Business-overblik: Design-milliardær i overraskende exit

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Gubis stifter og kreative chef Jacob Olsen forlader posten som direktør i selskabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Godmorgen, det er tirsdag, og Berlingske har været ekstra tidligt op for at sikre dig et nogenlunde fornuftigt overblik fra erhvervslivets store verden.

En af de mere begivenhedsrige dage venter forude med regnskaber fra folkekære selskaber som SAS og Royal Unibrew, ligesom fodboldklubben Brøndby I.F ligeledes præsenterer halvårsregnskab. Derudover skal vi forbi hvidvasksagen, hvor der er nyt om Thomas Borgens rolle og en milliardærs frivillige exit fra sit eget selskab.

1
Gubi-milliardær stopper i sin egen virksomhed

Jacob Olsen træder et skridt ned i designfirmaet Gubi, som han solgte sidste år til kapitalfonden Axcel. Det sker efter et yderst skuffende år, skriver Børsen.

Jacob Olsen modtog et milliardbeløb for at sælge hovedparten i Gubi, men beholdt 40 pct. af virksomheden og blev som adm. direktør i design- og møbelvirksomheden.

»Jeg har haft for mange kasketter på, men det er sket i fuld enighed mellem aktionærerne,« siger Jacob Olsen, der fortsat ejer 40 pct. af aktierne i Gubi.

Han får nu i stedet titel som kreativ direktør, mens den forhenværende driftsdirektør Kenni Riise rykker op som adm. direktør. Jacob Olsen sammenligner sin nye rolle med den, Rolf Hay, stifter af designvirksomheden Hay, har i sin virksomhed.

Ifølge Lars Munch, bestyrelsesformand i Gubi, har selskabet udviklet sig, sådan at posten som adm. direktør i dag kræver andre kompetencer end tidligere og kalder Kenni Riise for en mere »driftsorienteret profil«.

I en pressemeddelelse, sendt ud tirsdag morgen, lyder det videre fra Jacob Olsen, at han nu glæder sig til at dedikere sin energi og sine kræfter til design og udvikling på ny.

Axcel købte sig ind i Gubi efter en periode med ekstraordinært gode resultater i virksomheden, der har hovedsæde i Nordhavn i København.

I perioden 2013-2018 tidoblede Gubi overskuddet til over 100 mio. kr., men i det seneste regnskabsår, der netop er afsluttet, har udviklingen været mere skuffende.

Regnskabet er endnu ikke offentliggjort, men ifølge Jacob Olsen er driftsindtjeningen (ebitda) på samme niveau som året før, mens omsætningen ligger væsentligt under det forventede med en vækst på 10 pct.

2
Thomas Borgen forsinkede opklaringen af Danske Banks hvidvasksag

Danske Bank kunne langt tidligere end hidtil antaget være kommet til bunds i opklaringen af hvidvasksagen. Tilbage i marts 2017, da sagen for alvor begyndte at rulle i offentligheden, ønskede flere højtplacerede nøglepersoner i Danske Bank, at banken skulle foretage en tilbundsgående undersøgelse, hvor alt skulle gennemtrevles – heriblandt tusindvis af kunder og transaktioner.

Internt i banken lød argumentationen, at en sådan undersøgelse egentlig burde have været foretaget tidligere, da Danske Bank i begyndelsen af 2016 sagde farvel til de sidste af de såkaldte non-resident-kunder i bankens estiske filial.

Men i stedet for omgående at iværksætte en omfattende undersøgelse af de mistænkelige kunder og deres pengestrømme gennem banken skar Danske Banks nu forhenværende topchef Thomas Borgen igennem og valgte trods den interne uenighed en langt mere begrænset undersøgelse til at begynde med.

Det fremgår af en ny bog »Beskidte milliarder«, som handler om den største danske bankskandale i nyere tid, Danske Banks hvidvasksag. Den er skrevet af Berlingske-journalisterne Michael Lund, Simon Bendtsen og Eva Jung, der vandt Cavlingprisen 2018 for deres afsløringer af milliardhvidvask.

Flere centrale kilder fortæller i bogen, at Thomas Borgen ikke ville lade sig presse af skriverier i medierne og forargede politikere til at sætte en stor og bekostelig undersøgelse i gang. Han lænede sig i høj grad op af, at opfattelsen i Danske Bank i marts 2017 var, at nok havde der været problemer i Estland, men at der var ryddet op, og banken var kommet videre.

