Business-overblik: Det kaldes en af de største svindelsager nogensinde. Bedrageriet blev begået »i shorts og T-shirts«

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

FTX-grundlægger Sam Bankman-Fried blev 13. december arresteret på Bahamas. Han skal udleveres til USA, hvor han både står over for en straffesag rejst af staten og en enorm erstatningssag rejst af børsmyndighederne, SEC. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mario Dumcanson/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens hurtige morgenoverblik over de vigtigste erhvervsnyheder.

Det nye regeringsgrundlag ventes præsenteret i dag, hvilket vi også dækker fra så mange Business-leder og -kanter som muligt.

Nu skal det dog handle om alt muligt andet; blandt andet udbyttesvindleren Sanjay Shah, en gigantbøde til Danske Bank og anklageskriftet mod kryptomanden Sam Bankman-Fried.

Vi lægger dog fra land med et kig i boligspåkuglen.

Bolignedturen løber fra prognoserne – det bliver langt værre

Boligpriserne falder under vægten af højere renter og inflation, der suger købekraft ud af køberne.

Nu er det gode spørgsmål, hvor meget de falder.

En rundtur til landets økonomer viser, at de har været for optimistiske i deres seneste prognoser – ikke mindst efter en november, hvor huspriserne faldt med 2,6 procent på landsplan og 3,3 procent i hovedstaden.

De fleste af prognoserne er fra efteråret og indeholder over en bred kam forudsigelser af prisfald på encifrede procenter.

Nu er der udsigt til tocifrede procentuelle fald i de kommende prognoser, som begynder at dukke op i januar, skriver vi på Berlingske.

Læs mere her.

Kongen af udbyttesvindel sendt bag tremmer

Herhjemme er det britiske Sanjay Shah, der er i centrum for udbytteskandalen. Syd for grænsen i Tyskland kaldes fidusen med uberettiget adgang til refusion af udbytteskat for cum-ex, og her er manden i centrum Hanno Berger. De næste otte år har han fast adresse i et tysk fængsel, skriver Finans.

Den 72-årige advokat er blevet dømt for tre tilfælde af skatteunddragelse, og ud over de otte års fængsel skal advokaten tilbagebetale 72 millioner kroner. Det er den hidtil hårdeste dom i den tyske udgave af udbytteskandalen.

Læs mere her.

Danske Bank sætter punktum for hvidvasksag i USA

Med accepten af en gigantbøde på omkring 15,3 milliarder kroner sætter Danske Bank punktum for de amerikanske anklager i den omfattende hvidvasksag.

I afgørelsen får Danske Bank hård kritik for sin ageren, idet det amerikanske justitsministerium konstaterer, at banken har løjet over for de amerikanske banker om bankens mangelfulde systemer til bekæmpelse af hvidvask og på den baggrund fået adgang til det amerikanske finansielle system, skriver vi her på Berlingske.

Bøden fordeler sig på 8,5 milliarder kroner til justitsministeriet i USA, 1,3 milliarder kroner til USAs børstilsyn, og endelig udskriver den danske anklagemyndighed i NSK en bøde på 4,7 milliarder kroner.

Læs mere her.

Det kaldes nu en af landets største svindelsager nogensinde. Bedrageriet blev »begået i shorts og T-shirts«

Den amerikanske stat retsforfølger den nu krakkede kryptostjerne bagt kryptobørsen FTX, Sam Bankman-Fried, og nu er anklageskriftet lagt frem.

30-årige Bankman-Fried er tiltalt for otte forhold, der tæller alt fra bedrageri af kunder til hvidvask og ulovlig kampagnestøtte, og han risikerer år bag tremmer, skriver Financial Times.

Anklager Damian Williams fra domstolen i New York beskriver sagen som intet mindre end »en af de største svindelsager i amerikansk historie«.

På ingen tid forsvandt milliardforetagendet, og nogle af landets største investorer, herunder BlackRock, står tilbage med håret i postkassen.

Sam Bankman-Frieds FTX havde hovedsæde på Bahamas, hvor han også blev arresteret til udlevering til USA.

