Business-overblik: Der bliver pladsmangel i lufthavnen, når vi igen pakker kufferterne

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Allerede før påske advarede Københavns Lufthavn om, at der med de nuværende afstandsregler mm. kan blive store udfordringer med at håndtere passagererne, når rejserestriktionerne lempes. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til torsdag morgens Business-overblik.

Erhvervsmedierne beskæftiger sig i dag i stor stil med coronarelaterede nyheder som genåbningsplaner, vaccinestop og rejselystne danskere.

Og da mange af os helt sikkert drømmer om snart at forlade landet på en god, gammeldags ferie, begynder vi lige der, hvor mange plejede at komme flere gange årligt, men hvor de fleste ikke har sat en fod i over et år: De danske lufthavne.

Lufthavne kommer til at mangle plads

For med rejserestriktioner, der lempes frem mod 26. juni, kommer danskerne til at vende tilbage til lufthavnene. Men med de nuværende regler om afstand og test, kommer lufthavnene ikke til at kunne håndtere de mange passagerer, når grænserne åbner. Det skriver Finans.

Med afstandskrav på to meter, krav om coronatest og tjek af coronapas er der masser af udfordringer, som skal løses, hvis Københavns Lufthavn ikke skal blive en flaskehals, når passagererne skal ud at rejse i langt større stil end i dag.

»Med de nuværende regler, så vil vi ikke kunne håndtere den trafik, vi forventer til sommer. Det er der simpelthen ikke plads til på grund af de krav, som gælder i øjeblikket. Derfor er man nødt til at ændre kravene, for det nytter ikke, at lufthavnen kun kan rumme ti procent af den normale kapacitet, hvis 60 procent vil ud at flyve,« siger administrerende direktør i Københavns Lufthavne, Thomas Woldbye, til Finans.

Som et led i lempelserne af rejsereglerne er der dog nedsat en arbejdsgruppe, som skal finde løsninger på, hvordan lufthavnene fysisk kan indrettes til de lempede rejserestriktioner, uden at det går ud over den sundhedsmæssige sikkerhed.

Genåb­ning kan fort­sæt­te trods vac­ci­ne­stop

Det bør ikke umiddelbart få konsekvenser for planerne om at genåbne Danmark, at Sundhedsstyrelsen onsdag slog bremserne i og besluttede helt at droppe brugen af AstraZenecas vaccine herhjemme. Det skriver Børsen.

For årstiden er med os, sundhedsvæsnet kan følge med, og grupperne i størst risiko for et alvorligt forløb med sygdommen er allerede vaccineret. Sådan lød det på et pressemøde onsdag fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Til gengæld er situationen en helt anden, hvis det samme sker med vaccinen fra Johnson & Johnson, der tirsdag blev sat på pause i USA, efter at de amerikanske lægemiddelmyndigheder havde konstateret bivirkninger, der minder om dem, man har set ved AstraZeneca.

Pt. forventes alle danskere nu at være færdigvaccinerede senest 8. august mod tidligere 1. august.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Skeptiske danskere tror på flere restriktioner og nedlukninger

Her på Berlingske Business skriver vi, at næsten halvdelen af danskerne langt fra tror, at coronakrisen er forbi. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Danske Bank. De unge er dog mere optimistiske end de ældre.

Privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen fremhæver dog, at udbredelsen af vaccinerne giver et håb.

»Det er tydeligt, at der er forskel på tværs af aldersgrupper. De unge er både mere optimistiske, når det kommer til udsigterne til, at vi som samfund lægger corona bag os, og ved den aktuelle genåbning,« siger hun.

»Der er dog tegn på, at de i den ældre aldersgruppe, der allerede har modtaget vaccinen, er mere optimistiske om, at vi ikke får genintroduceret restriktionerne, og derfor forventer jeg også, at optimismen omkring et samfund uden coronarestriktioner stiger de kommende uger og måneder i takt med, at flere og flere modtager vaccinerne,« fortsætter Louise Aggerstrøm Hansen.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea holder øje med i dag:

  • Et af ugens højdepunkter er de nye tal for detailsalget i USA. Det er en vigtig temperaturmåling af tilstanden blandt landets forbrugere, hvis forbrug udgør to tredjedele af USAs samlede økonomi. Tallene for marts falder sammen med udbetalingen af de amerikanske stimulanscheck, hvilket må forventes at sende detailsalget i vejret igen, efter at det faldt tre procent m/m i februar. Analytikerne forventer en stigning på 5,9 procent i marts. Bedre end forventede tal kan sende genåbningsaktier op, da det styrker investorernes forventning til et V-formet opsving.
  • Også værd at holde øje med er aprils Philly Fed Business-indeks, der måler væksten i den amerikanske fremstillingssektor. Et tal over nul indikerer vækst. Analytikerne forventer en værdi på 42, hvilket vil være lavere end de 52 i marts, men altså stadig i vækstterritorium. Et andet vigtigt mål for fremstillingssektoren er tal for industriproduktionen, der også udkommer i dag. Produktionen forventes at være steget med 2,8 procent i marts mod et fald på 2,2 procent i februar. Data fra fremstillingssektoren vil ligesom tallene for detailsalget styrke investorernes til tro på, at USA er kommet hurtigt tilbage på vækstsporet. Positive overraskelser på datasiden kan igen sætte gang i rotationshandlen over imod cykliske aktier på bekostning af vækstaktier og sikre obligationer.
  • Der er lagt  kakkelovnen til en interessant regnskabsdag med nyt fra sundhedsvirksomheden UnitedHealth Group, Bank of America, fødevaregiganten PepsiCo, den britiske bank Citigroup, finansvirksomheden Charles Schwab, investeringsbanken BlackRock og luftfartsselskabet Delta Air Lines.

Det sker på markederne

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: +0,16 procent
  • S&P 500: -0,41 procent
  • Nasdaq: -0,99 procent

Asien – indeks torsdag kl. 6.15:

  • Japan Nikkei: +0,03 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,96 procent
  • Kina CSI: -1,18 procent