Business-overblik: Det er slut med negative renter på danskernes favoritlån – nu skal der betales

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

 
Guide: Her er fem veje uden om minusrenterne i banken. Grafik: Kenneth Holm-Dahlin. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, og velkommen til dagens Business-overblik.

Som altid klæder vi dig på med dagens vigtigste erhvervsnyheder. I dag skal vi både forbi chikanesagen i Landbrug & Fødevarers datterselskab DanBred, en ny statslig superfond og gårsdagens årlige topmøde i Dansk Industri.

Men vi starter med et blik på de globale forsyningskæder, som i øjeblikket er under stort pres.

Forsyningssikkerheden er truet

Coronakrisen har fået efterspørgslen på varer til at eksplodere, og det har lammet stort set alle led i den globale forsyningskæde. Danske virksomheder betaler overpris for at skaffe nødvendige materialer, mens regningen ender hos forbrugerne. Det skriver Berlingske.

Det får nu landets topledere til at slå alarm. Det viser den seneste rundspørge til Berlingskes Toplederpanel, som 160 topchefer blandt Danmarks 1.000 største virksomheder har besvaret.

Knap 50 procent af toplederne har svaret, at de enten i høj grad eller i meget høj grad har oplevet udfordringer med at skaffe materialer, råvarer eller produkter til deres virksomhed i løbet af det seneste år.

»Det her er et efterspørgselschok i alle led, og det er uden fortilfælde i nyere tid. Selv kollegaer, der har været i branchen i over 30 år, siger, at de aldrig nogensinde har oplevet noget lignende før,« siger Anders Kold, administrerende direktør i Mekoprint.

Ny superfond skal bokse i tung international vægtklasse

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) sætter nu flere ord på planerne om en ny statslig superfond, som regeringen lagde op til i sit reformudspil Danmark Kan Mere I. Det sker i et interview med Børsen.

Regeringen vil slå Vækstfonden, Danmarks Eksportkredit (EKF) og Danmarks Grønne Investeringsfond sammen i det, ministeren betegner som en oprustning.

»Den nye superfond skal bringe Danmark op i en tungere vægtklasse, hvor vi på den internationale scene skal bokse med nogle af de andre aktører, vi kan se også har samlet deres statslige indsatser,« siger han og nævner blandt andet, at det samme er sket i Tyskland, Frankrig og Singapore.

Det skal blandt andet medføre, at Danmark bliver bedre til at holde på såkaldte unicorns – virksomheder, der værdisættes til mere end en milliard amerikanske dollar. De seneste år er flere højvækstvirksomheder på vej mod det eksklusive prædikat flyttet til udlandet.

»Analysen er desværre krystalklar. Andre lande, vi sammenligner os med, er i stand til at holde på fire ud af fem unicorns. Danmark holder på én ud af fem. Vi halter bagefter,« siger Simon Kollerup til Børsen.

I en anden Børsen-artikel udtrykker blandt andet Venstre og Radikale Venstre usikkerhed om, hvorvidt det er en god idé at slå særligt Vækstfonden og EKF sammen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Store virksomheder kritiserer egen brancheorganisation for håndtering af sexchikanesag

Tre store fødevarevirksomheder, Arla, DLG og Danish Crown, kritiserer nu deres egen brancheorganisation, Landbrug & Fødevarer, for håndteringen af den betændte sag om sexchikane i organisationens datterselskab DanBred. Det skriver Finans.

Topchefens krænkende opførsel har kostet både bestyrelsen og direktøren selv jobbet, efter at Finans har afdækket forløbet. Men først da. Det er til trods for at den hidtidige direktør i flere år har udsat kvindelige kolleger for intime befamlinger under firmafester, beretter mediet.

»Det har ikke været et kønt forløb at følge, og vi har været meget tydelige omkring vores holdning til det og til sagens alvor,« lyder det blandt andet fra Arlas kommunikationsdirektør Kasper Ibsen Beck i en e-mail.

Ledelsesekspert og professor emeritus på Aarhus Universitet, Steen Hildebrandt, betegner kritikken som opsigtsvækkende.

To nyheder til topmøde i erhvervslivet

Tirsdag eftermiddag afholdt Dansk Industri sit årlige topmøde, hvor både højtstående ministre, politikere, topchefer, kronprinsesse Mary samt landstræneren for Danmarks herrelandshold i fodbold, Kasper Hjulmand, var til stede i KB Hallen på Frederiksberg. Det skriver Berlingske.

Både statsminister Mette Frederiksen (S) og Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, var inviteret til at tale. Og begge annoncerede de en ny politisk udmelding. Statsministeren løftede sløret for, at regeringen foreslår, at der senest i 2025 skal være truffet alle de beslutninger, som er nødvendige for at nå målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030.

»Vi skal ikke udskyde en eneste af de svære beslutninger længere. Vi skal tage ansvaret på os,« lød det blandt andet fra Mette Frederiksen.

Jakob Ellemann-Jensen fortalte, at Venstre i sit finanslovforslag vil hæve arbejdsudbuddet med 25.000.

»Der er gode elementer i regeringens udspil, men det er er et problem, at man ikke løser et af de helt akutte problemer med mangel på arbejdskraft,« sagde han.

Det er slut med negative renter på danskernes favoritlån

F5-lånet har længe været danskernes foretrukne flekslån. Men nu rammes det af rentestigninger, og renten er ikke længere negativ. Det skriver Finans.

Hvis man optager et F5-lån med refinansiering om fem år, er renten ifølge Finans 0,10 procent hos Nordea Kredit Det er en stigning på 0,36 procentpoint siden januar.

Siden nytår er renterne på de 30-årige lån med fast rente steget fra 0,5 til næsten to procent. Nu trækkes F5-lånene med op.

»F5-renten har betydning for mange. De fleste får dog tid til at forberede sig, da det kun er cirka 20 procent af alle F5-lån, der skal have ny rente hvert år,« siger chefanalytiker i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann til Finans.

Følg Morgenposten på mobil

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Her er, hvad investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet blandt andet holder øje med i dag:

  1. Tirsdagen var en af de ringeste danske aktiedage meget længe med kursfald på 2,5 procent på indeksniveau. Har investorerne fået raset og renset ud?
  2. AMBU var bundskraberen med kursfald på mere end seks procent i går. Angriber de udenlandske investorer de største og dyreste danske aktier med øget shortsalg?
  3. Den amerikanske dollar nærmer sig en årsstigning på fem over for den danske krone. Det glæder de danske investorer, som passivt har anbragt deres penge i globale aktier. Stiger den amerikanske dollar yderligere?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones: -1,63 procent.
  • S&P 500: -2,04 procent.
  • Nasdaq: -2,83 procent

Asien – indeks onsdag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: -2,55 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,45 procent
  • Kina CSI: -1,79 procent