Business-overblik: Det stak »fuldstændig af« for dansk håndspritfabrik sidste år

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Teodora Karachorova arbejder med at pakke håndsprit hos KiiltoClean A/S, der producerer håndsprit og anden desinficering. Virksomheden har haft et gyldent år, viser nyt regnskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, og velkommen til onsdagens Business-overblik.

Som altid er Berlingske Business klar med et morgenfrisk overblik over erhvervsnyhederne.

I dag skal vi blandt andet høre om en dansk virksomhed, hvis resultat steg med mere end 700 procent under coronakrisen. Vi skal høre om »serieovertrædere« i advokatbranchen. Og så skal vi også forbi den finansielle vagthund, der opfordrer regeringen til at »kaste lidt grus i maskineriet« nu frem for at vente og se tiden an på boligmarkedet.

Lad os springe ud i det med det samme.

Det stak »fuldstændig af« for dansk håndspritfabrik sidste år

Coronapandemiens store behov for bakteriedræbende produkter blev i 2020 en guldrandet forretning for Danmarks største producent af håndsprit, KiiltoClean fra Assens.

Et normalt stabilt tocifret millionoverskud blev sidste år vekslet til et trecifret et af slagsen.

Resultatet efter skat steg med 721 procent til 193,7 millioner kroner. Det viser et nyt regnskab, som Finans beskriver.

»Som leverandør af værnemidler til sundhedssektoren varetager selskabet en samfundskritisk opgave, som blev understreget, da coronapandemien ramte, og der opstod knaphed på hånddesinfektion,« står der i det nye regnskab fra KiiltoClean.

Selskabet fokuserede primært på at levere håndsprit til sundhedssektoren.

KiiltoClean producerede sprit i døgndrift. Før pandemien lå en normal produktion af håndsprit på 60.000 liter om ugen. I dagene efter nedlukningen i marts 2020 producerede man mere end fire gange så meget: 250.000 liter om ugen.

Ny advokatformand vil sætte en stopper for »serieovertrædere«

Der er for mange »serieovertrædere« i advokatbranchen, som ikke kan finde ud af at overholde reglerne for god skik. Dem vil den nye formand for Advokatrådet, Martin Lavesen, gerne til livs, fortæller han til Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

Det er Advokatnævnet, man indbringer advokater for, hvis de ikke overholder reglerne for god skik, og det er nævnet, der udsteder bøder.

En hel del har overtrådt reglerne et par gange, men der er også en lille gruppe af advokater, der gentagne gange har fået sanktioner af Advokatnævnet. Trods stadig højere bøder nægter denne gruppe at rette ind.

»Gengangerne i nævnet, synes vi selv, er et problem for vores omdømme, og omverdenen har svært ved at forstå, hvordan en advokat, der gentagne gange er kørt over for rødt, stadig kan være advokat. Det er ikke Advokatrådet, der kan fratage en bestalling, men vi kan gøre vores ved dygtigt at føre tilsyn. Vi har skærpet reglerne betydeligt, og vi har mandet op i tilsynet,« siger Martin Lavesen.

I 2018 slog en rapport fra EY fast, at det haltede gevaldigt med tilsynet af advokaterne. Derfor tilførte man ressourcer for at øge tilsynet og ikke mindst gøre det mere risikobaseret, så der holdes bedre øje med for eksempel advokater, der igen og igen overtræder de etiske regler, ved at se dem mere nidkært over skulderen.

»Vi har ikke endnu anvendt reglerne længe nok til at kunne se effekten. Som en utålmodig person kan jeg godt ærgre mig over, at vi ikke endnu har fået en større effekt. Men når man arbejder med at få regler i spil, ved man godt, at det tager tid. Først skal reglerne vedtages, så skal de implementeres, og så skal man have dem testet i relevante sager,« siger Martin Lavesen, som også er managing partner i advokatfirmaet DLA Piper.

