dag, onsdag:

  • Så kom dagen, vi alle har ventet på, nemlig næste renteforøgelse fra Fed. Markedet priser en 75 basispoints stigning ind med en overvældende sandsynlighed. Skulle Fed overraske med en »jumbostigning« på 100 basispoint, ser vi ind i fornyede frasalg af både aktier og obligationer.
  • Efter Fed-beslutningen vil alles øjne rette sig mod ECB og deres kommende centralbankmøde. Her kæmper man i tillæg til høj inflation også med et varmt arbejdsmarked og så selvfølgelig høje energipriser. ECB-medlem Guindos holder tale i dag, og hans ord vil der uden tvivl blive tygget på af markedet. Sidste udtalelse fra netop vicepræsident Louis de Guindos var et budskab om, at den økonomiske opbremsning undervejs i Europa er ikke nok i sig selv til at bremse inflationen tilstrækkeligt. Med andre ord skal ECB ud og træde yderligere på bremsen. Ved sidste ECB-møde øgede man renten med historiske 75 basispoint, og næste møde finder sted til oktober.
  • Der har de seneste dage været en del nyheder fra større amerikanske virksomheder, herunder Ford og FedEx, der forud for regnskabssæsonen har advaret om stigende inputpriser og faldende marginer. Man skal holde øjnene åbne for yderligere virksomhedsspecifikke nyheder, da de kan være med til at sætte tonen for deres respektive sektorer i den kommende regnskabssæson.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser tirsdag:

Dow Jones: -1,01 procent
S&P 500: -1,13 procent
Nasdaq: -0,95 procent

Asien – indeks onsdag kl. 06.30:

Japan Nikkei: -1,24 procent
Hongkong Hang Seng: -1,51 procent
Kina CSI: -0,56 procent

Tak, fordi du læste med!