Advokathuset Bruun & Hjejle offentliggjorde i september 2018 en rapport, det viste, at der strømmede i alt 1.500 mia. kr. gennem Danske Banks estiske filial i årene 2007-2015, hvoraf »en stor del« blev vurderet som mistænkelige. Danske Banks hvidvasksag efterforskes fortsat i flere lande, og banken risikerer en eller flere milliardbøder for ikke at have holdt godt nok styr på transaktionerne.

Både Thomas Borgen og bestyrelsesformand Ole Andersen har i dag forladt banken.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Mangel på ansatte koster danske IT-virksomheder dyrt

Væksten hos danske IT-konsulenthuse er lavere end i deres europæiske konkurrenter, fordi virksomhederne ikke kan skaffe kvalificeret arbejdskraft og må sige nej til opgaver, skriver Børsen.

Et af de steder, der er hårdt ramt er hos Capgemini Danmark. Her er der ofte 30-40 tomme stole på kontoret i Vallensbæk Strand nær København.

Årsagen var hverken fyringsrunder eller omflytning, men i stedet besvær med at skaffe kvalificerede IT-specialister.

»Fordi vi ikke har kunnet stille med de rigtige kompetencer, har vi været ude for at skulle melde pas på opgaver - også fra etablerede kunder, vi har haft i mange år. Det er ikke sjovt, for det betyder, at vi ikke har kunnet vokse det, vi gerne ville,« siger Anders Sejersdal, der er direktør for finans og HR i Capgemini Danmark.

Virksomheden beskæftiger 300 ansatte i Danmark og yderligere omkring 300 i Indien og Polen.

Sidste år voksede danske IT-konsulenthuse i gennemsnit 3,2 pct. Til sammenligning voksede it-konsulenthusene i Europa i gennemsnit 12,3 pct. Det viser tal fra Eurostat, der er EUs statistikorganisation og indsamler statistik fra de forskellige nationale statistikorganisationer.

»Som jeg ser det, så handler det om, at vi mangler kompetencerne i Danmark. Det betyder, at firmaerne ikke får den vækst, de kunne have haft og endnu værre, at der er digitaliseringsopgaver i Danmark, der ikke kan løses,« siger Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen.

Hun bakkes op af en analyse fra Erhvervsstyrelsen, der beskriver, at Danmark vil komme til at mangle 19.000 it-specialister frem mod 2030.

Det sker på markederne

Aktiemarkederne i Asien ligger ifølge Ritzau Finans blandede mandag morgen dansk tid, mens de amerikanske futures på de ledende indeks stiger med op til 0,5 pct.

Nikkei 225 i Japan: 1,3 pct.
Hongkongs Hang Seng: 0,1 pct.
China Shanghai Composite: 1,7 pct.
Sydkoreas Kospi: 0,8 pct.

Det bør investorerne holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, fremhæver blandt andet regnskaberne fra et par velkendte danske selskaber, som det der skal holdes øje med i dag:

  • Regnskabsmæssigt vil investorerne holde øje med tre danske selskaber. Hvordan er det gået med sommertrafikken hos SAS; kan Royal Unibrew levere samme fine tal som Carlsberg og hvor skidt står det til med økonomien hos Brøndby efter en skuffende sidste sæson? Hvor »offensivt« tør de melde ud om sportslige og økonomiske ambitioner for indeværende år. Hvad budgetterer de med af transferindtægter, og hvornår kommer den kapitaludvidelse, som er på tegnebrættet?
  • I Tyskland kommer de reviderede og endelige tal for BNP i 2. kvartal. De første tal tilsagde en økonomisk tilbagegang med mindst mulig margin; nemlig 0,1 pct. Bliver de svage tal bekræftet eller ser det sågar endnu ringere ud?
  • Aktierne i USA og Asien fik det lidt bedre, da Trump mandag på sin sædvanlig selvudslettende vis meddelte, at hans forøgede toldsatser havde fået Kina tilbage til forhandlingsbordet. Hvor længe varer den sæbeopera, hvad bliver næste skridt og kan man overhovedet forhandle med Trump, hvis han ikke får sin vilje 110 pct.?