Han nåede at blive lidt af et ikon med sit pjuskede hår og sin atypiske – for finansverdenen – stil.

Tirsdag eftermiddag amerikansk tid spurgte en journalist anklageren, om Sam Bankman-Frieds profil passede på den typiske svindler.

»Du kan begå svindel i shorts og T-shirts under solen,« svarede Williams ifølge Financial Times.

»Det er muligt.«

Tre ting, investorerne bør holde øje med i dag

Josephine Cetti, chefstrateg i Nordea, har i dag fokus på den amerikanske rentemeddelelse i aften:

1. I går kom der inflationstal fra USA der viste, at inflationen steg 7,1 procent i november i forhold til sidste år, og kun 0,1 procent på månedsbasis. Inflationen er derfor kommet pænt ned, siden den toppede på 9,1 procent i juni måned. Kerneinflationen, hvor man fratrækker fødevarer og energipriser, steg seks procent i forhold til sidste år og 0,2 procent på månedsbasis.

Årsagen til, at inflationen viser en faldende tendens, er, at priser på varer som brugte biler, computere, mobiltelefoner og anden elektronik er faldet forholdsvis kraftigt de sidste par måneder.

Det skyldes hovedsageligt, at det er blevet lettere for virksomheder at producere og imødekomme efterspørgslen efter deres varer, fordi pandemirelaterede problemer i forsyningskæderne er blevet langt mindre siden i sommer. Dog fortsætter priserne med at stige på månedsbasis inden for tjenesteydelser, hvor især restaurantbesøg, frisører, og adgange til sportsevents viste prisstigninger i november.

Det skyldes, at lønninger inden for denne type erhverv generelt udgør en større del af prisen end for varer, og eftersom lønvæksten stadig viser fin fremgang i USA, er det sværere at få bugt med denne type prisstigninger. Så længe forbruget er højt, og der er flere jobsøgende end job, vil der fortsat være et pres opad på lønninger, som kan medvirke til at holde inflationen på tjenesteydelser oppe. Det er netop derfor, at Fed holder nøje øje med arbejdsmarkedet og faktisk krydser fingre for, at alle deres rentestigninger i år snart leder til en svækkelse i beskæftigelsen.

2. I dag kommer den amerikanske centralbank på banen med dens seneste rentebeslutning. Markedet er forholdsvis overbevist om, at renten hæves med 50 basispunkter, og det vil sige en mindre rentestigning end de 75 basispunkter, vi har fået ved de sidste fire rentemøder. Det interessante bliver derfor den skriftlige meddelelse, hvor banken beskriver grundlaget for renteændringen, og derudover pressemødet hvor centralbankchefen Jerome Powell kommer med yderligere udtalelser vedrørende deres beslutning og den fremadrettede pengepolitik.

I sidste måned var meddelelsen forholdsvis dueagtig, mens han til pressemødet var noget mere hård i tonen. Det mest afgørende for markederne fremad er, hvilke signaler han sender. Markedet forventer p.t., at renterne topper i løbet af første halvår, og at Fed begynder at sætte renten ned engang i andet halvår. Vil Fed holde den hårde lidt kurs og forsøge at nedtone optimismen om den fremtidige renteudvikling, som har drevet de positive markeder vi har haft de sidste par måneder?

Eller vil centralbanken lægge vægt på, at man nu vil se tiden an og se, hvordan den økonomiske aktivitet udvikler sig, for således ikke at komme til at stramme pengepolitikken for meget og dermed risikere en for stor opbremsning i økonomien? Centralbankmedlemmerne er mere splittede end tidligere, og der er mindre enighed om den fremtidige kurs, så det bliver spændende at se, hvordan diverse synspunkter bliver kommunikeret.

3. Der kommer også tal for industriproduktionen i eurozonen for oktober måned, samt inflationstal fra Storbritannien.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones +0,30 procent
  • S&P 500 +0,73 procent
  • Nasdaq +1,01 procent

Asien – indeks onsdag kl. 07.00:

  • Japan Nikkei +0,77 procent
  • Hongkong Hang Seng +0,79 procent
  • Kina CSI +0,08 procent

Tak, fordi du læste med!