Den finansielle vagthund advarer: Regeringen kan blive tvunget til et større indgreb senere

Jesper Berg, direktør i Finanstilsynet, kalder det konkrete tiltag fra Det Systemiske Risikoråd om en stramning i adgangen til afdragsfrie lån for »lidt grus i maskineriet« og understreger, at det er bedre at gøre en lille smule nu frem for at vente med risiko for, at man så »skal have det store baseballbat frem«.

Det fortæller han i et interview med Berlingske, efter at Det Systemiske Risikoråd – som han selv sidder med i – tirsdag over middag kom med en officiel henstilling til regeringen om at stramme adgangen til afdragsfrie lån for at dæmpe farten på boligmarkedet.

»Det, der bliver foreslået, er ikke det store baseballbat. Det er mere noget grus i maskineriet,« siger Jesper Berg, som understreger, at han udtaler sig som direktør for Finanstilsynet og ikke som medlem af risikorådet.

Tiltaget går ud på, at danske boligejere ikke skal kunne optage nye afdragsfrie realkreditlån eller realkreditlignende banklån mod pant i fast ejendom, såfremt boligens belåningsgrad overstiger 60 procent.

Regeringen er forpligtet til enten at følge henstillingen eller komme med en redegørelse for, hvorfor man ikke vil følge den – hvilket skal ske inden for en tidsfrist på tre måneder. Men vælger regeringen – som den har proklameret – ikke at følge den, kan det få konsekvenser, understreger Jesper Berg.

»Den negative version er, at regeringen kan blive tvunget til at gøre meget mere på et senere tidspunkt. Det er en mere risikabel strategi. Selvfølgelig kan problemer gå væk, men erfaringen tilsiger, at det gør problemer ikke altid,« siger Jesper Berg.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med:

Andreas Østerheden, chefstrateg, Nordea, giver sit bud på tre forhold på aktiemarkederne, du skal være opmærksom på onsdag.

  • Aktierne havde endnu en stærk dag i går med pæne kursstigninger, og den samme gode aktiestemning har indfundet sig i de tidlige morgentimer i Fjernøsten. I dag er PMI-dag, hvor vi får flash-tal (foreløbige tal) fra indkøbscheferne i virksomhederne over hele verden. De vil give os en indikation på, hvordan den globale økonomi har klaret sig i juni. Sidste måneds tal viste at væksten stadig holdt et solidt momentum med det stærkeste PMI-tal i Europa i tre år, og i USA var tallet det stærkeste, siden målingerne begyndte i 2009. Det bliver interessant at se, om dampen bliver holdt oppe, men man skal som investor være klar over, at PMIerne måler henholdsvis fremgang og tilbagegang, så selv små skridt tilbage mod normalitet fremstår som gigantskridt i målingerne. Efter en tid på høje niveauer må de derfor også ventes at falde tilbage igen. Selvom disse måleringer på et tidspunkt vil aftage en smule igen, så forventer vi, at den økonomiske vækst stadig vil være stærk i det kommende år, og det plejer at være godt for aktier.
  • Fra centralbankerne får vi taler fra vicepræsident i ECB de Guindos og Feds Bowman, Bostic og Rosengren, og her vil interessen naturligvis kredse om nyt om, hvornår centralbankerne har tænkt sig at stramme pengepolitikken i kølvandet på genoplukningen af økonomierne efter pandemien.
  • Hvis PMI-tallene ikke var nok til at mætte, så kan man som investor notere sig, at der også kommer tal for betalingsbalancen i USA i første kvartal, ligesom vi får antallet af salget af nye huse i maj.

Det sker på markederne:

USA – aktier, lukkekurser tirsdag:

  •     Dow Jones: +0,20 procent
  •     S&P 500 : +0,51 procent
  •     Nasdaq: +0,79 procent

Asien – aktier, indeks onsdag kl. 06.35:

  •     Japan Nikkei: +0,03 procent
  •     Hongkong Hang Seng: +1,46 procent
  •     Kina CSI: +0,77 procent

Ha' en god dag!